Republica Moldova este o prioritate pentru Romania, dar aceasta prioritate este gestionata cu un aparat birocratic necoordonat si fragmentat, se arata in studiul "Cum am folosit fereastra de oportunitate: bilantul unui an de relansare a relatiilor Romania - Republica Moldova", realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care are un rol central in aceasta privinta, nu are forta de coordonare necesara. Biroul Inaltului Reprezentant pentru Republica Moldova are un singur angajat si are doar un rol decorativ. In acest context, autorii recomanda crearea unui birou puternic, atat la nivel politic, cat si la nivel institutional, care sa coordoneze politica si politicile Romaniei fata de Republica Moldova.

"Ar putea fi plasat fie la Presedintie, fie la Secretariatul General al Guvernului, prin intarirea institutiei actuale a Inaltului Reprezentant pentru Republica Moldova. Noul birou ar trebui sa aiba autoritate de coordonare asupra ministerelor de linie si sa fie creat prin consens intre partide, continuand la nivel de politici consensul existent in Parlament fata de politica pentru Republica Moldova", se arata in studiu.

Alte recomandari:

2. Sa ne pliem pe agenda europeana a RM

3. Sa comunicam mai bine la nivel european pe tema redobandirii cetateniei.

4. Suntem in intarziere cu derularea ajutorului financiar de 100 milioane euro. Daca tot am intarziat, macar sa cheltuim bine acesti bani. Cateva principii sunt recomandate:

5. TVR ar trebui sa creeze TVR Moldova.

6. Proiectele de infrastructura si energetice promise in ianuarie 2010 sunt in intarziere. Romania a inceput demersurile necesare pentru a obtine fonduri europene.

Ca o recomandare generala, este nevoie de implicare politica la nivel inalt pentru a misca lucrurile.

7. In ce priveste Transnistria, Romania nu are si nu trebuie sa-si caute o miza proprie acolo.