Cei care critică legea educaţiei aduc argumente puerile, a declarat la RFI şeful comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, fost ministru de resort. El îi răspunde în special lui Andrei Marga, care afirmase marti ca legea educaţiei seamănă cu programul nazist de guvernare. Pe de alta parte, Miclea a precizat ca noua lege impune o limită maximă de ore de predare pe săptămână. Astfel, un profesor va putea preda cel mult 30 de ore, adică şase ore pe zi.

Mircea Miclea nu e de acord cu argumentele celor care critică legea educaţiei, promulgată de preşedintele Traian Băsescu. "E o lege care face o schimbare reală şi de aceea cred că este atacată din mai multe direcţii. Pe de altă parte, argumentele pe care le aduc cei care o atacă sunt absolut puerile ! Să compari o astfel de lege cu programul nazist, pentru că este o lege care centrează curriculum pe competenţe înseamnă automat să spui că şi Uniunea Europeană, care recunoaşte exact aceleaşi competenţe pentru învăţarea permanentă se inspiră din programul nazist. E o logică absolut puerilă !", a declarat fostul ministru al învăţământului.

Descarca fisierul audio in format MP3

Miclea asigură că legea educaţiei nu este îndreptată împotriva nimănui: "Nu este o lege împotriva unor oameni sau împotriva unor situaţii particulare. O lege se face pentru a restructura sistemul. Ţinta legii nu a fost în nici un fel nici un om. De exemplu, faptul că se încearcă trecerea spre un nou tip de conducere a universităţilor nu vizează o persoană anume, ci ideea de a modifica modul de conducere a universităţilor".

Şeful comisiei prezidenţiale pentru educaţie a explicăt modul în care vor fi aleşi de acum înainte rectorii : "Fiecare universitate va decide prin referendum dacă rectorul este selectat pe bază de concurs public, caz în care pentru funcţia de rector poate să participe şi altcineva de la altă universitate, din străinătate chiar, pentru că dacă ai un om de mare valoare şi este în altă universitate, vrei să-l aduci. O a doua variantă de a obţine funcţia de rector este de a face o alegere a rectorului, dar nu după vechiul model, adică doar membrii Senatului aleg rectorul, ci se face după un model mult mai democratic : toată suflarea din universitate alege rectorul, adică toate cadrele didactice şi reprezentanţii studenţilor. Prin urmare, împiedicăm în acest fel o modalitate care s-a practicat până în prezent, aceea de a-ţi aranja deja voturile pentru rector, din momentul în care ai stabilit membrii Senatului".

Legea se aseamănă cu programul nazist de guvernare, spunea marţi dimineaţă la RFI rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, membru PNL. Fostul ministru al învăţământului consideră că legea a fost scrisă de "tot felul de frustraţi". Documentul îşi propune să politizeze învăţământul, mai crede Marga.

Miclea: Un profesor va putea preda cel mult şase ore pe zi

Pe de alta parte, Miclea a precizat ca noua lege impune o limită maximă de ore de predare pe săptămână. Astfel, un profesor va putea preda cel mult 30 de ore, adică şase ore pe zi. Cel mult şase ore de predare în fiecare zi. Nu şapte, nu opt, ca în prezent. Mircea Miclea spune că legea educaţiei este clară în acest sens.

"Curriculumul va fi în aşa fel construit, încât el să poată fi predat de către profesori în 75% din orele pe care le are la dispoziţie pentru disciplina sa, iar în 25% dintre ore, aceste ore rămân la dispoziţia profesorului, pentru a-şi adapta predarea în funcţie de caracteristicile elevului. Într-un fel predai într-o şcoală de periferie, cu copii care provin din mediu socio-economic defavorizat, în altul într-o şcoală elitistă din centru", a declarat fostul ministru al educaţiei.

"Automat se stabileşte o limită pentru numărul maxim de ore. La liceu nu poţi să ai mai mult de 30 de ore de studiu, de învăţare, de predare, mai exact. Poţi după aceea să ai şcoală după şcoală, poţi să faci alte activităţi, dar orele de predare vor fi limitate la maximum 30 de ore, asta înseamnă şase ore în fiecare zi, nu ca acum când se ajunge la şapte-opt ore, dacă mai socotim şi temele pe care trebuie să le facă elevii, ajungem la ideea că ei muncesc mai mult decât cei care lucrează într-un loc de muncă real", a precizat Miclea.

Descarca fisierul audio in format MP3