Directorul Domenii Portuare din cadrul Administratiei Porturilor Maritime (APM) Constanta, Eugen Bogatu, a fost retinut de procurorii anticoruptie, duminica, el fiind acuzat de favorizarea infractorului in dosarul UCM Resita, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Eugen Bogatu a fost audiat, duminica, timp de mai multe ore, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu acuzatiile ca l-ar fi favorizat pe libanezul Said Baaklini, cercetat pentru restituire nelegala de TVA de 60 de milioane de euro.

Duminica seara, procurorii anticoruptie au luat masura retinerii pentru 24 de ore a lui Eugen Bogatu, potrivit surselor citate. Acesta urmeaza sa fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit declaratiei de avere publicate pe site-ul APM Constanta si redactata in septembrie 2010, Eugen Bogatu detine in coproprietate zece terenuri. Dintre acestea, patru sunt in Eforie Sud, cate unul in Baile Tusnad, Murighiol, Babadag si doua in Bucuresti.

In declaratia de avere, Eugen Bogatu a consemnat ca este proprietar a opt imobile, dintre care cate unul sunt situate in Constanta, Bucuresti si Sinaia, iar cinci sunt in Eforie Nord. Doar imobilul din Constanta este mostenit, restul fiind cumparate. Bogatu conduce un Mercedes Benz, autoturism cumparat in 2008. Seful Domenii Portuare din APM Constanta mai are pe numele lui deschise cinci conturi, toate la Alpha Bank, alte opt fiind deschise pe numele altor membri ai familiei.

Libanezul Said Baaklini a fost arestat preventiv pentru o restituire ilegala de TVA de 60 de milioane de euro, el fiind prins in baza unui mandat european de arestare si adus in tara din Bulgaria. Said Baaklini este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, dupa ce UCM Resita i-a vandut patru motoare nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un pret de 50 de ori mai mare.

Said Baaklini, asociat unic si administrator al SC Libarom Agri SRL Bucuresti, este acuzat de evaziune fiscala, evaziune fiscala in forma tentativei si asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, potrivit DNA. In aceeasi cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de Adrian Chebutiu, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al SC UCM Resita SA, si Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiasi societati, pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si doua infractiuni de fals intelectual.

In acest dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au pus sub invinuire pentru favorizarea infractorului si pe senatorul PDL Mircea Banias.