Activitatea caselor de asigurari de sanatate din tara a fost suspendata pana luni, masura fiind dispusa, miercuri, de presedintele CNAS, Lucian Duta, pentru remedierea problemelor aparute la sistemul informatic.

Potrivit Mediafax, sute de persoane care doreau sa-si achite contributiile au luat cu asalt Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti, dupa ce sistemul SIUI s-a blocat, activitatea institutiei fiind suspendata pana luni, pentru organizarea a inca cinci ghisee.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, miercuri, ca in acest moment Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu este functional.

"Cauza acestei situatii nu se datoreaza nici CNAS, nici partenerilor cu care s-a construit sistemul. Defectiunea este la nivel structural si a fost comunicata firmei-mama din SUA in cursul noptii. Am primit o solutie pe care o vom testa", a precizat presedintele CNAS.

Si directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu, a precizat, pentru Agerpres, ca problemele tehnice la sistemul informatic sunt de la software-ul mama al Companiei Oracle din America si Australia si nu de la Sistemul Unic Integrat al Casei de Asigurari. Acesta a precizat ca specialistii companiei Oracle lucreaza la remedierea defectiunii, insa nu se poate aprecia cat mai dureaza.

Lucian Duta a mai spus ca la nivelul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti sunt 50.000 de persoane care ar trebui sa-si plateasca obligatiile la sanatate in aceasta perioada, respectiv 600 de persoane pe zi.

"600 de persoane ar trebui sa plateasca, zilnic, in aceasta perioada, contributiile la sanatate. Avem cinci ghisee. Aceste persoane ar mai avea doua alternative de plata respectiv prin virament sau la CEC, dar ei refuza metodele alternative", a sustinut Duta.

Potrivit acestuia, chiar si daca SIUI ar functiona perfect, tot ar fi bine ca oamenii sa obisnuiasca sa utilizeze solutiile alternative.