Aderarea la Schengen: MAE il invita pe ministrul francez al Afacerilor europene la o verificare in teren in Romania

de D.G.     HotNews.ro
Vineri, 21 ianuarie 2011, 14:37 Actualitate | Esenţial


Ministerul Afacerilor Externe il invita pe ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, sa faca o vizita in Romania pentru a se informa direct asupra situatiei reale, din teren, MAE apreciind ca nu exista nicio baza reala pentru justificarea declaratiilor acestuia. "Ministerul Afacerilor Externe ii adreseaza ministrului francez al Afacerilor europene, Laurent Wauquiez, invitatia de a efectua o vizita in Romania pentru a se informa direct asupra situatiei reale, din teren", se arata intr-un comunicat.

MAE ia nota cu ingrijorare de declaratia publica facuta joi de ministrul pentru Afaceri europene al Frantei, Laurent Wauquiez, potrivit careia aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene in ansamblu.

Totodata, in 26 ianuarie va fi prezentat sistemul Integrat Vamal de Securizare a Frontierei, eveniment la care vor participa ambasadorii statelor membre Schengen.

Fragmente comunicat MAE:

 • Securitatea Uniunii este o prioritate pentru Romania, care este preocupata cel putin in egala masura cu celelalte state membre sa o asigure la cele mai ridicate standarde. Investitiile importante facute in securizarea frontierei externe a Uniunii, tehnologia de ultima ora folosita si pregatirea foarte buna in vederea aderarii la Schengen sunt argumente in acest sens.
 • Ministerul Afacerilor Externe reaminteste, totodata, ca raportul privind protectia datelor cu caracter personal a fost adoptat de toate statele membre, iar Decizia Consiliului in acest sens a reprezentat baza legala care a permis Romaniei (si Bulgariei) sa se conecteze la Sistemul de Informatii Schengen (SIS) incepand cu 5 noiembrie 2010. Acest sistem permite incarcarea de date si transmiterea de alerte.
 • In cele peste doua luni si jumatate de la conectarea la sistem nu au fost inregistrate niciun fel de probleme de tipul celor evocate in declaratia publica sus-amintita. Dimpotriva, participarea Romaniei la schimbul de date a permis identificarea si prinderea unui numar important de persoane aflate in evidenta sistemului. Ca urmare a consultarii Sistemului Informatic Schengen, autoritatile romane au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalari in SIS.
 • Misiunile de evaluare Schengen a frontierelor Romaniei s-au finalizat cu rapoarte favorabile, implementarea standardelor Schengen in unele domenii fiind considerate bune practici.
 • Analizele, inclusiv ale autoritatilor comunitare, demonstreaza faptul ca Romania nu reprezinta un risc din punct de vedere al imigratiei ilegale pentru Uniune.

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez si-a exprimat joi temerile legate de accesul criminalitatii organizate internationale la baza de date europeana.

"Daca baza de date (...) a Spatiului Schengen cade in mainile criminalitatii organizate internationale, intreaga securitate interna europeana se sterge", a spus el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Helsinki, evocand baza utilizata de politiile de frontiera.

Wauquiez a reafirmat pozitia comuna franco-germana, potrivit careia aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul european fara frontiere care reuneste 25 de tari este prematura.

"Suntem intr-un sector in jurul Romaniei, al Bulgariei si al Greciei" unde "trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea ilegala a persoanelor si bunurilor in UE "sunt concentrate: imigratie ilegala, trafic de arme, problematica drogurilor, trafic de copii", a spus ministrul francez.

Analizele, inclusiv ale autoritatilor comunitare, demonstreaza faptul ca Romania nu reprezinta un risc din punct de vedere al imigratiei ilegale pentru Uniune.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1904 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  BRAVO (Vineri, 21 ianuarie 2011, 14:54)

  Lucifer [anonim]

  Uite o atitudine care arata ca ne meritam locul in Europa.
  • +8 (10 voturi)    
   Mai nou, la pachet intra si Grecia ! (Vineri, 21 ianuarie 2011, 15:18)

   Ipocrizie franceza [anonim] i-a raspuns lui Lucifer

   Ministrul francez recunoaste involuntar ca radacina problemei cu care ne confruntam nu e lipsa noastra de pregatire (dimpotriva, Romania sta cel mai bine in Balcani la securizarea frontierelor), ci...Grecia !

