VIDEO Corina Dumitrescu si Victor Alistar au fost alesi de Senat ca membri in CSM / Validarea magistratilor alesi pentru CSM, amanata

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 15 decembrie 2010, 11:57 Actualitate | Esenţial


fakepath\Corina Dumitrescu si Victor Alistar
Foto: Hotnews
Corina Dumitrescu a fost aleasa miercuri membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului, unde a obtinut 64 de voturi, 49 impotriva si 3 abtineri.

Al doilea reprezentant al societatii civile in CSM nu a fost inca validat, in conditiile in care ceilalti trei candidati - Victor Alistar, Cristina Ana si Mihai Rapcea nu au reusit sa intruneasca 50% plus unu din voturile senatorilor.

Cum au votat senatorii, prima runda:
 • Victor Alistar: 31 voturi pentru, 64 impotriva, 9 abtineri
 • Cristina Ana: 7 voturi pentru, 97 impotriva, 10 abtineri 
 • Mihai Rapcea: 3 voturi pentru, 106 impotriva, 4 abtineri
Votul a fost electronic si secret. Pentru a fi validat, un candidat are nevoie de 50% din voturi plus unul.

Dupa vot, senatorul Tony Grebla a afirmat ca procedura prevede ca votul sa fie reluat pentru urmatorii doi clasati. Iulian Urban a sustinut insa ca nu trebuie reluat votul, ci organizate noi alegeri in urmatoarea sesiune pentru al doilea loc vacant.

Argumentele puterii si ale opozitiei:
 • Iulian Urban (PDL): "Fiecare senator si-a exprimat optiunea fata de fiecare candidat. Nu trebuie sa se mai organizeze niciun tur de scrutin. Doar unul dintre candidati a luat 50+1 din voturile noastre. In urmatoarea sesiune vom organiza alegeri pentru cel de-al doilea loc".
 • Miron Mitrea (PSD): "Nu sunt de acord. Avem in fata un loc pe care trebuie sa-l umplem. Metoda normala e sa resupunem la vot".
 • Cristian Radulescu (PDL): Nu avem nicio obligatie sa intregim locurile din institutiile publice cu un candidat care nu a fost validat de Senat.
 • Adrian Tutuianu (PSD): Legea 314/2004 nu prezinta o procedura de reluare a intregului mecanism de alegere a reprezentantilor societatii civile. Nu trebuie sa incalcam norme juridice imperative. Sunt de acord cu domnul Mitrea. Va invit la ratiune si la respectarea unei legi care nu lasa niciun loc de interpretare.
Dupa o pauza de consultari, s-a decis reluarea votului.

In urma celei de-a doua runde, Victor Alistar a fost validat ca membru in Consiliul Superior al Magistraturii, cu 57 de voturi pentru, 51 impotriva si 3 abtineri. Cristina Ana a obtinut la cel de-al doilea vot 46 de voturi pentru, 61 impotriva si 6 abtineri.

Mai multe despre noii membri CSM din partea societatii civile puteti citi aici. Sedinta Senatului a continuat sedinta cu discutarea validarii magistratilor alesi pentru CSM. Puterea si opozitia isi disputa modul in care sunt alesi acestia, in conditiile in care PDL cere vot nominal, iar PSD votarea listei. In centrul dezbaterilor se afla candidaturile lui Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea, acuzati de o parte din magistrati ca au candidat pentru un nou mandat, desi legea le-ar interzice acest lucru.
Lidia Barbulescu, Dan Lupascu, Dan Chiujdea
Foto: Hotnews

