Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkár Füzes, a precizat ca, in timpul presedintiei semestriale ale Uniunii Europene, se doreste eliminarea unor etichete gen “nou”, “vechi”, “Est”, “Vest”.

Oszkár Füzes, Ambasadorul Ungariei la BucurestiFoto: Hotnews

"Nu mai exista tari estice. Exista doar membre ale Uniunii Europene. Si as adauga ca nu mai exista nici tari noi [membre] si vechi [membre]. Acesta va fi unul dintre cele mai importante mesaje ale presedintiei maghiare" - a adaugat Oszkár Füzes. Diplomatul ungar a facut aceste declaratii in cadrul emisiunii Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.

Descarca fisierul audio in format MP3

"Nu mai exista tari estice. Exista doar membre ale Uniunii Europene. Si as adauga ca nu mai exista nici tari noi [membre] si vechi [membre]. Acesta va fi unul dintre cele mai importante mesaje ale presedintiei maghiare. [...] In cadrul politicii comunitare a Uniunii Europene dorim sa scapam de aceste etichete: “nou”, “vechi”, “Est”, “Vest”.

- "Da, vom aborda problema guvernantei economice, da vom aborda problema semestrului european (bugetul national va fi prezentat la Bruxelles), da, vom aborda perspectivele financiare si noile tipuri de reglementare a pietelor financiare. Si asa mai departe. Dar, de cate ori este posibil, presedintia maghiara va incerca sa adauge o dimensiune umana foarte puternica."

- "Nu suntem in zona euro si, din cate pot prevedea, nu vom fi acolo in viitorul apropiat. Adica in urmatorii 3-4-5 ani. Dar sistemul zonei Euro functioneaza, ECOFIN functioneaza. Si Ungaria isi va spune cuvantul in ECOFIN. Ceea ce mi-as dori ar fi sa fim o presedintie care sa ofere sprijin. Daca zona Euro, tarile zonei si ECOFIN au nevoie de noi, suntem pregatiti sa ajutam."

- "In ceea ce priveste economia reala, putem spune ca Ungaria a trecut de partea cea mai grea a crizei. Pentru anul acesta prevedem o crestere a PIB de 3,5%. Daca se intampla, va fi mai bine decat s-ar fi asteptat oricine. Si inca o data subliniez aceasta dimensiune umana: rata somajului a inceput sa scada. Si, daca aceasta tendinta continua, cu putin noroc si cu masurile hotarate ale actualului guvern, putem arata restului UE ca exista metode de a iesi din criza, chiar si pentru o tara mica precum Ungaria."

Sprijin pentru aderarea la Schengen

- Sprijinim extinderea zonei Schengen cu Romania si Bulgaria dintr-un punct de vedere principial. Daca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile (si noi credem ca au facut-o), nu vedem niciun motiv sa adaugam noi conditii, in special politice, sau ca aceasta chestiune sa fie legata de altele, care ar putea fi importante. Daca Romania, din punctul de vedere al justitiei si problemelor legale, al conditiilor vamale samd., a indeplinit conditiile tehnice, atunci Romania trebuie acceptata in zona Schengen in martie 2011. Deci Ungaria nu va accepta alte conditionalitate care ar putea fi legata de aceasta extindere Schengen.

Daca exista probleme cu conditiile scrise, daca exista probleme cu sistemul de justitie si aparare a frontierelor, sa discutam despre acest lucru. Dar, din cate stiu, Comisia nu a identificat probleme si, daca Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile, bine ati venit in Schengen."

Noua lege ungara pentru dobandirea cetateniei

- "Legea este foarte clara si se adreseaza tuturor acelora (nu neaparat cei de etnie maghiara) care au avut cetatenia maghiara in trecut si vor sa o recapete sau au avut rude in aceasta situatie. Este o decizie strict personala. Deci nu vom face acest proces automat sau masiv. Este o decizie personala a fiecaruia. Toti cei care pot dovedi ca au legaturi existente reale cu cultura maghiara sau cu Ungaria, indiferent daca este roman sau maghiar, are dreptul sa ceara cetatenia maghiara. Acest lucru se aplica si unei persoane care traieste in Noua Zeelanda, Argentina sau oriunde. A existat o discriminare fata de cei care traiesc in vecinatatea Ungariei. Legea a inlaturat aceasta discriminare. Aplicam aceeasi regula pentru cei care locuiesc in Romania, Serbia si in lume. De la initierea acestei legi ne-am aflat in contact cu autoritatile romane, la nivel politic si de experti, si am beneficiat de experienta romaneasca.

Chiar si formulari din lege si filozofia legii au fost luate din versiunea romaneasca, deci nu au existat probleme intre noi."

Noua lege a media

- "Avem sentimentul ca criticile nu are nicio baza factuala. Cei care critica aceasta lege nu au citit-o. Nu stiu despre ce vorbesc. Se spun, impotriva noastra si impotriva legii, lucruri care sunt gresite din punct de vedere factual. Acestea sunt criticile legale. Din punct de vedere politic: da, orice noua lege a presei si privind libertatea de exprimare, este foarte importanta. Si toti cei care au de-a face cu acest lucru trebuie sa fie precauti. Din punctul de vedere al criticilor politice, suntem foarte deschisi: va rugam, veniti la Budapesta sau putem veni oriunde. Daca aveti orice fel de ingrijorari suntem gata sa le clarificam. Cu exceptia criticilor gresite din punct de vedere factual sau a pericolelor presupuse.

Nu este o critica adevarata daca afirmi ca libertatea presei s-a terminat in Ungaria. Va rugam sa ne spuneti de ce, si ce vreti sa spuneti cu asta. Pana acum nu am vazut nicio argumentatie fundamentata legal si politic. Doar acuzatii si avertismente. Va rugam sa cititi legea si discutam dupa aceea."

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti ascultaaici.

Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi cititeaici.