Ambasadorul Germaniei la Sofia, Matthias Hoepfner, a declarat marti ca cea de-a doua jumatate a anului este mai realista pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Potrivit ambasadorului german, aceasta va depinde de concluziile continute in rapoartele de monitorizare in sfera justitiei si internelor.

"Consider ca este inacceptabila evaluarea separata a stadiului pregatirii tehnice pentru Schengen si situatia reala in domeniile conexe, precum combaterea coruptiei si crimei organizate. Nu putem inchide ochii ca si coruptia si crima organizata vor putea deveni factori pentru eliberarea de vize Schengen", a spus ambasadorul german, intr-un interviu pentru sectia bulgara a postului de radio Deutsche Welle, citat de Agerpres.

Legat de acuzatiile ca Bulgaria impiedica aderarea Romaniei, el a subliniat ca Sofia a realizat progrese in indeplinirea criteriilor tehnice.

"Micile nerealizari vor putea fi depasite rapid", considera Matthias Hoepfner.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului bulgar de Externe, Vesela Cerneva, a declarat tot marti ca Bulgaria isi va indeplini pana la finele lunii martie toate angajamentele legate de granita cu Turcia. Atunci vor incepe si consultari politice cu tarile din zona Schengen ce se opun aderarii Bulgariei. Conditiile Berlinului si Parisului trebuie sa fie definite ceva mai clar, a spus Vesela Cerneva.

Conform declaratiilor oficialilor de la Bucuresti, Romania va continua demersurile pentru a obtine acordul tuturor statelor membre Schengen pentru aderarea Romaniei in aceasta primavara, deci fara amanari.

Opinia specialistilor este ca daca nu se va obtine acest lucru, este de dorit ca Romania sa obtina o perspectiva cat mai clara in privinta tintelor pe care trebuie sa le atinga pentru aderare si termene clare, adauga RRA.