Romania a stiut de demersurile diplomatice ale Frantei si de intentia de a cere amanarea aderarii Romaniei la Schengen si a incercat sa isi previna partenerii europeni prin declaratia din Consiliul European a presedintelui Traian Basescu, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse diplomatice.

"Romania a stiut de demersurile diplomatice ale Frantei si de intentia de a cere amanarea aderarii la spatiul Schengen. Romania a incercat sa isi previna partenerii europeni prin declaratia din Consiliul European a presedintelui Traian Basescu", au declarat sursele citate.

Potrivit surselor citate, Romania a indeplinit toate criteriile si de aceea "nu accepta faptul ca se ascunde motivul adevarat al amanarii si nici faptul ca acum se incearca discreditarea tarii de catre state membre care, atunci cand au interesul, invoca cu o frecventa ridicata principiul solidaritatii".

"Romania este un partener corect. Credem ca principiile sunt extrem de importante in functionarea Uniunii si ele nu trebuie abandonate, cu riscul de a crea precedente periculoase pentru orice tara membra", au mai spus aceleasi surse.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 17 decembrie, la Bruxelles, la finalul lucrarilor Consiliului European de iarna, ca a afirmat, la summit, ca Romania nu accepta obligatii suplimentare in ceea ce priveste intrarea in Schengen si ca nu vrea sa fie victima colaterala a ceea ce nu merge bine in UE in prezent.

El a declarat atunci presei ca a avut o interventie in Consiliu in care a afirmat ca Romania nu accepta crearea de obligatii suplimentare fata de cele din tratatul de aderare in ceea ce priveste intrarea in Schengen. Basescu a spus ca a afirmat ca MCV nu este parte a tratatului de aderare, ci un mecanism stabilit de UE si Romania, si nu a fost ratificat nici in Parlamentul Romaniei, nici in alte parlamente din UE.

Seful statului a declarat, joi seara, la TVR 1, ca s-ar fi asteptat ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, sa-l avertizeze cu privire la opozitia celor doua tari referitoare la aderarea Romaniei in spatiul Schengen. "Peste noapte si fara avertisment, macar ma asteptam ca unul din colegii mei din Consiliu (European - n.r.), ori domnul presedinte Sarkozy ori doamna cancelar Merkel sa spuna: uite, domnule presedinte, noi vom fi impotriva", a declarat Traian Basescu.

Basescu a afirmat totusi ca nu poate sa ignore faptul ca, deocamdata, exista doar scrisoarea a doi ministri, francez si german, pe tema aderarii la Schengen. "Sefii celor doua state nu s-au pronuntat", a precizat seful statului.

Ministrii de Interne ai Frantei si Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicita amanarea aderarii Romaniei, dar si a Bulgariei, la Schengen.