16 decembrie este ziua in care, cu 21 de ani in urma, manifestatia de protest impotriva regimului comunist a luat amploare la Timisoara, cuprinzand intregul oras. Tot atunci au avut loc si primele arestari, urmate de represiunea brutala a manifestantilor. O zi mai tarziu, pe 17 decembrie, armata avea sa deschida focul asupra protestatarilor. Astazi, la Timisoara, incep manifestarile dedicate implinirii a 21 de ani de la izbucnirea Revolutiei.

Timisoara, decembrie 1989Foto: Agerpres

Pe 15 decembrie 1989, un mic grup de oameni s-au adunat in fata casei pastorului reformat Tokes Laszlo. Acestia erau nemultumiti de decizia de mutare fortata a liderului lor religios intr-un alt oras al tarii. La un moment dat un securist - aflat la datorie, in zona, a fost luat la bataie. Seara, pe strazile orasului, se canta (sfios) "Desteapta-te romane" si se strigau deja lozinci impotriva lui Nicolae Ceausescu.

A doua zi, pe 16 decembrie, demonstratia din fata casei pastorului Tokes s-a extins in intregul oras. Intervin fortele de politie si securitate, sprijinite si de armata, si se fac primele arestari. Represiunea continua si pe 17 decembrie, odata ce manifestatiile de protest cresc in amploare. In dupa-amiaza si in seara acelei zile incepea si sa se traga in protestatari.

Pe 18-19 decembrie, ca urmare a represiunii brutale de pina atunci, manifestatiile au scazut putin in amploare. Protestatarii au intrat in Comitetul Judetean si au aruncat pe fereastra documentele partidului, brosurile de propaganda, scrierile lui Ceausescu si alte simboluri ale puterii comuniste. Au incercat sa incendieze cladirea, dar de aceasta data au fost opriti de unitati militare.

In seara zilei de 18 decembrie, cadavrele celor impuscati mortal la demonstratie, dar si ale unor raniti executati in Spitalul Judetean, au fost sustrase de la morga spitalului si duse la Bucuresti pentru ca urmele represiunii sa fie sterse. Cadavrele aveau sa fie incinerate la crematoriul "Cenusa" din Bucuresti, iar cenusa a fost colectata in patru pubele de gunoi si ulterior deversata intr-o gura de canal.

Intre timp insa, protestele se extindeau in toata tara.

  • Timisoara - joi incep manifestarile dedicate implinirii a 21 de ani de la Revolutie

Joi dupa-amiaza, la Timisoara, incep manifestarile dedicate implinirii a 21 de ani de la izbucnirea Revolutiei din 1989, cu un program de colinde, obiceiuri de Craciun, cantece si dansuri populare, in interpretarea Ansamblului 'Doina Timisului' al Casei de Cultura a Studentilor Timisoara, anunta Agerpres.

Joi seara este programat vernisajul unei expozitii de icoane pe lemn si sticla cu tema 'Nasterea Mantuitorului si Renasterea Romaniei dupa Decembrie 1989', in foaierul Operei Romane, care va fi deschisa pana pe 30 decembrie. In Sala Operei va avea loc un spectacol de colinde si pricesne bisericesti iar in Piata Victoriei (Operei) vor fi aprinse candele pentru cei care si-au dat viata, atunci, pentru libertate si democratie.

Ziua de vineri, 17 decembrie, este declarata de oficialitatile locale ca zi de doliu, actiunile fiind organizate de Asociatia '17 Decembrie a Ranitilor si Luptatorilor in Revolutia din Timisoara'. La ora 10,00 se va oficia o slujba de pomenire a eroilor martiri, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, dupa care va urma un pelerinaj la mormintele eroilor si la locurile de martiraj - monumentul din fata Catedralei, la Biserica Martirilor, unde se afla urna cu cenusa celor 40 de martiri arsi la crematoriul 'Cenusa' din Capitala, la Cimitirul Eroilor si la cel al Saracilor -, unde vor avea loc parastase si slujbe de pomenire.

Sambata, 18 decembrie, actiunile sunt organizate de Primaria Municipiului Timisoara si Asociatia Memorialul Revolutiei din Timisoara. Vor avea loc pelerinaje cu depuneri de coroane la locurile de martiraj.

Luni, 20 decembrie, va fi ziua care va marca momentul devenirii Timisoarei oras liber, prin declansarea sirenelor ce vor rasuna timp de 3 minute. La ora 14.00 este programata sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara iar la ora 18.00 va fi adusa 'Lumina de la Bethleem' de Filarmonica 'Banatul' si Fundatia Academica Culturala Timisoara.

Asociatia Memorialul Revolutiei va organiza un pelerinaj la Slatina si la Bucuresti, intr-un gest devenit traditional de a-i cinsti pe eroii martiri din celelalte puncte ale tarii care si-au adus jertfa la izbanda inlaturarii regimului ceausist.

Marti, de la ora 17.00, Casa de Cultura a Municipiului Timisoara va fi gazda spectacolului 'Colinda, colinda' - un manunchi de colinde, obiceiuri, cantece si dansuri populare sustinute de Ansamblul 'Timisul' - tineret.

Comemorarile de la Timisoara se incheie miercuri, 22 decembrie, cu Alaiul colindatorilor, care va incepe la ora 13.00.

De la ora 18.00, Gheorghe Iovu sustine un program de muzica ambientala de pe albumele Best Of si Pasi in Univers (la Casa de Cultura a Municipiului Timisoara).