AUDIO Mircea Miclea la RFI: Argumentele impotriva legii educatiei sunt puerile

de RFI     RFI Romania
Miercuri, 5 ianuarie 2011, 14:23 Actualitate | Esenţial


Cei care critică legea educaţiei aduc argumente puerile, a declarat la RFI şeful comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, fost ministru de resort. El îi răspunde în special lui Andrei Marga, care afirmase marti ca legea educaţiei seamănă cu programul nazist de guvernare. Pe de alta parte, Miclea a precizat ca noua lege impune o limită maximă de ore de predare pe săptămână. Astfel, un profesor va putea preda cel mult 30 de ore, adică şase ore pe zi.

Mircea Miclea nu e de acord cu argumentele celor care critică legea educaţiei, promulgată de preşedintele Traian Băsescu. "E o lege care face o schimbare reală şi de aceea cred că este atacată din mai multe direcţii. Pe de altă parte, argumentele pe care le aduc cei care o atacă sunt absolut puerile ! Să compari o astfel de lege cu programul nazist, pentru că este o lege care centrează curriculum pe competenţe înseamnă automat să spui că şi Uniunea Europeană, care recunoaşte exact aceleaşi competenţe pentru învăţarea permanentă se inspiră din programul nazist. E o logică absolut puerilă !", a declarat fostul ministru al învăţământului.

Miclea asigură că legea educaţiei nu este îndreptată împotriva nimănui: "Nu este o lege împotriva unor oameni sau împotriva unor situaţii particulare. O lege se face pentru a restructura sistemul. Ţinta legii nu a fost în nici un fel nici un om. De exemplu, faptul că se încearcă trecerea spre un nou tip de conducere a universităţilor nu vizează o persoană anume, ci ideea de a modifica modul de conducere a universităţilor".

Şeful comisiei prezidenţiale pentru educaţie a explicăt modul în care vor fi aleşi de acum înainte rectorii : "Fiecare universitate va decide prin referendum dacă rectorul este selectat pe bază de concurs public, caz în care pentru funcţia de rector poate să participe şi altcineva de la altă universitate, din străinătate chiar, pentru că dacă ai un om de mare valoare şi este în altă universitate, vrei să-l aduci. O a doua variantă de a obţine funcţia de rector este de a face o alegere a rectorului, dar nu după vechiul model, adică doar membrii Senatului aleg rectorul, ci se face după un model mult mai democratic : toată suflarea din universitate alege rectorul, adică toate cadrele didactice şi reprezentanţii studenţilor. Prin urmare, împiedicăm în acest fel o modalitate care s-a practicat până în prezent, aceea de a-ţi aranja deja voturile pentru rector, din momentul în care ai stabilit membrii Senatului".

Legea se aseamănă cu programul nazist de guvernare, spunea marţi dimineaţă la RFI rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, membru PNL. Fostul ministru al învăţământului consideră că legea a fost scrisă de "tot felul de frustraţi". Documentul îşi propune să politizeze învăţământul, mai crede Marga.


Miclea: Un profesor va putea preda cel mult şase ore pe zi

Pe de alta parte, Miclea a precizat ca noua lege impune o limită maximă de ore de predare pe săptămână. Astfel, un profesor va putea preda cel mult 30 de ore, adică şase ore pe zi. Cel mult şase ore de predare în fiecare zi. Nu şapte, nu opt, ca în prezent. Mircea Miclea spune că legea educaţiei este clară în acest sens.

"Curriculumul va fi în aşa fel construit, încât el să poată fi predat de către profesori în 75% din orele pe care le are la dispoziţie pentru disciplina sa, iar în 25% dintre ore, aceste ore rămân la dispoziţia profesorului, pentru a-şi adapta predarea în funcţie de caracteristicile elevului. Într-un fel predai într-o şcoală de periferie, cu copii care provin din mediu socio-economic defavorizat, în altul într-o şcoală elitistă din centru", a declarat fostul ministru al educaţiei.

