Tribunalul Bucuresti a judecat vineri 17 decembrie al cincilea termen in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa condamnat in dosarul FNI. Prin avocatii sai SOV a solicitat judecatorului sa ii permita sa plece la Viena pentru a fi consultat la inima. In cursul dezbaterilor judecatorul a constat ca medicul care ar urma sa il consulte pe Vintu in problma sa cardica este de fapt medic ginecolog. Vintu a explicat ca de fapt este vorba de o echipa de medici specialisti. In final procesul a fost amanat pe 7 ianuarie 2011

Sorin Ovidiu Vantu la procesFoto: Hotnews
  • Citeste in text si cum i-a recitat Vintu judecatorului un vers dintr-o poezie de Radu Paraschivescu

Ora 12:00 Incepe sedinta de judecata. Se face prezenta. Judecatorul primeste documentele medicale care atesta ca in data de 6 decembrie Sorin Ovidiu Vintu a fost consultat la spital. La precedentul termen de judecata SOV a parasit sala de judecata pentru ca i s-ar fi facut rau.

Judecatorul constat ca la dosar au fost depuse documente medicale provenit de la o clinica din Viena, Austria. “Data trecuta mi-ati depus o serie de documente care atesta starea de sanatate a pacientului Vantu. Va rog sa imi depuneti originalele. Am observat ca, medicul din Viena, cere ca domnul Vantu sa mearga, sa se interneze acolo este de specialitate obstetrica si ginecologie”.

Vintu intervine fara ca judecatorul sa-i acorde cuvantul: “El este seful clinicii unde am fost internat”.

Avocatii lui Vintu sustin ca au documente semnate si de medici cardiologi. “Din ce vad eu inscrisurile din Viena sunt semnate de acest medic ginecolog”.

Avocatii Viorel Ros si Marian Nazat argumenteaza ca un alt medic cardiolog a fost de acord cu recomandarile ginecologului din Viena. “Adica spuneti ca un medic cardiolog a fost de acord cu evaluarea facuta de un ginecolo?

Vintu intervine din nou, ridica tonul: “Evaluarile sefului clinicii s-au bazat observatiile medicilor care m-au operat”. Judecatorul le cere avocatilor sa depuna actele medicale originale.

Ora 12:25 Este citit rechizitoriul. Lui Sorin Ovidiu Vintu, Alexandru Stoian si Ovidiu Turcan li se aduc la cunostinta acuzatiile procurorilor. Il anunta pe SOV ca va fi nevoit sa ofere o declaratie.

Iata ce a declarat Vintu in fata judecatorului:

In primul rand trebuie sa imi cer scuze fata de incidentul de la sedinta de data trecuta. Am avut o atitudine nepotrivita. Imi cer scuze, chiar mi s-a facut frica.

In al doilea rand. Profesorul Husein este seful clinicii la care am fost internat. Dumnealui a facut acele recomandari pe baza observatiilor facute de medicii specialisti in cardiologie ai clinicii.

Vreau sa subliniez ca in Romania sunt sefi de clinici care sunt de profesie ingineri. Am vrut sa clarific acest aspect mai ales ca e si presa in sala.

Am constat ca din dosar lipsesc sute de convorbiri pe care le-am purtat cu Nicolae Popa, convorbiri care clarifica lucrurile. Afirmatiile mele vor fi intarite de martori credibili.

De aemenea lipsesc pasaje intregi din discutiile mele cu angajatii mei. Doamna judecator sa audiem toate convorbirile nu doar ce au pus in dosar cu maxim profesionalim procurorii.”, si-a incheiat Vintu declaratia.

Ora 12:30 Judecatorul anunta ca inregistrarile din dosar vor fi audiate in sedinta publica. Avocatii lui Vintu fac mai multe solicitari:

  • ridicarea temporara a interdictiei de a parasi tara in perioada 10-14 ianuarie 2011 pentru ca SOV sa mearga la Viena unde urmeaza sa fie consultat de medici. Avocatul Viorel Ros sustine ca “afectiunile sale sunt grave cu risc de infarct si moarte”.
  • alta cerer pentru realizarea unei expertize medicale care sa ateste ca Vintu nu poate participa la proces. “Si evident in urma expertizei cerem suspendarea procesului penal”, adauga un alt avocat.
  • o alta cerere ca Vintu sa nu participe la toate termenele de judecata.

Din nou SOV intervine personal: "Doamna judecator este si in interesul dumneavoastra sa aveti un detinut sanatos

Judecatorul: “Stiti sfatul medicilor este sa renuntati la fumat. Eu v-am vazut la fumat de cel putin doua ori

Vintu: "Este singurul viciu care mi-a mai ramas".

