Cei doi generali arestati preventiv pentru fapte de coruptie, Mihai Chirita si Ion Marian, au fost trecuti in rezerva prin decrete semnate de catre presedintele Traian Basescu, dupa ce acestia au fost suspendati din functii de catre ministrul Apararii.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat marti decretele privind trecerea in rezerva a general maiorului - cu doua stele Mihai Chirita si a generalului de brigada - cu o stea Ion Marian, din Ministerul Apararii Nationale.

Ministrul Apararii Gabriel Oprea a ordonat, marti, suspendarea din functie, incepand cu data de 20 decembrie, a cadrelor militare arestate preventiv. Decizia ministrului a venit ca urmare a admiterii recursului inaintat de procurorii DNA la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a dispus luni arestarea preventiva a cinci cadre militare cercetate pentru fapte de coruptie.

"Pe timpul suspendarii din functie, acestia nu beneficiaza de niciun drept de la Ministerul Apararii Nationale", se arata intr-un comunicat MApN.

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, luni, arestarea preventiva a generalilor Ion Marian si Mihai Chirita si a ofiterilor Dan Costel Craciuneanu, Ionut Onel Crinu si Vasile Belciug, acuzati de luare si dare de mita, abuz in serviciu, trafic de influenta si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Instanta suprema a admis recursul procurorilor anticoruptie la decizia ICCJ din 14 decembrie, prin care s-a respins propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de arestare preventiva a doi generali si a altor trei persoane acuzate de fapte de coruptie.