Comisia Europeana isi prezinta miercuri raportul anual privind cresterea economica in Uniunea Europeana, nou instrument de coordonare a politicilor economice si bugetare ale statelor membre, pentru evitarea unor crize precum cele din Grecia si Irlanda, scrie Agerpres.

Adoptarea raportului marcheaza inceperea primului ciclu de coordonare a politicilor macroeconomice, bugetare si de reforma structurala, asa-numitul ''semestru european'', ceea ce reprezinta un pas concret in privinta guvernantei economice europene.

Acest document va fi prezentat anual de acum inainte de Comisie si va cuprinde o evaluare a situatiei economice si a principalelor provocari pe care Uniunea Europeana trebuie sa le trateze, dar si recomandarile CE pentru statele membre. Ideea ''semestrului european'', propusa de Comisie in primavara anului trecut pentru a consolida guvernanta economica europeana, a fost validata de statele membre UE in luna septembrie.

Ea consta intr-un ciclu de coordonare a politicilor macroeconomice ale statelor membre atat in cadrul Pactului de Crestere si Stabilitate, cat si in cel al Strategiei Europa 2020. Raportul CE va fi prezentat Parlamentului European si Consiliului UE si va reprezenta o baza pentru concluziile Consiliului European de primavara.

Primul raport anual privind cresterea se va concentra pe mesajele cele mai importante cu privire la chestiunile sectoriale si fiscale sau la problemele macroeconomice din UE.