Aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen ar ameninta securitatea restului Europei, a afirmat joi ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, citat de AFP, care si-a exprimat temeri legate de accesul criminalitatii organizate internationale la baza de date europeana.

"Daca baza de date (...) a Spatiului Schengen cade in mainile criminalitatii organizate internationale, intreaga securitate interna europeana se sterge", a spus el, intr-o conferinta de presa sustinuta la Helsinki, evocand baza utilizata de politiile de frontiera.

Wauquiez a reafirmat pozitia comuna franco-germana, potrivit careia aderarea Bulgariei si a Romaniei la spatiul european fara frontiere care reuneste 25 de tari este prematura.

"Suntem intr-un sector in jurul Romaniei, al Bulgariei si al Greciei" unde "trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea ilegala a persoanelor si bunurilor in UE "sunt concentrate: imigratie ilegala, trafic de arme, problematica drogurilor, trafic de copii", a spus ministrul francez.

Declaratia oficialului Hexagonului vine la putin timp dupa ce ministrul german de interne Thomas de Maiziere a declarat ca Germania se opune in continuare, pentru moment, aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ministrul afacerilor europene si imigratiei din Finlanda, Astrid Thors, a declarat la randul sau ca Bulgaria si Romania au progresat, insa a adaugat ca trebuie in continuare sa "ia msauri concrete pentru a intari lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei".