Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfarsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ", au declarat vineri, la Bruxelles, mai multi diplomati europeni, relateaza AFP, preluat de Mediafax.

Decizia ar trebui sa fie luata in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, prevazut sa se desfasoare la 24 februarie.

"Aderarea in martie este moarta. Nici o decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat unul dintre acesti diplomati, sub acoperirea anonimatului.

Presedintia ungara a UE poate decide sa puna aceasta chestiune pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne, dar "decizia va fi negativa", a apreciat un alt diplomat. Franta si Germania considera "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011.

"Franta si Germania nu sunt singurele. Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a subliniat diplomatul. "Amanarea aderarii la spatiul Schengen nu trebuie sa fie considerata o sanctiune. Grecia a fost respinsa de trei ori de Germania inainte de a fi in final admisa, iar actualitatea arata ca Germania avea dreptate sa o blocheze, deoarece Grecia are in continuare probleme cu asigurarea securitatii la frontiera sa cu Turcia", aminteste un alt diplomat de la Bruxelles.

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele. Numai Marea Britanie si Irlanda, doua tari insulare, au decis sa ramana in afara spatiului Schengen. Insa trei state care nu fac parte din UE - Elvetia, Norvegia si Islanda - au aderat la acest spatiu. Pe langa Bulgaria si Romania, Ciprul a cerut de asemenea sa se alature zonei Schengen.

Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a reiterat, joi, dezacordul autoritatilor franceze cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, invocand problema coruptiei si lipsa de securitate a granitelor romanesti, favorizata de salariul mic al vamesilor.

In privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, Franta este in dezacord clar cu Ungaria, care detine presedintia semestriala a UE, a declarat Laurent Wauquiez intr-un interviu acordat editiei electronice a cotidianului francez La Croix.

"Aderarea la spatiul Schengen este o responsabilitate enorma. Frontiera lor devine frontiera noastra. Trebuie sa fie capabili sa o controleze, in timp ce aici au loc diverse tipuri de trafic. Trebuie rezolvata si problema coruptiei: un vames roman castiga 400 de euro pe luna", a declarat ministrul francez.

El a adaugat ca aderarea la Schengen nu este o decizie care se ia pentru a face pe plac unei tari sau alteia si ca Franta nu se opune "din principiu" acestei aderari. Conditia pe care o impune Franta este ca aceste tari sa fie pregatite. "Nu este in interesul nimanui sa precipitam lucrurile", a precizat el.

Franta si Germania au decis sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european in care se poate calatori fara pasaport. Ministrii german si francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare in care au apreciat ca este "prematur" sa se permita aderarea celor doua tari la zona Schengen in martie 2011, adaugand ca Romania si Bulgaria trebuie sa faca "progrese ireversibile" in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.