 • Tony Grebla (PSD): Comisia a decis ca s-au respectat normele legale privind alegerile organizate in instante pentru noii membri CSM. Refuzul validarii are loc doar daca incalcarea legii are ca efecte influentarea rezultatelor alegerilor.
 • Este vorba de legea 317, votam daca o respectam sau nu. Legea valideaza lista curpinzand magistratii alesi ca membri in CSM. Nu avem posibilitatea de a valida decat o lista. In lege s-a trecut si varianta refuzului validarii listei. Asta poate interveni daca legea alegerii membrilor nu a fost respectata si daca aceasta nerespectare a influentat rezultatele alegerilor. 
 • Daca se va constatat o frauda sau o incalcare a legii in justitie, atunci acel membru va fi revocat
 • Cristian Radulescu (PDL): Sunt persoane care vin dupa un mandat si conform legii care reglementeaza domeniul, acest mandat nu poate fi innoit. De aceea, verificarea conditiilor acestor candidati ar fi trebuit sa releve ca acestia nu puteau candida si, deci, nici sa fie validati de Senat pentru un nou mandat.
 • Ne referim aici si la o decizie a Tribunalului Bucuresti care a invalidat candidatura domnului Lupascu. Noi consideram ca exista trei persoane care, fiind in mandat, nu pot sa si-l reinnoieasca. Daca trebuie sa votam intreaga lista atunci trebuie s-o invalidam. Noi cerem sa votam pe rand persoanele de pe lista. Nu suntem obligati sa votam lista in ansamblul ei, cu atat mai mult cu cat in componenta ei sunt persoane a caror candidatura este nelegala.
 • Dan Sova (PSD): Miza PDL este scoaterea din CSM, nominal, a trei oameni: Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea. Intreaga prefacatorie a puterii are trei nume, iar Basescu spunea ca magistratii s-au crezut independenti si au indraznit sa se creada zei. Nu domnilor, sunt zei pentru ca sunt independenti. Noi nu ne-am adunat aici sa judecam CSM-ul. Cei trei in discutie au fost alesi in CSM in anul 2004. Legea prevede ca mandatul este de 6 ani si atat. In 2005, doamna Macovei, intr-un acces de justitiar de nivel de comisar sovietic, a facut marea reforma a justitiei. Printre multe prostii, a adaugat ca mandatul nu poate fi nici prelungit si nici innoit. Legea fundamentala a tarii prevede si neretroactivitatea legii.  
 • Cei trei au fost alesi de colegii lor magistrati sau procurori cu 70%. Noi venim aici sa facem discutii despre modul de aplicare a legii. Sunt chestii de chestiuni tehnice discutate in comisia juridica. 
Dupa mai multe schimburi de replici, Ilie Sarbu (PSD) a propus o pauza pentru consultari intre liderii de grupuri, pentru a stabili daca si cum se voteaza si daca se prelungeste programul de lucru. Teodor Melescanu (PNL) a aprobat "pauza de consultari pana la urmatoarea sedinta a plenului", declarand sedinta inchisa.

Traian Basescu: Acest CSM are riscul de a fi compromis din punct de vedere al credibilitatii

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la postul de radio public, ca Romania are nevoie de un Consiliu Suprem al Magistraturii (CSM) credibil atat in tara, cat si in strainatate si a criticat "ceata" pe care a lasat-o Senatul la votul privind lista membrilor Consiliului.

"Institutiile unde eu numesc sefi ai institutiilor vor avea si au avut aprecieri pozitive. (...) Din pacate, alegerile la CSM au aratat ca interpretam legea cum ne convine - sunt trei magistrati care sunt la al doilea mandat in CSM si conform legii este permis doar un singur mandat (...) Avem nevoie de un CSM credibil in tara si in strainatate. Acest CSM are riscul de a fi compromis din punct de vedere al credibilitatii (...) Ori un CSM instalat fara a avea credibilitate legata chiar de respectarea legii in baza careia s-a constituit este o institutie care va fi lipsita de credibilitate sase ani. Romania nu mai poate astepta sase ani pentru ca CSM sa fie credibil", a mentionat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este necesara prelungirea mandatului actualului Consiliu Superior al Magistraturii, pentru ca, altfel, s-ar ramane "intr-un vid" si a atras atentia ca trebuie luata in discutie "hotararea Tribunalului Bucuresti care invalideaza un al doilea mandat pentru unul din judecatori".

Florica Bejinaru, presedintele CSM: Acuzele presedintelui tarii produc efecte dezastruoase in plan intern si international
    
Acuzele aduse public de catre presedintele Traian Basescu sistemului judiciar produc, in lipsa unor argumente sustenabile, efecte ''dezastruoase'' in plan intern si international, a declarat miercuri presedintele CSM, Florica Bejinaru. Aceasta considera ca demersul sefului statului afecteaza independenta Justitiei fara de care un stat european modern nu poate exista.

