Agentia Nationala de Integritate (ANI) a trimis, marti, o adresa catre presedintele Senatului, Mircea Geoana prin care contesta validarea lui Victor Alistar ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile, au declarat pentru HotNews.ro surse din ANI. Agentia invoca faptul ca Victor Alistar nu poate ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani dupa ce in 2009 a primit o constatare de incompatibilitate, un verdict care, potrivit Agentiei, a ramas definitiv si irevocabil dupa ce Alistar nu a contestat decizia in termenul prevazut de lege si la instanta corespunzatoare. "Ce credeti ca se va intampla acum? La fel a fost si in cazul lui Codru Vrabie, iar el e acum la al doilea mandat. La fel va fi si in cazul lui Alistar. Aceasta adresa va sta la Senat ani de zile", a declarat pentru HotNews.ro senatorul Iulian Urban.

Victor AlistarFoto: Agerpres

*Vezi in articol ce spune ANI in adresa trimisa presedintelui Senatului

Saptamana trecuta, Victor Alistar a fost validat de catre plenul Senatului ca membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile. La primul vot din Senat Alistar a obtinut 31 voturi pentru si 64 impotriva, insa nici el, nici alti doi candidati, Cristina Ana si Mihai Rapcea, nu au reusit sa intruneasca 50% plus unu din voturile senatorilor. La al doilea vot au participat Victor Alistar si Cristina Ana, urmatoarea clasata dupa primul vot.

In urma celei de-a doua runde, Victor Alistar a fost validat ca membru in Consiliul Superior al Magistraturii, cu 57 de voturi pentru, 51 impotriva si 3 abtineri. Cristina Ana a obtinut la cel de-al doilea vot 46 de voturi pentru, 61 impotriva si 6 abtineri.

Pe 20 iulie 2009, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Victor Alistar s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007 - 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent calitatile de functionar public - purtator de cuvant in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, director executiv in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta (incepand cu anul 2004) si avocat definitiv (in cadrul Cabinetului individual de avocatura 'Alistar Teodor-Victor' - incepand cu 23 ianuarie 2007 si pana in prezent). ANI a intocmit un act de constatare a starii de incompatibilitate intre calitatea de functionar public si functia de avocat. Potrivit ANI, constatarea starii de incompatibilitate a lui Victor Alistar a ramas definitiva si irevocabila, dupa ce Alistar nu a contestat decizia ANI in termenul prevazut de lege si la instanta corespunzatoare.

"Actul prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a domnului Victor Alistar a ramas definitiv datorita faptului ca acesta nu a fost contestat la instanta competenta si este publicat pe site la urmatoarea adresa http://www.integritate.eu/1231/section.aspx/1197. Urmare a ramanerii definitive a actului de constatare, Agentia Nationala a Functionarilor Publici a formulat la Curtea de Apel Bucuresti o actiune pentru anularea actelor prin care a fost aprobata si prelungita suspendarea din calitatea de functionar public a domnului Victor Alistar", a explicat ANI in luna octombrie la solicitarea HotNews.ro situatia de incompatibilitate in cazul lui Victor Alistar.

Ca urmare a ramanerii definitive a constatarii starii de incompatibilitate, ANI a trimis marti presedintelui Senatului o adresa prin care contesta validarea lui Victor Alistar ca membru CSM, ne-au declarat surse din agentie. ANI invoca faptul ca o persoana care a primit un verdict de incompatibilitate nu mai poate ocupa o functie sau o demnitate publica.

Potrivit adresei trimise catre presedintele senatului, ANI aminteste ca "membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar" si invoca faptul ca, potrivit legilor in vigoare, o persoana "fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate."

In adresa, ANI mai aminteste ca urmare a ramanerii definitive a actului privind constatarea starii de incompatibilitate a lui Victor Alistar in perioada 2007-2009, Agentia Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) a intentat o actiune in instanta la Curtea de Apel Bucuresti avand ca obiecte anularea ordinelor prin care a fost aprobata si prelungita suspendarea din functia publica a lui Alistar in perioada 2004-2009 si anularea mentiunilor din carnetul de munca.

"Ce sa se intample acum? Asa a fost si in cazul lui Codru Vrabie. ANI a cerut tocmai in iunie 2009 sa fie revocat din functia sa de membru al Consiliului National de Integritate iar Senatul nu a facut nimic nici pana acum. Codru Vrabie e acum la al doilea mandat. La fel va fi si in cazul lui Alistar. Este exact aceeasi situatie. Va fi tinuta aceasta adresa ani de zile si nu se va intampla nimic. Totusi, ANI de ce nu a trimis aceasta adresa inaintea votului din plen?", a declarat pentru HotNews.ro senatorul PDL, Iulian Urban.

Victor Alistar nu a putut fi contactat de HotNews.ro pana la ora publicarii acestui material.