Presedintele Traian Basescu a participat, marti, la ceremonia de investire in functie a noului sef al Statului Major General, generalul-maior Stefan Danila. Acesta a fost numit in functie in locul amiralului Gheorghe Marin, printr-un decret semnat, luni, de catre presedintele Traian Basescu. "Am incredere in tineretea noului sef al Statului Major General si am convingerea ca armata va continua sa evolueze pozitiv si va continua procesele de reforma", a afirmat seful statului, la ceremonia de investire.

Traian Basescu l-a felicitat pe fostul sef al Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, spunand ca mandatul acestuia a fost marcat de "cresterea nivelului de pregatire a armatei - cresterea numarului de aplicatii, cresterea numarului de unitati certificate NATO", dar si pentru faptul ca "Armata romana a probat ca are resurse de a indeplini misiunile externe".

  • "Am incredere mare in tineretea noului sef al statului major general si am convingerea ca Armata va continua sa evolueze pozitiv si va continua procesele de reforma", a adaugat Traian Basescu.
  • "Procesele de reforma sunt o constanta e evolutiei oricarei institutii, pentru ca nevoia de adaptare in aceste vremuri este stringenta, cine nu se adapteaza este condamnat sa devina ineficient".
  • "Indiferent de evolutia programelor de dotare a Armatei, si eu sper ca toate cele incepute sa continue (asa cum arata bugetul acestui an nu exista temeri ca programele incepute vor fi stopate), dar obiectivul major trebuie sa fie buna instruire pentru utilizarea echipamentelor pe care le avem acum. Romania nu are acum forta de a genera o explozie a retehnologizarii Armatei, insa importanta este instruirea pentru folosirea echipamentelor pe care le detinem in prezent", a mai spus Traian Basescu.
  • "Cred ca ceea ce a facut domnul ministru Oprea arata ca atunci cand politicul se preocupa, le este bine si oamenilor. Atunci cand l-am auzit spunand prima data ca nu trebuie sa existe pensii mai mici de 3.000 de lei pentru militarii cu stagiul intreg in Armata, am primit cu oarecare sceptisicim acest lucru. Aseara insa i-am invitat pe domnul ministru si pe premier sa am convingerea ca aceasta masura este aplicabila", a incheiat seful statului.

Potrivit site-ului SMG, Stefan Danila s-a nascut la 14 mai 1965, in Targu Neamt, judetul Neamt.

Dupa absolvirea Liceului Militar "Stefan cel Mare" din Campulung Moldovenesc, a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie "Aurel Vlaicu" si a fost brevetat pilot militar.

In perioada 1987-1998, a indeplinit succesiv functii de pilot, pilot-sef, instructor de zbor si comandant patrula. In perioada 1998-2000, a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, Facultatea Interarme. Dupa terminarea studiilor, a fost numit in functia de ofiter I in biroul operatii la Grupul 95 Aviatie Vanatoare, iar din anul 2001 a fost comandant escadrila la Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, apoi la Baza 95 Aeriana.

Intre anii 2005-2008, a indeplinit functia de sef sectie metodica pregatirii de zbor in Statul Major al Fortelor Aeriene.

In aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar in septembrie, acelasi an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.

Stefan Danila a obtinut succesiv calificarile de pilot si instructor de zbor pe avionul de lupta, iar din anul 2009 a inceput zborul pe avionul de transport C-130 Hercules.

In anul 2005, a urmat Cursul postuniversitar de perfectionare in conducerea marilor unitati operative din Fortele Aeriene, la Colegiul de Razboi, iar in anul 2007 cursul principal "Probleme actuale ale securitatii nationale" la Colegiul National de Aparare.

In perioada 2006-2009, a fost doctorand in stiinte militare, obtinand titlul stiintific de doctor in 2009, cu lucrarea "Securitatea aeriana in contextul globalizarii".