Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca in cadrul sedintei Consliului European de la Bruxelles s-a definitivat decizia de instituire a unui mecanism european de stabilitate, menit sa previna crizele economice din statele membre.

De asemenea, seful statului a explicat ca mecanismul va pleca de la premisa ca problemele financiare ale unui stat pot genera destabilizarea intregii zone euro si ca asistenta financiara va putea fi acordata prin acest mecanism european de stabilitate numai ca o a doua optiune dupa ce se angajeaza in credit cu FMI.

"In perioada urmatoare se trece la pregatirea mecanismului si aceasta va fi, in principal, misiunea ministrilor de Finante si a Bancii Centrale Europene. Mecanismul va pleca de la premisa ca problemele financiare ale unui stat pot genera destabilizarea intregii zone euro, asa cum s-a vazut deja. Asistenta financiara va putea fi acordata prin acest mecanism european de stabilitate numai ca o a doua optiune dupa ce se angajeaza in credit cu Fondul. FMI ramane principalul instrument de stabilizare, dar resursa financiara vine din interiorul zonei euro", a explicat presedintele Basescu.

"Standardele care vor fi utilizate in accesul la resursele financiare ale mecanismului, chiar si in situatii de insolventa a statelor, raman de asemenea cele ale FMI. Mecanismul european de stabilitate va fi supus aprobarii probabil la Consiliul din iunie 2011. Acest mecanism este destinat sa consolideze zona euro, s-o fereasca de riscuri. La pregatirea mecanismului pot participa si statele non euro in momentul de fata, iar odata cu intrarea in vigoare a mecanismului statele din zona non euro pot fi parte a mecanismului daca doresc sa contribuie. Mecanismul nu lasa in afara statele care nu sunt in zona euro si nu le lipseste de acest mijloc de asistenta pentru situatie de criza", a mentionat seful statului, citat de Mediafax.

"Cred eu ca este un semnal foarte important pentru piete si arata ca Uniunea Europeana nu are nicio alta optiune si niciun fel de ezitare in a sustine moneda europeana unica si in a sustine identitatea sa data si de moneda unica europeana", a subliniat presedintele Basescu.