Romania va prelua incepand cu data de 1 ianuarie 2011, pentru o perioada de 6 luni, Presedintia in Exercitiu (PiE) a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), informeaza MAE.

Mandatul precedent pentru PiE a fost exercitat de Republica Elena, iar preluarea formala a acestei calitati de catre Romania a avut loc in cadrul celei de-a 23-a Reuniuni a Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe al Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), desfasurata la Salonic pe 26 noiembrie 2010.

Prioritatile Romaniei in calitate de viitoare PiE OCEMN, subscrise motto-ului "Building Sustainability, Enhancing Commitments" sunt prezentate pe larg in sectiunea specifica de pe site-ul MAE: www.mae.ro/ocemn.

Cooperarea Economica a Marii Negre a fost lansata pe 25 iunie 1992 prin semnarea, de catre 11 state situate in bazinul Marii Negre, a "Declaratiei de la Istanbul" conform careia statele participante isi propun sa dezvolte o cooperare multilaterala, in scopul accelerarii dezvoltarii economice si sociale si al realizarii unui grad superior de integrare in economia mondiala.

Statelor membre fondatoare, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina, li s-a alaturat incepand cu aprilie 2004 si Serbia.

La 1 mai 1999, odata cu intrarea in vigoare a Cartei, Cooperarea Economica a Marii Negre a dobandit personalitate juridica internationala, devenind organizatie de sine statatoare, sub numele de Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre.