Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, va fi supus unei interventii chirurgicale minim invazive, constand in montarea unei valve aortice, la Clinica Allgemeines Krankenhaus (AKH) din Viena, informeaza Agerpres.

Interventia complexa se va face cu aparatura ultramoderna, de care nu dispun, in prezent, clinicile de specialitate din Romania, potrivit medicilor de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, unde inaltul ierarh a urmat un tratament, incepand cu ultima parte a lunii decembrie.

Medicii afirma, totodata, ca avand in vedere varsta inaltului ierarh, nu era indicata o procedura clasica de interventie pe cord deschis.

Prof. univ. dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca, a declarat, duminica, pentru Agerpres ca a discutat cu seful sectiei de cardiologie de la AKH, prof. dr. Gerald Maurer, care i-a relatat ca au inceput investigatiile si dupa finalizarea lor se va lua o hotarare.

"Mitropolitul Bartolomeu Anania are mai multe afectiuni cardio-respiratorii, leziuni coronariene si valvulare care au impus o atitudine de urgenta", a subliniat prof. dr. Mihai Lucan.

Potrivit reputatului medic clujean, puseurile de edem pulmonar care afecteaza de mai multa vreme starea sanatatii mitropolitului au aparut ca urmare a unei stenoze de valva aortica, accentuate odata cu trecerea timpului.

IPS Bartolomeu Anania, in varsta de 89 de ani, a fost transportat, vineri, la Viena, cu un avion sanitar, in cele mai bune conditii.