Romania a fost condamnata pe parcursul anului 2010 de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) pentru incalcarea dreptului la proprietate in 61 de cauze, suma totala a despagubirilor impuse statului roman ridicandu-se la 3,6 milioane euro, a declarat luni subsecretarul de stat in MAE Razvan-Horatiu Radu, agentul guvernamental pentru CEDO, relateaza Agerpres.

Potrivit sursei citate, a crescut insa anul trecut numarul de cauze castigate in fata Curtii de la Strasbourg de statul roman pe acest tip de speta, pe fondul unei cresteri a numarului de plangeri, dar si scaderi fata de anii anteriori ale numarului condamnarilor, precum si ale sumei totale a despagubirilor care s-a ridicat, de exemplu, la aproximativ 12 milioane de euro pentru anii 2008 si 2009.

Totodata, oficialul MAE a aratat ca anuntata listare la bursa a actiunilor Fondului Proprietatea va fi un "pas util" in procesul de aparare a statului roman la CEDO in cauzele de acest tip, deoarece Curtea a retinut in ultimii ani ca acest mod de despagubire a fostilor proprietari reprezenta "un sistem teoretic si iluzoriu", nu unul "practic si efectiv".

Romania a platit 43 de milioane de euro in perioada 2000-2009 ca despagubiri fixate de hotararile pronuntate impotriva sa de CEDO in cauze de incalcare a drepturilor de proprietate.

De asemenea, potrivit bilantului prezentat de oficialul MAE, in anul 2010 CEDO a analizat aproximativ 3.800 de plangeri indreptate impotriva Romaniei, aproximativ 97% fiind respinse, 136 de hotarari fiind de condamnare a statului roman. Dintre acestea, 72 au constatat nerespectarea dreptului la un proces echitabil, 21 incalcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau tratamentelor inumane sau degradante (16 referitoare la conditiile neadecvate de detentie din penitenciare), 15 - nerespectarea dreptului la libertate si la siguranta.

In anul 2009, impotriva Romaniei se inregistrasera 11.950 de plangeri la CEDO, tara noastra situandu-se atunci pe locul trei in privinta adresabilitatii cetatenilor nemultumiti de hotararile judecatoresti in clasamentul celor 47 de state membre, fiind devansata de Rusia si Turcia, insa in 2010 Romania nu s-a mai situat pe acest loc, dupa cum a precizat agentul guvernamental pentru CEDO.