Raportul de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul SIS/SIRENE, prezentat vineri la Bruxelles, este unul pozitiv, fiind acceptat de statele membre, fara obiectiuni sau observatii. Reprezentantul francez a solicitat insa un timp suplimentar pentru studierea documentului, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) intr-un comunicat.

Raportul fost prezentat vineri, in cadrul reuniunii lunare a grupului de lucru Evaluare Schengen, de catre expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul SIS/SIRENE (reprezentantul Presedintiei Ungare).

"Raportul este unul pozitiv, subliniaza faptul ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE si a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiectiuni sau observatii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de catre reprezentantul francez in cadrul Grupului SCH-EVAL", arata MAI.

Procedura de adoptare a raportului de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul SIS/SIRENE va continua in perioada urmatoare, mai precizeaza sursa citata.

  • MAI reaminteste ca, in cadrul procesului de aderare la Spatiul Schengen, Romania a parcurs in perioada 6-10 decembrie 2010 ultima misiune de evaluare in domeniul Sistemului Informatic Schengen/SIRENE, ce a avut ca obiectiv verificarea modului in care sunt indeplinite criteriile si standardele Schengen in implementarea acestui sistem in Romania de catre structurile cu competente in domeniu. Pregatirea pentru evaluarea in domeniul SIS/SIRENE a presupus eforturi concertate pe mai multe planuri, legislativ, procedural, tehnic si de pregatire a personalului.
  • Romania a parcurs, in anii 2009 - 2010, sapte misiuni de evaluare in domeniile cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene si frontiere terestre.
  • Toate rapoartele de evaluare Schengen (cu exceptia celui in domeniul SIS/SIRENE), aferente misiunilor desfasurate pe parcursul anilor 2009 - 2010, au fost aprobate succesiv in cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.
  • Principala concluzie a rapoartelor de evaluare Schengen adoptate pana in prezent este ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este pregatita sa adere la Spatiul Schengen.
  • Fiecare raport de evaluare contine recomandari, de ordin legislativ, procedural, de infrastructura, pe care Romania trebuie sa le implementeze pana la data aderarii la Spatiul Schengen. Din momentul aprobarii rapoartelor de evaluare, a fost monitorizata implementarea acestor recomandari, stadiul fiind apreciat in cadrul aceluiasi grup de lucru.
  • Grupul de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL) este un grup tehnic la nivel de experti care gestioneaza toate aspectele care tin de procesul de evaluare Schengen atat al statelor candidate (Romania si Bulgaria), cat si de procesul de evaluare periodica al celorlalte state deja membre ale Spatiului Schengen (n.n. - toate statele deja membre ale Spatiului Schengen sunt evaluate din cinci in cinci ani pe toate domeniile, respectiv cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere externe si SIS/SIRENE).