Expertii grupului de lucru Schengen (Sch-Eval) discuta, vineri, raportul final in care sunt incluse concluzii in urma vizitelor de evaluare facute in Romania si Bulgaria, referitoare la stadiul pregatirii celor doua tari in procesul de aderare la Spatiul Schengen, relateaza Mediafax.

In sedinta de vineri, expertii europeni vor discuta rezultatele ultimei vizite de evaluare facute in Romania in decembrie, privind implementarea SIS/SIRENE.

Discutia de la Bruxelles va avea loc in jurul pranzului, aceasta fiind urmata de o reuniune finala in 28 ianuarie, cand se vor adopta rapoartele privind Romania si Bulgaria.

Sedinta va fi deschisa de reprezentantul presedintiei ungare a UE, dupa care membrii grupului de evaluare isi vor prezenta, pe rand, concluziile privind rapoartele vizate. La finalul dezbaterilor, cei prezenti vor exprima opiniile si intentiile privind votul politic ce urmeaza sa fie exprimat de fiecare tara in parte.

Evaluarea privind sistemul informatic, ultima inainte de termenul stabilit pentru aderarea Romaniei la Schengen, a avut loc in perioada 6-10 decembrie si a vizat indeplinirea standardelor in domeniul SIS/SIRENE de catre structurile cu competente in domeniu.

Expertii Schengen au facut vizite la Centrul National SIS, Biroul SIRENE, Sectia 1 Politie Bucuresti, Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni, Inspectoratul Judetean de Politie Arges, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi si Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni.

Seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, declara, la finalul vizitei, ca exista semnale ca rezultatele sunt pozitive.

In decembrie, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, spunand ca intrarea celor doua tari intr-un spatiu de circulatie fara vize este prematura. Cele doua state vor garantii ca aceste tari "vor pune capat coruptiei si criminalitatii organizate si ca frontierele lor vor fi pazite".