   Desi Grecia e membra Schengen, ministrul francez o pomeneste alaturi de candidatele Bulgaria si Romania, aratand ca 75% din traficul de persoane provine din aceste tari !

   Presa germana suna alarma de cateva saptamani ca in Grecia asteapta sute de mii de clandestini turci si kurzi sa dea navala in Germania imediat dupa aderarea Bulgariei si Romaniei.

   Grecia a recunoscut ca nu e capabila sa isi protejeze frontierele de imigranti si ca e obligata sa construiasca un zid la frontiera cu Turcia in tentativa disperata de a opri clandestinii. Ministerul grec de interne apreciaza ca in fiecare zi intra pe acolo cate 3-400 de clandestini !

   Si iata cum datorita impotentei Greciei (stat haotic administrat si financiar falimentar) si incompetentei Bulgariei (raportul tehnic e negativ pt Bulgaria), Romania trebuie sa accepte o umilire din partea Frantei si Germaniei, tari care profita ipocrit de aceasta ocazie pt a se gudura pe langa Rusia (concurent al Romaniei in regiune), acolo unde asteapta contracte economice grase !
 • +5 (7 voturi)    
  //// (Vineri, 21 ianuarie 2011, 15:02)

  Mada [anonim]

  Acum este vremea sa faceti ceva domnilor conducatori din putere si opozitie. Este vremea sa vada si oamenii care v-au votat ca nu va luati timp de 4 sau mai multi ani lefurile de parlamentari, guvernanti si presedinte degeaba. Pentru binele acestui popor, este vremea sa ne aratati de ce sa va votam si sa le aratati si strainilor ca sunteti in stare de mai mult decat de marunte interese meschine si pecuniare care va macina si cu care ne otraviti stirile de zi cu zi.
  • +6 (10 voturi)    
   Romania, un os la M. Neagra (Vineri, 21 ianuarie 2011, 15:32)

   Caracatita franco-ruso-germana [anonim] i-a raspuns lui Mada

   Romania trebuie sa isi promoveze interesele cu rabdare si perseverenta.

   Romania e inca perceputa ca un stat-victima pentru ca nu pune suficient accent pe identitatea sa etnica si culturala, pe numarul mare de etnici romani, poporul nostru fiind intre primele din Europa dupa numar.

   In jurul Romaniei sunt milioane de romani, despartiti de frontiere trasate artificial, in tragedia razboiului nazisto-comunist: peste 3 milioane in R. Moldova, circa 2 milioane in Ucraina, 350.000 in Timocul sarbesc si bulgar, zeci de mii in Ungaria si Bulgaria, circa 500.000 de aromani in Grecia, Albania si Macedonia (iata un link despre romanii sud-dunareni ttp://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/234-a-aparut-primul-manual-care-trateaza-istoria-romanilor-din-sudul-dunrii.html#Scene_1 ).

   Germania a facut reunirea etnica si unii politicieni germani incep sa discute deschis despre ''blocul alemanic'' (Germania, Austria, Elvetia, parti din Polonia, Cehia, Belgia, Italia si Franta).

   Franta reprima dur orice manifestare cu caracter etnic si nu recunoaste termenul de ''minoritati nationale'', dar nu s-ar impotrivi unei reuniri cu francofonii din Valonia !

   Rusia incearca sa isi sustina peste tot etnicii, din tarile baltice pana la Nistru.

   Aceste state vor sa distruga statele nationale mai mici, sa creeze regiuni etnice ''autonome'' care sa fie mai slabe fata de blocurile etno-lingvistice germanice, francofone si rusofone.

   Franta, Germania si Rusia vor sa isi imparta sferele de influenta in Europa viitoare, deznationalizata.

   Polonia sau Ungaria au observat manevrele astea si fac eforturi sa nu isi piarda etnicii, duc o politica activa de refacere a unei unitati etno-lingvistice dincolo de frontiere.

   Polonia a fost extrem de agresata pe chestia asta, presedintele polonez a fost asasinat.

   Ungaria e acum agresata si ea deschis.

