Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a introdus pe ordinea de zi a sedintei consiliului general de vineri un proiect de hotarare prin care se cere alocarea sumei de 23 de milioane de euro pentru reabilitarea urbana a raului Dambovita.

Mai exact, "reabilitarea urbana a raului inseamna amplasarea unor jardiniere plutitoare, cu ventilator, pe malul apei". Acestea au rolul de a imbunatati climatul orasului prin ventilarea aerului mai rece si mai umed din preajma apei spre carosabil.

Proiectul este impartit in patru faze:

  • Faza pilot - 300.000 de euro
  • Faza 2 - 1,5 milioane euro
  • Fazele 3 si 4  - executia lucrarilor, 21 milioane euro

Conform proiectului de hotarare, investitia e esalonata pe cinci ani iar durata de viata a panourilor este cuprinsa intre opt si zece ani.

Consilierii au respins proiectul, considerand ca inseamna "aruncarea banilor pe apa Dambovitei".

"Este o noua dovada a iresponsabilitatii manageriale a primarului general, care ne propune sa aruncam 23 de milioane de euro pe apa Dambovitei. Sa pui plante de atatia bani, in conditiile in care nu s-au platit bani pentru exproprieri, Bucurestiul nu arata ca o capitala europeana, dar vrem sa gazduim Jocurile Olimpice, mi se pare nepotrivit", a declarat Robert Nitu, consilier PNL.

De aceeasi parere este si consilierul PDL Cornel Ivascu: "Nicaieri in lume nu s-a facut asa ceva, cred ca nici nu e o solutie fezabila din punct de vedere tehnic, cand se ridica nivelul raului jardinierele o sa ajunga pe trotuar. Nu are rost sa aprobam o asemenea investitie daca nu stim sigur ca e fezabila si, in niciun caz, aceasta nu este prioritatea noastra. Daca dl. primar vrea sa imbunatateasca climatul Capitalei, sa planteze copaci".

Primarul Sorin Oprescu a declarat ca prin hotararea de astazi s-ar fi aprobat studiul de fezabilitate si indicatorii economici, iar investitia se va face din fonduri europene, nu din banii municipalitatii. In proiectul de hotarare nu este insa specificat acest lucru.