Tabloidul britanic Daily Mail redeschide tema legata de temerea unui aflux de imigranti romani in Marea Britanie, in conditiile in care Bucurestiul si-a anuntat intentia de a ingheta cheltuieli de 271 de milioane de euro pentru securizarea granitelor, in semn de protest fata de decizia Frantei si a Germaniei de a bloca aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen.

Daily Mail spune ca Traian Basescu ar fi afirmat, in cadrul interviului acordat joi seara TVR, ca Romania nu poate garanta securitatea granitei externe a UE de imigrantii ilegali, fara a preciza insa citatul exact.

"O intarziere este o discriminare fata de Romania. Ar trebui sa stam aici, ca niste rime fara coloana vertebrala, asa cum sugereaza unii, sau ar trebui sa luptam pentru drepturile celor 22 de milioane de romani care au dreptul la respect", citeaza Daily Mail din declaratiile presedintelui, adaugand ca seful statului a respins plangerile legate de acordarea cetateniei pentru locuitorii din Republica Moldova.

Potrivit Eurostat, Romania a acordat 5.585 de cetatenii in 2008, fata de 137.320 in Franta, 28.000 in Olanda si 10.268 in Austria.

Romania a alocat 271 de milioane de euro in cadrul contractului de securizare a frontierelor incheiat cu gigantul EADS, dar a amenintat ca va suspenda aceste plati daca accesul in spatiul Schengen este blocat.

Imigrantii ilegali din Europa de Est au constituit o tema predilecta pentru tabloidele din Marea Britanie, dupa ce "instalatorul polonez" a tinut si el prima pagina a ziarelor din insula.