   Basescu, ageamiu, dar patriot roman, a pus Romania pe harta geopolitica a Europei si asta enerveaza la culme ''marile puteri''.
 • +1 (5 voturi)    
  Nu o sa mai cumpar (Vineri, 21 ianuarie 2011, 15:19)

  exulescu [anonim]

  - medicamente frantuzesti sau nemtesti.
 • -2 (8 voturi)    
  eroare (Vineri, 21 ianuarie 2011, 15:28)

  gaga [anonim]

  Ne facem ca nu intelegem mesajul Frantei si Germaniei si adoptam o atitudine gresita. Cand am aderat la UE in 2007 nu a iesit niciun oficial roman in fata sa arate cat de bine indeplineam criteriile de aderare! Pentru ca toata lumea stia ca nu le indeplinim. Si totusi datorita Frantei si Germaniei am intrat. Acum facem caz de cat de bine ne-am facut temele strict pentru admiterea in spatiul Schengen uitand ca suntem corigenti daca nu chiar repetenti la diferite alte capitole ale acquis-ului comunitar. Cam acesta este mesajul tandemului Franta - Germania. Ca de obicei am fost luati prin suprindere, mai rau am aflat din ziare asa cum a declarat insusi presedintele ceea ce demonstreaza ca ministerul nostru de externe toaca banii publici de pomana indiferent de guvernare. Intrebarea este daca in ultimul ceas se mai poate face ceva pentru a schimba politic evident aceasta decizie negativa.
  • +2 (4 voturi)    
   nu (Vineri, 21 ianuarie 2011, 16:24)

   adyQ [anonim] i-a raspuns lui gaga

   nu are nici o treaba acquisul comunitar cu schengen, decizia se ia exclusiv pe baza raportului privind securizarea frontierelor care stim cu totii ca e ok
   faptul ca ne`au primit in UE desi nu eram pregatiti e alta treaba, de fapt nici o tara din Europa de est nu era pregatita sa adere la UE
  • -1 (1 vot)    
   Degeaba incerci sa fii rational... (Vineri, 21 ianuarie 2011, 17:00)

   Danon [utilizator] i-a raspuns lui gaga

   Bineinteles ca nimeni nu crede ca vamesii de pe Prut vor stavili suficient valul de imigratie din Rusia si Ucraina incat sa nu mai ai nevoie de nici un alt control de frontiera. pana la Paris si Berlin Problema nu este daca Romania este echipata sa stavileasca afluxul de mafii violente din fosta URSS (se pare ca este) ci daca va fi eficace in a face asest lucru (si desigur, in curand jobul cel mai cautat va fi de granicer pe Prut...)

   Desigur, initiativa arata incompetenta MAE roman: adica sa inviti un ministru sa-ti verifice conditiile tehnice ale frontierei? E pur si simplu o obraznicie copilareasca. Ori inviti tehnicienii sa verifice laturile tehnice (dar problema nu e atat echipamentul tehnic si juridic, ci cum va fi el aplicat...) ori inviti ministrul de externe pentru o discutie politica.

   Dar imbecilii xenofobi isi vor manifesta umorile dandu-ne minusuri. Nu ai decat sa ridici din umeri si sa te bucuri ca mai exista cateva (chiar daca minuscule) leviere care sa mai oblige politicienii damboviteni sa faca un efort, doua.
   • +1 (1 vot)    
    Esti confuz (Vineri, 21 ianuarie 2011, 19:00)

    Ionel [anonim] i-a raspuns lui Danon

    Declari "adica sa inviti un ministru sa-ti verifice conditiile tehnice ale frontierei? E pur si simplu o obraznicie copilareasca. Ori inviti tehnicienii sa verifice laturile tehnice "

    Pai comisia EU de aderare la SS ce validat conditiile tehnice, ce era? Specialista in domeniul literar?
  • +2 (2 voturi)    
   crezi suntem datori pt integrarea in UE? (Vineri, 21 ianuarie 2011, 18:12)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui gaga

   Nu indeplineam criterile dar crezi ca ne-au luat in UE asa pe ochi frumosi?

   In politica decizile se iau dupa interese.
   Forta de munca ieftina din europa cred ca le-a prins bine, cel putin inainte de criza.
   Ce parerea ai de afacerea austiecilor de la OMV cu Petrom, care se zice ca a fost o afacere f buna.

