Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat, vineri, un Plan Urbanistic Zonal care ii permite omului de afaceri Costica Constanda sa construiasca blocuri de 28 de metri in Satul Francez. Omul de afaceri a declarat ca nu renunta la daunele de 150 de milioane de euro pe care le cere municipalitatii in instanta.

Costica ConstandaFoto: Agerpres

Consilierii trebuiau sa ii aprobe PUZ-ul inca din 2008, imediat dupa ce Primaria a primit inapoi Parcul Bordei. La vremea respectiva, Constanda a acceptat sa renunte la terenul din Parcul Bordei si sa primeasca inapoi o suprafata echivalenta in Satul Francez, cu conditia ca pe terenul din Sat sa i se aprobe construirea unor blocuri de 5 etaje. Cum acest lucru nu s-a intamplat, la inceputul acestui an, Constanda a dat Primaria Capitalei in judecata cerand daune de 150 milioane de euro pentru ca nu a putut folosi terenul.

Cu toate ca vineri i s-a aprobat PUZ-ul, Constanda a declarat pentru HotNews.ro ca nu renunta la proces: "Eu nu am cerut sa mi se aprobe niciun PUZ si nu renunt la daunele pe care le cer in instanta. E un alt joc politic. Acum legea nu mai permite sa se aprobe asemenea PUZ-uri. Vor sa ma pacaleasca ca sa renunt la proces si dupa aia sa-mi spuna ca PUZ-ul este ilegal si sa ma puna din nou pe drumuri. Nu mai vreau. Sa ia terenul si sa face ce vor cu el, eu vreau doar banii".

Cum a devenit Constanda proprietar in Satul Francez

Omul de afaceri a cumparat inainte de anul 2000 de la familia Lincaru, fostii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. In 2001 a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Basescu, la vremea respectiva primar general al Capitalei, a hotarat sa pastreze Satul si i-a oferit lui Constanda, la schimb, in baza Legii 10/2001, 3,3 hectare in Parcul Bordei.

Constanda a vrut sa construiasca acolo cladiri de locuinte, dar municipalitatea s-a opus fiindca era spatiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptatit si s-a adresat instantei. Judecatorii i-au dat dreptate, obligand Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa-i aprobe blocuri de 5 etaje in Parcul Bordei si sa-i plateasca despagubiri de 18 milioane de euro. La aceasta suma s-au mai adaugat penalitati de circa 12 milioane de euro, suma ajungand la aproape 30 de milioane de euro.

Ca sa nu plateasca acesti bani si pentru ca Bordeiul sa ramana spatiu verde, la inceputul anului 2008, CGMB a hotarat sa faca un schimb de terenuri si sa-i dea inapoi lui Constanda Satul Francez. Inainte de a se face schimbul, omul de afaceri a vandut insa circa 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei unor cetateni ucraineni, acesta primind in Satul Francez o suprafata echivalenta cu terenul pe care-l mai detinea in parc, respectiv 2,8 ha.

Soarta Bordeiului, in aer

Ca sa salveze si cei 5.000 de metri patrati din Parcul Bordei, in 2008 Parlamentul a dat o lege prin care declara tot parcul de utilitate publica, urmand ca exproprierea sa fie facuta de Ministerul Mediului. De atunci insa nu s-a mai intamplat nimic.

Costica Constanda a declarat anul trecut ca noii proprietari din Parcul Bordei, despre care se stie ca sunt doar niste urcraineni, numele exact fiind imposibil de aflat de la autoritati, vor sa construiasca acolo o sala de sport cu piscina, o cafenea si o cladire cu un etaj.