Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, se declara "oarecum surprins" de votul deputatilor in dosarul Ridzi, dar spune ca cercetarile vor continua in primul dosar fara perchezitia informatica, insa cel de-al doilea dosar "se opreste aici".

Intrebat miercuri seara, la TVR 1, daca este surprins de votul din Camera Deputatilor, Daniel Morar a raspuns: "Oarecum da, avand in vedere declaratiile oamenilor politici".

In cazul primului dosar, procurorii "vor trebui sa se rezume la proble administrate in acest dosar". Cel de-al doilea dosar insa "se opreste aici, e inchis, se dispune neinceperea urmaririi penale si inseamna ca doamna deputat nu va mai putea fi invinuita sau inculpata", a explicat el.

Daniel Morar a precizat ca procurorii nu au deschis computerul ridicat de la Ministerul Tineretului si Sportului, iar acesta se afla sigilat la DNA. "In ipoteza in care s-ar fi dorit sa se intre in acest calculator ar fi trebuit rupt sigiliu, lucru usor verificabil. Acest lucru se va vedea in momentul in care noi vom preda acel calculator, dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial", a explicat el.

Procurorul sef al DNA a subliniat insa ca "un fapt nu se probeaza cu un singur mijloc de proba" iar "in cazul de fata procurorii vor folosi celelalte mijloace".

"Ar fi fost bine sa putem folosi si acest mijloc de proba (perchezitia informatica) dar nu as spune neaparat ca e o obstructionare care sa inchida acest dosar", a precizat el, adaugand ca "ancheta va merge mai departe pe baza celorlalte probe administrate".

Procurorii sustin ca in aceasta cauza "exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006".

Totodata, spun procurorii DNA, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile." Acesta era motivul pentru care se cerea perchezitia informatica.