O noua partida de vanatoare pe domeniul lui Ion Tiriac de la Balc se va desfasura in acest weekend. Si in 2011 sunt asteptati invitati de seama. In ciuda interesului manifestat fata de acest eveniment, vanatoarea a starnit si controverse din cauza numarului mare de mistreti impuscati.

Vanatoare de mistreti la BalcFoto: AGERPRES

Seful Directiei Sanitar-Veterinare Bihor, Sorin Hodisan, spune ca el si alti trei medici ai institutiei vor supraveghea vanatoarea de la Balc, examinand fiecare exemplar ucis, pentru a evita izbucnirea unor focare de trichineloza, pesta porcina si febra aftoasa, relateaza Mediafax.

In 2010, reprezentantii DSVSA Bihor au descoperit ca, dintre cei 160 de porci mistreti impuscati, cinci au avut trichineloza.

Vineri dupa-amiaza sunt asteptati sa soseasca primii invitati. Unii dintre ei ar urma sa ajunga cu avioane pe aeroportul din Debrecen (Ungaria), de unde ar merge apoi cu masini pana la Balc.

Potrivit lui Gulyas Peter, operator manager la Aeroportul din Debrecen, in cursul zilei de vineri pe pistele aeroportului au aterizat mai multe curse private.

Acesta a afirmat ca nu poate divulga numarul exact al curselor private care au aterizat la Debrecen, compania de care acestea apartin si nici cine au fost pasagerii.

In schimb, pe aeroportul din Oradea nu sunt programate sa aterizeze curse din strainatate.

Potrivit unor surse, la aceasta vanatoare sunt asteptati multi dintre oaspetii care au venit si in 2010.

Gheorghe Zamfir va sustine un recital in timpul vanatorii de la Balc.

In mod traditional, vanatoarea de la Balc se desfasoara la sfarsitul celei de-a treia saptamani a lunii ianuarie.

Partidele de vanatoare de la Balc au devenit cunoscute din 2005, cand au fost impuscati 185 de mistreti, dintre care 23 de catre fostul premier Adrian Nastase.

Participantii la partidele de vanatoare organizate de Ion Tiriac in ultimii cinci ani la Balc au fost persoane influente din lumea afacerilor si a politicii, intre care Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului cu acelasi nume, Klaus Mangold, fostul presedinte al grupului DaimlerChrysler, Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru in mai multe guverne), fostii tenismani Boris Becker si Goran Ivanisevici. Printre oaspetii romani s-au numarat, de-a lungul anilor, si fostii premieri Petre Roman si Adrian Nastase, dar si printul Dimitrie Sturdza.

De asemenea, la vanatoarea de anul trecut a participat si omul de afaceri Elan Schwartzenberg.