Doar un sfert dintre salajenii care au primit iarna trecuta subventii la incalzire se afla si anul acesta pe listele de beneficiari, dupa ce au fost aplicate noile criterii pentru acordarea de ajutoare, ce presupun ca cei care solicita subventii sa nu detina alte proprietati decat cea de domiciliu, bunuri mobile, terenuri, sau depozite peste anumite intervale trecute in cerere, potrivit Agerpres.

"La acordarea subventiilor la incalzire au fost introduse o serie de criterii pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii, si anume, sa nu detina alte proprietati decat cea de domiciliu, bunuri mobile, terenuri, depozite bancare ori animale peste anumite intervale trecute in cererea pentru acordarea subventiei. De asemenea, chiar daca venitul mediu brut pe membru de familie a ramas in cuantum de 615 lei, la calculul acestuia intra toate veniturile nete realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale", a explicat directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, Salaj, Matolcsy Elisabeta.

Matolcsy a declarat ca numarul de beneficiari a scazut drastic fata de anul trecut.

"Daca in sezonul rece 2009-2010 se aflau in plata 44.015 beneficiari de subventii la incalzire, iarna aceasta numarul celor care primesc astfel de ajutoare este de doar 11.752 de beneficiari. Cea mai mare diferenta se inregistreaza la ajutoarele de incalzire cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, sectiune la care numarul de beneficiari a scazut iarna aceasta la doar 6.957, cu aproape 28.000 mai putin fata de sezonul rece trecut. Si ajutoarele la incalzirea cu gaze au scazut aproape la jumatate, anul acesta fiind in plata doar 4.606 persoane, la fel si pentru subventiile la incalzire in sistem centralizat, de la 331 de beneficiari anul trecut, la 189 pentru iarna in curs", a spus ea.

Reprezentantii AJPS Salaj sustin ca numarul redus de beneficiari este cauza directa a modificarilor aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.5/2007 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice.

Potrivit sursei citate, alti aproximativ 3.000 de salajeni primesc ajutoare de incalzire direct prin primarii, fiind persoane beneficiare ale Legii 416, privind venitul minim garantat.

Judetul Salaj are aproximatv 250.000 de locuitori.

De subventii pentru plata caldurii beneficiaza familiile care au venituri brute mai mici de 615 lei pe fiecare membru.

O situatie similara se inregistreaza si in judetul Galati, unde jumatate dintre cei care beneficiau de ajutoare anul trecut vor mai primi subventii si in aceasta iarna.

Potrivit directorului AJPS Galati, practic, raportat la numarul total al beneficiarilor ajutoarelor de incalzire din iarna trecuta - 102.400 -, numarul celor care vor primi bani de la stat pentru incalzire, in aceasta iarna, reprezinta 51 la suta.