Credinciosii ortodocsi de rit vechi - rusii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, basarabenii si sarbii din Banat - sarbatoresc, vineri, Craciunul. In Romania traiesc peste un milion de adepti ai Bisericii Crestin-Ortodoxe de Stil Vechi. In ziua de Craciun, fiecare crestin ortodox de rit vechi merge la biserica, la Liturghie, apoi la pranz, familiile se reunesc la masa traditionala, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peste, ciorbe si borsuri, zacusca, totul stropit din abundenta cu vin rubiniu si votca.

Potrivit vechiului calendar iulian, sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Christos, stabilita pe 7 ianuarie, este prefatata de seara de Ajun, cand copiii si tinerii imbracati in costume traditionale colinda pe la casele rudelor si prietenilor, in cete, pentru a aduce vestea cea buna a Nasterii Pruncului Sfant. Familiile se reunesc la o masa de post, denumita "Cina Sfanta", dupa rasaritul primei stele pe cer, semnificatie a astrului ce i-a calauzit pe magi catre locul Nasterii Mantuitorulu, noteaza Agerpres.

Potrivit Realitatea TV, pensiunile din Bucovina sunt ocupate in proportie de 60% cu turisti din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria si chiar Grecia. Cei mai multi au ales Gura Humorului si Vatra Dornei. De asemenea, traficul prin vamile din estul tarii s-a dublat in aceste zile.

Separarea Bisericii Ortodoxe in Stil Vechi si Nou a avut loc in 1923, cand, la Constantinopol, s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Singurul opozant al schimbarii, mitropolitul Visarion Puiu, a fost exilat.

Negati de Biserica de Stil Nou si prigoniti de autoritati, clericii care au ales sa pastreze vechiul calendar au fost nevoiti sa paraseasca bisericile si manastirile. Centrul credintei de stil vechi a ramas Manastirea Slatioara din Suceava, locul in care, in fiecare an, se aduna mii de credinciosi.