Peste 200 de persoane urmarite international au fost localizate prin Sistemul Informatic Schengen (SIS), de la inceputul acestui an, in urma schimbului de date si informatii suplimentare prin intermediul Birourilor SIRENE, informeaza, duminica, Inspectoratul General al Politiei Romane.

Potrivit IGPR, in total, 215 persoane urmarite la nivel international ce fac obiectul unor semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen - 192 de catre autoritatile celorlalte state membre Schengen si 23 de catre Politia Romana - au fost depistate, de la inceputul anului.

"Ca urmare a consultarii Sistemului Informatic Schengen, autoritatile de aplicare a legii din Romania au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalari in SIS. Dintre cele 192 de persoane identificate, 36 de persoane aveau pe numele lor emise mandate europene de arestare, iar cinci persoane fusesera semnalate ca fiind disparute.Totodata, 23 de persoane urmarite la nivel international ce fac obiectul unor semnalari introduse in Sistemul Informatic Schengen de catre Politia Romana au fost identificate de autoritatile straine pe teritoriul lor", se arata in comunicat.

"Totodata, in urma schimbului de date si informatii suplimentare au fost identificate, pe teritoriul Romaniei, 66 de bunuri cautate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in cursul procedurilor penale de catre autoritati din alte state membre Schengen. De asemenea, in ceea ce priveste obiectele depistate, 37 sunt autoturisme cautate de catre autoritatile statelor membre Schengen", mai precizeaza sursa citata.

Schimbul de date si informatii suplimentare prin Biroul SIRENE (Supplementary Information Requested at National Entries) se realizeaza ca urmare a cooperarii dintre structurile specializate din cadrul Politiei Romane (in special structurile de investigatii criminale si cele de combatere a criminalitatii organizate) si partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen. Totodata, un aport important il are si posibilitatea accesarii simultane a datelor si informatiilor din bazele de date nationale, din Sistemul Informatic Schengen si din OIPC-INTERPOL. Biroul SIRENE din cadrul IGPR a fost inaugurat in 16 septembrie 2010.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocarii informatiilor de catre autoritatile romane si schimbului de date intre acestea si sistemul comun european de urmarire politieneasca transfrontaliera, respectiv SIS (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.