Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reafirmat joi vointa Aliantei atlantice de cooperare cu Rusia in privinta scutului antiracheta, dar a insistat asupra "independentei" celor doua sisteme de aparare, relateaza AFP.

"Conceptia aliantei este aceea a doua sisteme independente, dar coordonate, muncind umar la umar", a afirmat el, pe blogul sau, in dorinta de a preciza punctul de vedere occidental inaintea reuniunii consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori si de sefi de stat major, care va avea loc in 26 ianuarie le Bruxelles.

Rasmussen a afirmat ca "dispunand de doua sisteme independente, evitam sa lasam securitatea noastra pe umerii altuia".

"Securitatea NATO se bazeaza pe apararea colectiva - articolul 5 al tratatului de la Washington (care a creat alianta in 1949) - care presupune ca doar tarile membre ale NATO sunt responsabile", si acesta nu este cazul Rusiei.

"Si presupun ca Rusia, tara puternica si independenta, doreste de asemenea sa-si pastreze controlul absolut al propriului sau sistem de aparare".

Cu ocazia summitului NATO - Rusia de la Lisabona, din 19 noiembrie, liderii celor 28 de tari aliate si omologul sau rus, Dmitri Medvedev, au convenit, pentru a marca reconcilierea dupa criza georgiana din august 2008, sa examineze o posibila cooperare in privinta scutului antiracheta.

In cursul summitului, Medvedev a evocat principiul unei aparari "sectoriale", in care Rusia se va ocupa spre exemplu de amenintarile balistice venite din sud-est iar NATO de cele provenite din sud-vest.

O complementaritate care va conduce in cele din urma la integrarea celor doua sisteme. "Ar trebui sa aiba un singur buton", dupa cum explica seful statului major rus, generalul Nikolaï Makarov, in marja summitului.

Aceasta optiune ar obliga NATO sa se puna de acord cu Rusia asupra caracteristicilor si a modalitatilor de functionare a propriilor radare si baterii antiracheta.

Iar aceasta perspectiva nu este pe placul tarilor membre NATO, in special a celor situate la periferia Rusiei.

Aliatii occidentali nu doresc sa trateze Rusia ca si cum ar face parte din NATO si avand, in acest caz, pe picior de egalitate, un cuvant de spus in ceea ce priveste dispozitivul antiracheta.

Drept urmare, Rasmussen a explicat joi ca nu este vorba decat despre "un schimb de informatii pentru a avea o mai buna viziune a spatiului aerian de deasupra Europei" si de "dezvoltarea de sinergii potentiale intre cele doua sisteme, pentru a proteja mai bine teritoriile aliatilor si pe cel al Rusiei".

El a precizat ca NATO va face tot posibilul astfel incat Rusia sa nu aiba nicio umbra de indoiala ca acest sistem nu este indreptat impotriva sa.

Analistii estimeaza insa ca aceste afirmatii nu vor anihila opozitia militarilor rusi fata de scut, construit in mare parte pe tehnologie americana, decat in cazul in care NATO ofera garantii asupra caracterului inofensiv pentru Rusia al acestui dispozitiv.