Neadmiterea tarii noastre in spatiul Schengen la termenul prevazut - martie 2011, inseamna falimentul politicii externe romanesti, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde: ''Romania nu s-a mai confruntat cu un asemenea insucces din 1997, la Summitul de la Madrid, cand nu a fost admisa in NATO. Daca tara noastra nu e admisa in spatiul Schengen, Baconschi ar trebui demis'', considera Sorin Frunzaverde.

Sorin Frunzaverde (arhiva)Foto: AGERPRES

Franta si Germania au cerut oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi ''prematura'' daca ar avea loc in martie 2011, a informat, marti, RFI Romania.

In replica la scrisoarea ministrilor de interne francez si german care au cerut Comisiei Europene amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen, presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca Romania nu va accepta nicio discriminare, fie ea si venita din partea celor mai puternice state ale UE.

Ionel Blanculescu, fost ministru delegat pentru Coordonarea autoritatilor de control in Guvernul Nastase, sustine, insa, ca banii sunt cei care au determinat pozitia Frantei si Germaniei fata de Romania, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen. "Am intrat in clubul elitist Uniunea Europeana (...) unde dicteaza cei mai puternici".

Intr-un interviu acordat RFI, el a sustinut ca in spatele scrisorii transmise de cele doua state stau cateva licitatii din Romania din care companii gigant din Franta si Germania au fost "rejectate". Francezii de la Vinci au fost respinsi de doua ori din Romania, iar o companie germana a fost exclusa de la Cernavoda, in favoarea "unei firme de apartament", acuza Blanculescu. Potrivit acestuia, compania germana a sesizat CSAT-ul, care a pornit o investigatie in urma careia a anuntat ca interventia sa este "corecta".