Romania a respectat toate clauzele asumate in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste securizarea frontierelor, a declarat Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor, care spera ca tara noastra va adera la spatiul Schengen in 2011, la termenul convenit.

"Romania a facut ceea ce trebuia sa faca in privinta securizarii frontierelor. Am avut discutii cu partenerii europeni care au spus ca Romania va fi primita fara alte conditionalitati. Securizarea frontierelor a fost realizata si sper ca in 2011, la termenul convenit, sa devenim parteneri deplini", a declarat Igas.

"Am primit asigurari inclusiv de la Cecilia Malmstrom (n.r. - comisarul european pentru Afaceri Interne), care, in cadrul unei intalniri bilaterale, ne-a spus ca nu vor fi alte conditionalitati decat cea privind securizarea frontierelor. Am avut discutii cu toate tarile reprezentate in Forumul Salszburg care au cerut si ne-au asigurat ca ceea ce au trebuit sa indeplineasca ultimele tari care au aderat, acelasi lucru sa-l ceara si Romaniei si nu mai mult", a adaugat ministrul.

El mai spera ca eforturile pe care le-a facut Romania, care nu sunt deloc mici, sa fie luate in considerare.

La randul sau, fostul ministru Vasile Blaga sustine ca Ministerul de Interne si-a facut datoria.

Intrebat de jurnalisti daca este cazul sa isi dea cineva demisia, Blaga a spus ca toata clasa politica romaneasca ar trebui sa isi asume o eventuala amanare a aderarii in spatiul Schengen.

Fostul ministru de Interne a mai spus ca "trebuie sa incercam sa le indeplinim (n.r. - obligatiile) pana in luna martie". Blaga considera ca Franta si Germania au luat o decizie politica, Romania fiind nedreptatita in acest caz.

Declaratiile celor doi vin dupa ce Franta si Germania au cerut oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011.