"Automat se stabileşte o limită pentru numărul maxim de ore. La liceu nu poţi să ai mai mult de 30 de ore de studiu, de învăţare, de predare, mai exact. Poţi după aceea să ai şcoală după şcoală, poţi să faci alte activităţi, dar orele de predare vor fi limitate la maximum 30 de ore, asta înseamnă şase ore în fiecare zi, nu ca acum când se ajunge la şapte-opt ore, dacă mai socotim şi temele pe care trebuie să le facă elevii, ajungem la ideea că ei muncesc mai mult decât cei care lucrează într-un loc de muncă real", a precizat Miclea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2938 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  LEN (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 14:57)

  Ligia necula [anonim]

  Ziua buna.
  Toate bune si frumoase. Impprtant este ca se mai agita un pic cuibul de viespi. Doar ca marea dilema ramane calitatea indoielnica a oamenilor din sistem: neprofesionalizati in universitati, plafonati si lipsiti de abilitati pedagogice in scoli. Cum ii vom schimba?!
  Altfel, totul ramane iar la nivelul teoriei si al bunelor intentii...
 • -9 (9 voturi)    
  mda (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 15:02)

  saabo [anonim]

  exact ce nu ne trebuie ..demonstratii de genul" e ceva pueril"...doct..super!
  Da si scoala este 'PUERILA".. Om de stiiinta ..ce sa mai spun ...Pmfletarii intelectualitatii politice ..slugi ai antinationalului si anticulturii !
 • +10 (10 voturi)    
  Am citit legea (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 15:04)

  mioara [anonim]

  Sunt cadru didactic universitar si am asteptat promulgarea legii de catre Presedinte ca sa o citesc. Asta am facut in aceasta dimineata. Chiar mi se pare o lege buna (asteptam normele de aplicare, curriculumul national, carta universitara, etc.). Deocamdata sunt optimista.
 • +10 (10 voturi)    
  noua lege a invatamantului (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 15:17)

  mihai [anonim]

  scoate la lumina si frustratii afectati de aplicarea ei.In primul rand Marga ,fost ministru al Invatamantului si actual rector.Este inadmisibil ca o persoana care a ocupat si inca ocupa aceste functii sa critice si sa atace persoane folosind un limbaj suburban,demn de Ferentari.M-as bucura ca acest personaj libidinos sa lase locul altor profesori cu adevarat valorosi.Este timpul ca rectorii matusalemici inradacinati in posturi cu beneficii evidente sa lase locul unora mai tineri.Este nevoie de un suflu nou in invatamant ,de o alta viziune,de oameni competenti.Este inadmisibil ca programa in facultati a ramas ca un stop-cadru si nu s-a modificat de zeci de ani.Acelasi plictis,aceleasi inutilitati.Marga,baiatule de maidan,daca esti valoros nu ai de ce te teme.Comisiile de evaluare vor decide.
 • +7 (7 voturi)    
  scoala (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 15:26)

  miha [anonim]

  ...cum necum.odata si odata trebuia rupta coada la pisica.Ca avem aceiasi oameni in sistem,asta-i alta treba,important este faptul ca nu mai sta elevul degeaba cate 6-7 ore in clasa, invatand tot felul de prostii.Partidele din opozitie fac bine ca se iau de mana ,ca tot trancanesc degeaba.Asa va fi numai o singura trancanitoare, caci vorba lui Dan Puric ciorile nu pleaca in tarile calde,ele raman in Romania sa croncane.Croncaniti trancanitorilor!
 • +4 (4 voturi)    
  La multi ani d-le Miclea (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 16:05)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  legea este excelenta. Pune in aplicare proiectele vechi de reforma, mutilate de fostii ministri .

  Am ajuns ca proiecte din 1996-2000 finantate de BM sa fie aplicate abia in 2011.

  Se intelege de la sine ca vointa lui Basescu si a PDL au contat .

