Majoritatea parlamentarilor europeni ai Partidului Popular European vor vota raportul de aderare a Romaniei la Schengen, daca sunt indeplinite criteriile tehnice, a dat asigurari vineri liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, aflat in vizita la Bucuresti, in timpul unei intalniri cu premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.El a adaugat ca zona Schengen trebuie sa se extinda pentru Romania si Bulgaria ca si pentru celelalte tari, daca sunt respectate criteriile de aderare, insa a recunoscut ca nationalismul si populismul joaca un rol puternic in discursurile politice din Europa, scrie Agerpres.

Liderul grupului PPE, care se afla intr-un turneu pentru discutii cu sefii celor 21 de Guverne de centru-dreapta din Uniunea Europeana, avand ca tema centrala perspectiva financiara comunitara, a aratat ca exprima pozitia sa si a vicepresedintelui grupului, Manfred Weber:

"In ceea ce ne priveste, la Partidul Popular European, pe mine si pe vicepresedintele Manfred Weber, pozitia noastra este ca exista criterii si, daca acestea sunt respectate, Schengen trebuie sa se extinda ca pentru celelalte tari. Noi stim ca exista criterii si, daca aceste criterii sunt indeplinite, sunt convins ca grupul PPE, daca nu chiar toti, dar majoritatea va vota acest raport", l-a asigurat Jospeh Daul pe Emil Boc.

''Va asigur de solidaritatea guvernelor de centru-dreapta, suntem intre prieteni aici, noi incercam sa stabilim adevarul, chiar daca nu poate fi atins suta la suta, sunt convins ca vom ajunge la bune rezultate'', a mai afirmat politicianul european.

La randu sau, seful Guvernului de la Bucuresti a explicat ca Romania conteaza pe sprijinul direct al grupului Partidului Popular European in privinta avizului Parlamentului European cu privire la aderarea Romaniei la Spatiul Schengen: "Romania a indeplinit si indeplineste toate conditionalitatile tehnice legate de aderarea la Schengen. In consecinta, Romania nu are nevoie de un tratament privilegiat in privinta accesului la zona Schengen, dar nici nu trebuie sa i se aplice un tratament discriminatoriu in raport cu ceea ce au avut de indeplinit alte state cand au aderat la Schengen".

In plus, Emil Boc s-a declarat convins ca ultima evaluare a grupului Cheval va confirma indeplinirea de catre Romania a conditionalitatilor tehnice de aderare.

La intalnirea dintre Emil Boc si Joseph Daul au participat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, iar din partea grupului PPE au fost prezenti Martin Kamp, secretar general, Antoine Ripoll, secretar general adjunct, si Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte.