Intr-o telegrama a ambasadei SUA din Bucuresti, actualul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, pe atunci presedinte al Camerei Deputatilor si lider PNL, a fost catalogat drept antiamerican. Desi in telegrama nu se mentioneaza clar de ce Bogdan Olteanu ar fi antiamerican, din relatarile din presa se desprind doua motive clare: Bogdan Olteanu a fost unul din promotorii in 2006 ai retragerii trupelor romanesti din Irak si l-a acuzat pe ambsadorul Nicholas Taubman de coruptie.

Jurnalul WikileaksFoto: Hotnews
  • Bogdan Olteanu despre telegrama wikileaks: “Sunt convins ca afirmatiile respective nu sunt adevarate”

Iata fragmentul din telegrama wikileaks in care se vorbeste de Bogdan Olteanu:

  • Mai mult decat atat, anticipam ca oferta in cazul Peter si atentia mass-mediei ii vor incuraja pe cei ce critica trimiterea trupelor romanesti din Irak, si pe ceilalti politicieni antiamericani precum presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu sa ceara retragerea imediata a trupelor romanesti. In aceste conditii, ar putea aduna indeajuns de mult sprijin incat sa revigoreze opozitia fata de sprijinul acordat de Romania eforturilor americane din regiune si sa duca la o potentiala schimbare in politica.
  • Desi presedintele Traian Basescu a fost constant in ceea ce priveste sprijinul acordat prezentei continue a trupelor noastre in Irak, ar fi constient de faptul ca, inca dinainte de reluarea protestului public fata de cazul Peter, doar o treime din publicul romanesc sprijina mentinerea trupelor. In orice caz, revigorarea controversei starnite de faptul ca SUA s-a ocupat de caz ii va pune pe prietenii nostri cei mai apropiati din guvernul roman, inclusiv pe Presedintele Basescu, intr-o pozitie politica foarte incomoda.
  • E probabil ca Partidul Liberal si alte grupuri politice, in incercarea de a-si mari sprijinul in perioada de pana la alegerile europarlamentare din Romania de pe 25 noiembrie, sa preia o imagine patriotica si sa se foloseasca de miscarea politica bazata pe retorica anti-americana. Mai pe larg, vestile referitoare la oferta in cazul Peter va diminua considerabil, macar temporar, sprijinul acordat prezentei militare americane in facilitatile comune din Marea Neagra, inclusiv baza aeriana Kogalniceanu si terenul de antrenament Babadag.
  • Cu toate ca asentimentul public fata de baze a fost constant, contactele noastre ne-au atentionat intotdeauna ca acesta este vulnerabil la grijile create de amenintarea terorista asupra Romaniei si la povestile negative despre comportamentul personalului militar american, ca prim punct de referinta fiind accidentul lui Teo Peter si gestionarea ulterioara a acuzatiilor impotriva sergentului van Goethem.

Vezi mai jos documentul integral:

wikileaks-Olteanu

In 2006, PNL, prin fostul premier Calin Popescu Tariceanu, a initiat o actiune politica ce a avut ca obiectiv retragerea trupelor romanesti din Irak. Oficial, motivul invocat de PNL pentru retragerea trupelor era acela al numeroaselor victime in randul soldatilor romani. In realitate, din relatarile de presa reiese ca a fost vorba de unul din episoadele luptei dintre Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu.

Unul dintre motivele pentru care Bogdan Olteanu este caracterizat drept antiamerican este acela ca fostul presedinte al Camerei Deputatilor a fost unul din sustinatorii initiativei de retragere a trupelor din Irak. Pentru cateva luni, Bogdan Olteanu a devenit purtatorul de cuvant al PNL in privinta initiativei de retragere a trupelor:

  • “In ceea ce priveste politica interna romaneasca, va pot spune ca PNL sustine cu putere retragerea trupelor din Irak, si va continua demersurile pentru a genera o decizie in acest sens, inclusiv prin reconsiderarea cadrului legal care guverneaza acest tip de misiuni”, declara Bogdan Olteanu in 2006 intr-un interviu radio.

Iata o alta luare de pozitie din partea lui Bogdan Olteanu in privinta retragerii din Irak, facuta public intr-un interviu realizat de Robert Turcescu:

  • “Robert Turcescu: Vorbim de felul în care a fost lansata povestea retragerii trupelor din Irak. 
  • Bogdan Olteanu: Da, eu zic ca a fost o idee foarte buna si cred ca trebuie sa mergem inainte cu ea pana vom convinge si, cum se zice frumos, factorii de decizie, adica in primul rand pe presedintele Basescu si CSAT-ul, ca e vremea ca oamenii sa se intoarca de acolo.”

Potrivit relatarilor din presa, Bogdan Olteanu a sustinut si ideea unui referendum in privinta prezentei militare din Irak. Tot Bogdan Olteanu a fost implicat si intr-o campanie de strangere de semnaturi pentru retragerea misiunii militare din Irak. In telegrama ambasadei, chiar oficialii americani recunosc ca doar o mica parte a romanilor sustineau prezenta militarilor romani in Irak in 2007. Desi controversa retragerii trupelor din Irak a fost transata in 2006 de CSAT, care a respins cererile PNL in acest sens, ambasada SUA isi exprima in telegrama din 2007 ingrijorarea ca subiectul ar putea fi redeschis pe fondul scandalului mortii artistului roman Teo Peter.

In 2007, Bogdan Olteanu a fost implicat intr-un conflict public cu fostul ambasador al SUA, Nicholas Taubman. Pe 15 noiembrie 2007, fostul ambasador Taubman declara public urmatoarele: „Sunt destul de ingrijorat, de exemplu, cu privire la recentele actiuni ale parlamentului pentru a slabi capacitatea procurorilor si a autoritatilor de aplicare a legii in combaterea unei serii de infractiuni grave, printre care mita si coruptia”. Ambasadorul s-a referit la cateva modificari ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala.

In aceeasi zi, Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor in acel moment, il acuza pe Taubman de coruptie:

  • Este cazul ca domnul Taubman sa-si canalizeze actiunile pe reprezentarea intereselor SUA in Romania. Daca doreste sa se pronunte asupra constrangerilor aduse libertatii prin recenta legislatie din SUA, dupa 2001, este liber sa o faca. In Romania, legislatia o fac romanii. Faptul ca domnul Taubman si-a obtinut mandatul de ambasador intr-un mod in care in Romania ar fi considerat coruptie nu-i permite sa faca, in Romania, declaratii care, facute de un ambasador european in SUA, ar fi dezavuate de Congresul american”. Mai exact, Olteanu il acuza pe Taubman ca a obtinut postul de ambasador in urma donatiilor facute campaniei lui George W. Bush.

Dupa cum reiese din documentul publicat de wikileaks la distanta de numai o zi pe, 16 noiembrie, ambasada SUA trimite telegrama in care face analiza cazului Teo Peter si in care Bogdan Olteanu este caracterizat antiamerican. Telegrama a fost adresata printre altele Departamentului de Stat al SUA si CIA.

Bogdan Olteanu despre telegrama wikileaks

Contactat de HotNews.ro, Bogdan Olteanu, in prezent vice-guvernator al BNR, a comentat astfel catalogarea sa drept antiamerican: “Sunt convins ca afirmatiile respective nu sunt adevarate. Nu pot sa comentez informatii pe surse, mai ales ca nimeni nu si le asuma si sunt considerate chiar de Guvernul american obtinute prin metode ilegale.” Fostul presedinte al Camerei Deputatilor admite ca a avut pozitii ferme in privinta retragerii trupelor romanesti din Irak. “Si alti lideri au avut astfel de pozitii, cum ar fi Gordon Brown, dar el nu a fost considerat antiamerican”, a declarat Olteanu. Intrebat daca isi mentine convingerile exprimate in 2006 si 2007, Bogdan Olteanu a declarat urmatoarele: “In acest moment nu mai exprim pozitii politice pentru ca institutia pe care o reprezint nu face politica”.