Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011, relateaza RFI.

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri in scrisoarea pe care a putut sa o consulte RFI Romania. Ei vorbesc despre "carente", care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata. "Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare", spun cei doi ministri.

Aceste carente ar putea avea consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene, mai scriu Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere, din cauza influentei pe care o pot avea asupra frontierei si asupra accesului la bazele de date Schengen.

Ca urmare, ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila, conchid cei doi: "Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate".

In aceeasi scrisoare se recunoaste insa ca, din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen este global pozitiv.

Traian Basescu despre aderarea la Schengen: Ne-am saturat de monitorizari

Presedintele Traian Basescu declarase la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute, ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu reprezinta un cadou, iar Bucurestiul s-a saturat sa fie monitorizat.

"Romania a respectat regulile acestui club din momentul aderarii la Uniune, acum patru ani. Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in Uniune se obtin doar prin abordari confruntationale. Romania nu doreste sa fie victima colaterala pentru tot ceea ce nu merge bine azi in Uniune", a afirmat seful statului, citat de Agerpres.

Basescu afirmase ca aderarea la spatiul Schengen in martie 2011 va fi atat in beneficiul tarii noastre, cat si al intregii Uniuni.

"Aderarea la Schengen nu reprezinta un cadou oferit Romaniei, ci o responsabilitate crescuta pentru statul roman. Este, pe de alta parte, expresia cerintei perfect indreptatite de a fi tratati ca un stat membru cu drepturi depline al Uniunii. Ne-am indeplinit obligatiile si acest fapt trebuie recunoscut in mod corect si trebuie sa aiba in practica consecinte logice si legale", a spus Basescu.

"Ne-am saturat de monitorizari", a adaugat presedintele, care a sustinut ca Romania si-a facut temele pentru aderarea la Schengen si ca rapoartele tuturor misiunilor de evaluare arata acest lucru. "Am muncit extrem de mult pentru indeplinirea criteriilor de aderare la spatiul Schengen: am investit mai mult de un miliard de euro in cursul procesului de pregatire - jumatate din investitii bani comunitari precum Facilitatea Schengen", a spus Traian Basescu.