Diplomatii SUA la Bucuresti se temeau in 2007 de o "evolutie furtunoasa" a relatiilor cu Romania, dupa accidentul rutier, soldat cu moartea cantaretului Teo Peter. Taxiul in care se afla artistul a fost lovit de un angajat al ambasadei americane.

Mesajul diplomatic confidential, obtinut de WikiLeaks si publicat de editia online a ziarului britanic The Guardian, a fost trimis de ambasada SUA din Bucuresti spre sediul Departamentului de Stat american.

"Iminenta oferta a Serviciului pentru revendicari straine din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock roman Teofil Peter, mort in 2004 intr-un accident rutier implicandu-l pe fostul comandant de detasament al puscasilor marini de la ambasada din Bucuresti, pare sa aiba efecte semnificative, negative, asupra relatiei dintre SUA si Romania", preciza mesajul diplomatic american.

"In eventualitatea in care familia lui Teo Peter va face publica informatia ca Guvernul SUA a reactionat la solicitarea de compensatii in valoare de milioane de dolari printr-o oferta de doar 80.000 de dolari, formatorii romani de opinie vor reactiona puternic si emotional, aducand in discutie unele dintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral. Presedintele Basescu, premierul Tariceanu si alti politicieni de rang inalt in mod sigur vor fi de partea familiei, chiar daca, in culise, unii oficiali proamericani vor incerca sa calmeze furia publica. Polemicile publice in legatura cu ceea ce romanii vor considera a fi o oferta jignitor de mica pentru rudele lui Teo Peter vor conduce in special la apeluri publice, cu o potentiala sustinere populara mult mai mare, pentru retragerea rapida a trupelor romanesti din Irak. La fel, sustinerea in Parlamentul Romaniei si printre reprezentantii publici pentru noua prezenta americana la bazele militare romano-americane din apropierea Marii Negre va scadea, cel putin temporar", se arata in mesajul semnat de ambasadorul american Nicholas F. Taubman.

"Data de 21 noiembrie, cand urmeaza sa fie instiintati avocatii familiei Peter, se apropie si aproape ca va coincide cu aniversarea, pe 4 decembrie, a mortii lui Teo Peter, ocazie cu care, in trecut, au fost organizate manifestatii antiamericane in Romania. Pe scurt, ne pregatim pentru un impact negativ furtunos asupra relatiei bilaterale.... Unele dintre efectele asupra popularitatii si intereselor americane in Romania ar putea fi de durata", mai avertiza ambasada SUA.

Teo Peter, unul dintre cei mai indragiti cantareti romani a fost accidentat mortal in 4 decembrie 2004, in Bucuresti de o masina apartinand ambasadei SUA, condusa de puscasul marin Christopher VanGoethem.:"multi romani au vazut plecarea sergentului Christopher Van Goethem inainte de a fi interogat de investigatorii romani si de a face testul alcoolemiei drept o palma peste fata si un gest de a-l feri pe puscasul marin de justitie", se arata in telegrama Ambasadei SUA la Bucuresti despre cazul mortii lui Teo Peter.