Termenul limita pana la care romanii vor trebui sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor este 15 iulie 2011, informeaza miercuri, printr-un comunicat de presa, Ministerul Administratiei si Internelor.

"In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor.

Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se precizeaza in comunicatul MAI.

Dupa aceasta data primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie, subliniaza sursa citata.

Incepand din data de 15 iulie a acestui an, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie in Romania, iar proprietarii care nu-si aveau locuintele asigurate ar fi trebuit ca pana pe 15 ianuarie sa incheie o astfel de polita. Polita ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro sau 20 euro, suma asigurata fiind de 10.000 euro sau 20.000 de euro. Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

De la demararea procesului de asigurare obligatorie a locuintelor si pana la sfarsitul lunii noiembrie din acest an, proprietarii de locuinte din Romania incheiasera peste 207.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor.

Conform datelor oficiale, prin procesul de asigurare obligatorie a locuintelor ar fi urmat sa fie asigurate circa 8,3 milioane de locuinte aflate in proprietate personala inregistrate la Institutul National de Statistica.