Ora 12:40 Este consultat si procurorul de caz fata de cererea avocatilor de a-i permite lui Vantu sa paraseasca tara. “In acest moment nu este justificata. Nu se face dovada ca nu poate fi tratat in tara. Trebuie sa existe o expertiza in acest sens.

Judecatorul confirma:”Nu se pune problema sa incuvintam acesta cerer acum, mai ales ca trebuie sa clarificam problema legata de medicul ginecolog

Ora 12:55 Judecatorul ii atrage atentia lui Vintu ca pe parcursul procesului va trebui sa faca declaratii refertoare la probele administrate. “Eu nu am spus ca nu vreau a fac clarificari ba din potriva. Este in interesul meu. Haideti insa sa aducem la dosar toate convorbirile, sa le aducem pe toate pe care cei de la servicii nu le-au pus. Sunt sute de convorbiri intre mine si domnul Popa care atesta o relatie care nu are nici o legatura cu favorizarea infractorului. Toate acele inregistrari nu apar. Cele care apar sunt trunchiate. Voi vorbi in momentul in care dumneavoastra veti aduce la dosar toate probele.

Discutia revine la starea de sanatate. “Doamne judecator este cel mai umilitor lucru sa imi prezint slabiciunile in public. Eu nu pot sa rezist ore in sir pe banca in sala de judecata. Imi cer scuze pentru ca sunt in acesta stare. Mi-e jena ca trebuie sa ma prevalez de conditia mea medicala. Probabil dupa ce voi fi operat in Viena voi reveni. Momentan am o stare de sanatate proasta. Va voi dovedi asta. Daca vreti nu trebuie decat sa imi deschei camasa.”

Urmeaza urmatorul dialog:

- Judecatorul: Putem face pauze ori de cate ori este nevoie dar cu o conditie: Fara tigara!.

- Vintu: Nu am cum, doamna! Nu am cum! Omorati-ma si gata!

- Judecatorul: Dar va rog eu fara tigara. Este recomandarea medicilor.

- Vintu: Sa va citez din balada lui Radu Paraschivescu: Si cand a sosit Salvarea/din el mai ardea... tigarea.

- Judecator: Trebuie sa fiti mai exigent cu sanatatea dumneavoastra.

Vezi aici intreaga balada a lui Radu Paraschivescu

Ora 13:15 Judecatorul ii aduce la cunostinta lui Vintu ca ii va cere lamuriri legat de traseul banilor Romania-Indonezia unde este arestat Nicolae Popa si lamuriri despre cum au fost transferati banii prin firmele din Cipru. Si mentioneaza numele Stonecom Limited si Elbahold. “Sunt mii de companii in Cipru. Nu sunt proprietarul acestor companii. Nu stiu nimic despre cele doua companii”, spune Vantu.

Ora 13:30 Avocatii solicita din nou judecatorului sa le permita copierea cd-urilor cu inregistrarile. Avocatii spun ca trebuie sa audieze ei mai intai interceptarile si sa vada unde sunt neconcordante. Judeactorul nu accepta si spune ca vor fi audiate de avocati, procurorul de caz si inculpati in acelasi timp. “Doamna judecator nu aveti cunostinta de toate inregistrarile. Pot sa va aduc listinguri. Lipsesc sute de inregistrari cu dicutiile mele cu Nicolae Popa”, spune Vintu. Judecatorul citeste din dosarul procurorilor unde se mentioneaza ca au fost transcrise integral toate convorbirile relevante pentru cauza.

Ora 13:40 Avocatii cer ca audierea convorbirilor sa fie facuta in sedinta secreta, adica fara prezenta presei. Judecatorul le explica avocatilor ca majoritatea convorbirilor au fost deja prezentate de presa. Intervine si Vintu: “Doamna presedinta cand veti asculta toate inregistrarile veti constata nivelul de periculozitate extrem de ridicat al acestor convorbiri. Este in interesul meu dar si al dumneavoastra

Ora 13:50 Judeactorul spune ca in sedinta de astazi ar urma sa fie desigilate cd-urile cu convorbirile telefonice si chiar sa fie audiate o parte din ele. Avocatii lui Vintu se impotrivesc. “Domnul Vantu ne spune ca deja nu se simte bine”. Vintu adauga si el: “E prea mult, va rog!”. Judecatorul incuvinteaza amanarea sedintei. Stabileste initial un termen pentru sapatamana 20-27 decembrie. Avocatii contesta decizia. “Haideti va rugam! Chiar asa sa venim intre Craciun si Revelion”. In final procesul se amana pentru data de 7 ianuarie 2011. Procesul este public si orice cetatean poate participa.