Listele de asteptare pentru pacientii cu HIV/SIDA, hepatita si cancer pot fi fatale. "Au fost cazuri in care s-a dat aprobarea ca pacientul sa intre pe tratament, dupa cum i-a venit randul pe lista, dar pacientul murise de 2-3 zile". Declaratia vine de la Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), care a anuntat ca peste 3.000 de oameni se afla pe listele de asteptare de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru oncologie si peste 7.000 pentru hepatita B si C. "Terapia este singura sansa de supravietuire", a explicat dr. Simona Erscoiu, seful sectiei Infectie HIV/SIDA adulti din cadrul spitalului "Victor Babes".

Infectie HIV/SIDAFoto: Agerpres

Lipsa medicatiei a facut ca, in prezent, aproximativ 1.000 de pacienti cu HIV/SIDA, 200 cu afectiuni oncologice si aproximativ 300 cu hepatita B si C sa intrerupa tratamentul, sustine presedintele COPAC. Cele mai mari probleme in ceea ce priveste accesul la tratament pentru pacientii cu HIV/SIDA sunt in Iasi, Suceava si Braila. "Intotdeauna au fost mici intreruperi, dar ca in anul acesta n-a fost niciodata. Pe deasupra, numarul pacientilor a si crescut", a declarat dr. Simona Erscoiu, in cadrul unei conferinte de presa.

"Azi-dimineata a venit la mine un reprezentant de companie care m-a intrebat daca pot sa dau imprumut un medicament antiretroviral pentru unul dintre capitalele de judet din tara pentru ca nu mai au medicamente, cu promisiunea ca mi-l vor da inapoi, pentru ca nici eu nu pot sa stau fara medicamente la inceputul lui ianuarie. Sunt locuri in tara in care terapia a fost foarte greu de asigurat si in continuare sunt lipsuri", a explicat aceasta.

Ce inseamna intreruperea tratamentului pentru un pacient cu HIV/SIDA

Intreruperea tratamentului in cazul unui bolnav HIV/SIDA poate insemna "un esec virusologic, imunologic si chiar si clinic, si atunci schema trebuie schimbata". Schema de tratament este formata din doua sau trei medicamente prescrise de doctor in functie de fiecare pacient, iar lipsa unuia dintre aceste medicamente face ca intregul tratament sa esueze. Odata intrerupt un tratament, in cele mai multe cazuri este nevoie de o alta terapie, cu alte medicamente. "In momentul in care nu exista un medicament din schema, virusul castiga rezistenta si atunci vom fi obligati ca intr-o perioada de timp mai lunga sau mai scurta sa modificam terapia, sigur mai scumpa decat cea existenta pana in prezent", a explicat pentru HotNews.ro Directorul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat.

Atunci cand pacientii nu au acces la acest program, singura solutie este sa isi cumpere medicamentele la pretul pietei. In cele mai multe cazuri, costul tratamentului variaza intre 500 si 3.000 de euro lunar. "Terapia este singura sansa de supravietuire. O persoana care este seropozitiva si care isi ia tratamentul are sansele de supravietuire aproape echivalente cu orice alta persoana de aceeasi varsta, cu conditia sa isi ia medicatia", sustine Simona Erscoiu.

Riscurile intreruperilor succesive sunt foarte mari, spun medicii. Dr. Delia Rasnoveanu a declarat pentru Obiectiv - Vocea Brailei ca "exista riscul de deces, deoarece o pauza de o luna poate sa duca la prabusirea imunitara, iar pacientul poate sa decedeze prin orice alta afectiune". Pacientii seropozitivi din Braila au intrerupt tratamentele de mai multe ori in acest an, din cauza sincopelor in primirea banilor. In Braila sunt peste 100 de persoane infectate cu virusul HIV. Majoritatea sunt tineri in varsta de 20 de ani, care au fost infectati in copilarie, din cauza unor erori ale cadrelor sanitare.

In Suceava, tratamentul a fost de asemenea intrerupt de numerosi pacienti seropozitivi, iar, pe de alta parte, numarul cazurilor de infectare cu HIV a crescut. In evidenta Spitalului Judetean se afla 178 de pacienti infectati cu HIV, dar terapie ARV (antiretrovirale) urmeaza 158 de pacienti, potrivit Agerpres. In judetul Iasi sunt peste 250 de persoane infectate cu HIV/SIDA.

Presedintele CNAS: Sistemul sanitar romanesc nu este sustenabil in acest moment

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, declara vineri ca sistemul sanitar romanesc nu este sustenabil in acest moment. Pe langa subfinantarea sistemului sanitar, ar trebui ca fondurile care ajung in sistem sa fie cheltuite mai eficient, a precizat acesta, citat de Agerpres. "Ar trebui sa discutam de modul cum facem sa creasca veniturile in acest sistem", a declarat presedintele CNAS.

In urma cu doua saptamani, Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, declara ca la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este luata in discutie problematica banilor pentru aceste tratamente, astfel incat centrele regionale care intampina dificultati sa primeasca fonduri. Potrivit acestuia, una dintre cauzele acestei situatii o reprezinta lipsa unei achizitii centralizate de medicamente, cu pret unic. "Este inacceptabil ca Bacaul, de exemplu, sa cumpere cu un pret si Bucurestiul sa cumpere cu alt pret aceleasi medicamente, in cadrul unor programe nationale", sustine Streinu-Cercel.

Potrivit datelor furnizate de Crucea Rosie, la nivel mondial exista 33,4 milioane de persoane care traiesc cu HIV/SIDA, dintre care peste 420.000 de copii au fost infectati doar in cursul anului 2008. In ultimii 20 de ani, in Romania, statisticile au inregistrat un total de 16.433 de persoane infectate cu HIV din care 11.885 de persoane au dezvoltat SIDA. Dintre persoanele infectate cu HIV, 9.825 sunt copii.