   Dar de nemultumirea francezilor legat de constructia reactorelor de la Cernavoda cu technologie candiana si nu franceza?

   In concluzie cred ca nu suntem datori pentru integrarea un UE.

   Iar legat de Schengen - intelegerea e intelegere.!
   Am indeplinit conditile, cred ca e corect sa intram.

   Singurul motiv rezonabil de refuz ar fi daca Bulgaria nu indeplineste conditile (si am auzit ca nu prea ) pentru ca nu a fost pregatita frontiera de la susdin ideea ca intram impreuna cu ei.
 • -2 (2 voturi)    
  hotarile Frantei si Germaniei se bazeaza... (Vineri, 21 ianuarie 2011, 15:35)

  capatu` satului [anonim]

  se pare ca presedintele republicii, impreuna cu igas cresa la seral, au uitat ca in urma cu cativa ani persone urmarite international ce isi duceau viata linistiti in Craiova, erau anuntati direct de inalti functionari ai ministerului de interne cand trebuie sa se ascunda;

  sri`isti implicati in traficu` de droguri, prostitutie, mita, etc. - ce`au pazit sefii lor si superdesteptii psihologi ai institutiei,
  majistrati patati, ajunsi la sectia penala a iccj, cu sprijinu` csm; don` costiniu ajuns prin merite deosebite seful` sectiei civile a iccj si care i`a linistit pensia pt. smenurile facute pt. don. voicu, madam costiniu care ne spune ca fapta unui infractor notoriu de talia lui nush-vantu are dreptu` sa se ocupe in continuare de favorizarea infractorului pt. ca nu`i asa au trecut mai multi ani de la condamnare, i`ar fapta penala nu ar fi actuala;

  ce sa mai zicem de un fante de Craiova cu rude puternice la Curtea de Apel din localitate, care in fiecare an comite infractiuni pe banda, iar pedepsele sunt modice, acum este din nou in libertate,

  presedintele republicii ce comite fals in acte pt. a primi o casa de la stat;

  tara asta a avut doar 2 conducatori ce au facut ordine: acestia au fost Vlad Voda Dracul numit de unii Vlad Tepes si Alexandru Ioan Cuza - fortele democratice ale timpului i`au mazilit pe amandoi,

  hotia si furtu` sunt, din pacate, in sangele natiei noastre, pofta pt. obtinerea de foloase necuvenite crescand odata cu pozitia pe clasa sociala a fiecarui cetatean al patriei.

  nepotismu` incepe de la presedintele republicii si eba, de restu` cetatenilor aflati pe trepte inferioare ale scarii sociale nu are sost sa vorbim,

  intreb si io, ce opinii pot avea europarlamentarii din PE cand observa ca tara noastra este reprezentata de eba, valeanu` cu cianura, vadim si becalu.
  • +1 (1 vot)    
   aha (Vineri, 21 ianuarie 2011, 16:37)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui capatu` satului

   ce treaba are igas si base cu "ïn urma cu cativa ani persone urmarite international ce isi duceau viata linistiti in Craiova"?
   cine era ministru de interne, prim mnistru atunci?

   sau iar base e vinovatul la tot ce se intampla?
 • -2 (2 voturi)    
  o sa vina! (Vineri, 21 ianuarie 2011, 15:43)

  airamerica [utilizator]

  Poate o sa vina dupa ce scapa de oaua si de de rosii in Gaza. Se pare ca tipul nu prea e iubit nicaieri!
 • -2 (2 voturi)    
  Haideti fratilor sa-l facem de toata jena (Vineri, 21 ianuarie 2011, 16:03)

  Claude [anonim]

  Si apoi sa popularizam imaginile pe toate canalele posibile!
 • -3 (3 voturi)    
  Basescule, da-ti demisia ! (Vineri, 21 ianuarie 2011, 23:26)

  Vuvuzeaua [anonim]

  Nu reusesti sa ne bagi in Schengen, pleaca !
  Ia-l si pe acest popa-ministru cu tine !
  • 0 (2 voturi)    
   Ma (Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, 0:13)

   cristi767 [utilizator] i-a raspuns lui Vuvuzeaua

   Daca ar vinde si el vreun Petrom francezilor si am intra fara probleme in Schengen, atunci banuiesc ca ai fi foarte fericit, nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by