Presedintele grupului conservator din Parlamentul European, Joseph Daul, l-a avertizat miercuri pe aliatul sau politic, premierul ungar Viktor Orban, ca nu este acceptabila acordarea dreptului de vot pentru minoritatile maghiare din strainatate, deoarece acest lucru ar insemna nerecunoasterea frontierelor, relateaza AFP.

Daca guvernul de la Budapesta decide sa acorde drept de vot membrilor minoritatilor care traiesc in alte tari ale Uniunii Europene, "aceasta ar echivala cu nerecunoasterea frontierelor si nu este acceptabil", a avertizat Daul, in cadrul unei intalniri cu ziaristii.

Ungaria intentioneaza sa aprobe in acest an o lege care va permite celor aproximativ 3,5 milioane de unguri care traiesc in tarile vecine, in special in Romania si in Slovacia, sa aiba drept de vot la alegerile ungare.

Minoritati maghiare traiesc de asemenea in Serbia, Ucraina, Croatia si Austria.

In Slovacia, unde minoritatea maghiara reprezinta 10% din cei 5,4 milione de locuitori, legea privind dubla cetatenie, aprobata anul trecut, este considerata o amenintare de o parte a clasei politice. Parlamentul slovac a reactionat aproband o lege care prevede retragerea cetateniei pentru slovacii care se decid sa adopte nationalitatea ungara.

Romania, in schimb, a afirmat ca nu are nicio problema cu legea dublei cetatenii.

Ungaria, care a preluat de la 1 ianuarie presedintia Uniunii Europene, este deja supusa unor critici puternice pentru o lege privind presa, asupra careia Comisia Europeana a emis mai multe rezerve.