  Felicitari.
  Vrem parlament unicameral si mai putin parlamnetari... Hai Base !
 • -1 (3 voturi)    
  impresii dupa citirea Legii promulgate (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:26)

  miruna [anonim]

  Am citit conditiile de ocupare a functiilor didactice universitate din Legea invatamantului, promulgata de Presedinte...Prin prevederea conform careia este suficient sa ai un doctorat in orice pentru a accede in invatamantul superior, indiferent de disciplina pe care urmeaza sa o predai,(articolul 301), formula actuala este mult mai permisiva decat cea din ultima lege a invatamantului, lasand loc de tot felul de artificii si subterfugii specific romanesti....Pacat ca s-a scos prevederea conform careia trebuia sa detii un doctorat in domeniul disciplinei scoase la concurs....Acum vom vedea aberatii si mai mari decat inainte! Sunt lector universitar, cu doctorat obtinut in Franta, in domeniul disciplinei pe care o predau, si ma trec fiori cand ma gandesc ca tot felul de arivisti cu doctorate dubioase, made in Romania ma vor da la o parte, ranjind cinic si dispretuitor, pentru ca, nu este asa, si el si eu tot doctori suntem.... E trist, e foarte trist....Cred ca gastile universitare nu-si pot reveni din uimire de "lovitura" pe care au primit-o....
 • -2 (2 voturi)    
  Domnul Miclea si expertii (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:48)

  Ion Tambrian [anonim]

  Nu stiu cat de expert in invatamant este domnul Miclea. Sigur este expert in altele asa cum dumnealui a declarat atunci cand a avut onoarea de a fi in fruntea invatamantului. Si unde nu a prea facut nimic. Cea mai mare parte din comentatori sunt si ei experti ca de exemplu profesori universitari fara sanse, mari iubitori ai specialistului Miclea, scriitori care sa se afle in treaba ca musca la arat (asta e buna si pentru presedintele comisiei prezidentiale pentru reforma invatamantului), etc. Si inca ceva domnul Miclea este sau nu membru PDL sau numai tovaras de butelca cu al de sus?. Asta asa ca sa stie si cititorii apoliticului site hotnews.
 • +1 (1 vot)    
  Atentie mare (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 22:26)

  Emil [anonim]

  la aplicare: Mafia se pregateste de rezistenta!
 • 0 (0 voturi)    
  6 ore (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 22:38)

  Emil [anonim]

  pe zi nu se refera la Profesorii universitari, nu?
  Ca e dezastru! Vezi Tituluescu in discursul asupra reformei invatamantului de drept, septembrie 1935
 • 0 (0 voturi)    
  alt mod de a gandi (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 22:42)

  Ileana [anonim]

  Dl.Tambrian este trist comentariul dvs si lipsit de esenta, subiectul discutat fiind altul.In toate discutiile persoane de genul dvs inlocuiesc esenta cu injuriile.Este mai simplu dar murdar.Ca exemplul pentru cei tineri,regretabil. Va doresc la multi ani de ziua numelui.
 • 0 (0 voturi)    
  parerea unui licean (Duminică, 9 ianuarie 2011, 19:11)

  radu [anonim]

  Mie legea aceasta, per ansamblu mi se pare foarte buna. Se pliaza mai bine pe elevi diferiti: si pe cei care pot mai mult si pe cei care pot mai putin. Deasemenea, mi se pare mult mai buna admiterea la liceu si ar fi bine de acu sa nu mai faca orice prost liceul, impins de la spate. Singura problema mi se pare bacul si asta e cam singura chestiune care ma afecteaza pe mine. De ce nu s-au lasat probele unidisciplinare, la alegere? Probele astea pluridisciplinare dau impresia de examen de gimnaziu in care se studiaza cultura generala mai mult. Ori pentru facultati in general sunt relevante cunostiintele elevului intr-un domeniu. Am colegi olimpici nationali la informatica, care sunt mediocri la biologie de exemplu. Ii face asta mai prosti? Nu inteleg de ce au trebuit sa dea cu bata in balta tocmai cu bacul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by