Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, a reiterat, joi, dezacordul autoritatilor franceze cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, invocand problema coruptiei si lipsa de securitate a granitelor romanesti, favorizata de salariul mic al vamesilor, transmite Mediafax.

In privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, Franta este in dezacord clar cu Ungaria, care detine presedintia semestriala a UE, a declarat Laurent Wauquiez intr-un interviu acordat editiei electronice a cotidianului francez La Croix.

"Aderarea la spatiul Schengen este o responsabilitate enorma. Frontiera lor devine frontiera noastra. Trebuie sa fie capabili sa o controleze, in timp ce aici au loc diverse tipuri de trafic. Trebuie rezolvata si problema coruptiei: un vames roman castiga 400 de euro pe luna", a declarat ministrul francez.

El a adaugat ca aderarea la Schengen nu este o decizie care se ia pentru a face pe plac unei tari sau alteia si ca Franta nu se opune "din principiu" acestei aderari. Conditia pe care o impune Franta este ca aceste tari sa fie pregatite. "Nu este in interesul nimanui sa precipitam lucrurile", a precizat el.

Franta si Germania au decis sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european in care se poate calatori fara pasaport. Ministrii german si francez de Interne au trimis Comisiei Europene o scrisoare in care au apreciat ca este "prematur" sa se permita aderarea celor doua tari la zona Schengen in martie 2011, adaugand ca Romania si Bulgaria trebuie sa faca "progrese ireversibile" in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate.