Fostul mare tenisman Ilie Nastase a fost amendat cu 600 de lei de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dupa ce a declarat, in toamna acestui an, ca "i-ar fi trimis pe tigani in Harghita", daca ar fi fost presedintele Romaniei, anunta Mediafax. CNCD a luat aceasta decizie cu unanimitate de voturi.

Ilie NastaseFoto: AGERPRES
  • "Domnul Nastase a fost amendat cu 600 de lei pentru declaratiile sale la adresa comunitatii de romi, in special pentru referirea la oportunitatea deportarii membrilor acestei etnii", au declarat surse din Consiliu.

O amenda similara a primit si Csibi Barna, un cunoscut activist al Garzii Maghiare. Acesta a fost reclamat la CNCD de Jandarmeria din Harghita dupa ce, la un eveniment sportiv, ar fi afisat un banner pe care se putea citi mesajul "Secuimea nu e Romania", precum si alte afise "cu mesaje denigratoare" la adresa etnicilor romi.

  • Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a autosesizat in octombrie anul acesta in cazul lui Ilie Nastase, dupa ce fostul mare sportiv a declarat, pentru cotidianul ProSport: "Stiti ce as fi facut eu daca eram presedintele Romaniei? I-as fi trimis pe tigani in Harghita, ca oricum acolo sunt foarte multi maghiari si vreo 12 romani. Le-as crea conditii. In felul acesta s-ar schimba si componenta etnica a zonei. Ceausescu a gresit. Trebuia sa faca in Harghita ce au facut rusii in Basarabia."
  • "Sarkozy are dreptate in problema tiganilor. Da, aceasta este parerea mea. Vad ca unii politicieni din Romania si din alte tari ii condamna pe francezi, vorbesc despre drepturile omului si libera circulatie. Pe mine m-ar deranja sa stea cineva cu cortul in fata casei mele, sa ma agaseze prin cersit, sa-mi sperie copiii care se joaca. Francezii nu au nimic cu cei care isi vad de treaba, dar cand vii la Paris sa dai in cap, sa furi atunci n-ai la ce te astepta", a mai spus atunci Ilie Nastase.