"Reamintim ca au existat filtre independente de Consiliul Superior al Magistraturii, prevazute de lege: Comitetele Electorale Locale si Comitetul Electoral Permanent, care au avut rolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse. CSM are responsabilitati in derularea procedurilor, dar nu in analiza conditiilor de legalitate a candidaturilor depuse", a sustinut presedintele Consiliului.

Uniunea Judecatorilor din Romania
 (UNJR) a trimis o informare membrilor Comisiei juridice din Senat prin care cere "refuzul validarii de catre Senat a membrilor a caror alegere a fost viciata". 

"Pe mine m-a surprins declaratia domnului Basescu. Nu ma asteptam sa se pronunte public cu o zi inaintea discutiilor din Senat. Mie mi se pare ca din mesajul dumnealui se pot intelege multe. Se poate intelege ca toate alegerile vor fi invalidate din moment ce dumnealui vorbeste deja despre o solutie de prelungire a mandatelor actualilor membri", a declarat luni pentru HotNews.ro presedintele UNJR, Natalia Roman.￯


Tot luni, unul dintre noii membri alesi in functia de membru CSM, judecatorul Cristi Danilet a explicat pentru HotNews.ro ca Senatul nu poate invalida un membru pana cand problema nu este transata in justitie. "Solutia in cazul de fata este validarea intregii liste cu noii membri CSM si ulterior, in functie de cum sunt rezolvate in justitie contestatiile privind unii membri si candidaturile lor, acestia sa fie invalidati de catre Senat. Senatul nu poate sa invalideze acum un membru ales, ci trebuie sa astepte o rezolvare in justitie. Ce se intampla daca Senatul invalideaza un membru si, mai apoi, in justitie acel membru castiga?",ne-a precizat judecatorul Cristi Danilet. 

Despre controversele legate de candidaturile unor actuali membri si despre ce probleme acuza magistratii, puteti citi mai multe aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5159 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  Alistar... (Miercuri, 15 decembrie 2010, 12:15)

  Dragoch [utilizator]

  Oare PSD-ul era preocupat de respectarea legii si buna functionare a CSM-ului sau isi dorea foarte mult sa-l bage pe Alistar acolo?
  • +11 (13 voturi)    
   da (Miercuri, 15 decembrie 2010, 12:36)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui Dragoch

   ca intr-o reclama actuala, raspunsul este da. prietenii stiu de ce
  • +7 (9 voturi)    
   CORINA, Ah, CORINA! (Miercuri, 15 decembrie 2010, 14:09)

   GAVRILACHE [utilizator] i-a raspuns lui Dragoch

   De ce va referiti numai la Alistar? La fel de mult a fost interesat PSD-ul si de dna Corina Dumitrescu avand in vedere ca sotul este senator PSD!!!
   Ce concluzie tragem pentru viitor : daca erau persoane care se mai indoiau ca CSM-ul este trup si suflet alaturi de PSD, de azi inainte nu mai au nici un motiv sa o faca!
   • +4 (6 voturi)    
    Nu stiam. (Miercuri, 15 decembrie 2010, 15:03)

    Dragoch [utilizator] i-a raspuns lui GAVRILACHE

    Am zis doar de Alistar pentru ca despre doamna respectiva nu stiam nimic. Inseamna ca e chiar mai groasa!
    • +4 (6 voturi)    
     Numele trandafirului (...a...senatorului!) (Miercuri, 15 decembrie 2010, 15:11)

     GAVRILACHE [utilizator] i-a raspuns lui Dragoch

     E vorba de sotia dlui senator Cristian Dumitrescu!
 • +7 (9 voturi)    
  Iara PSD (Miercuri, 15 decembrie 2010, 13:10)

  ioan [anonim]

  Cand o sa scapam de leprele comuniste din PSD? Isi baga coada otravita oriunde se poate. Totul este de folos pentru ei daca nu este de munca cu adevarat. totul este o politica in interesul lor. Asa spera ei sa tina in jug un popor adus de ei in pragul saraciei totale.
 • -2 (6 voturi)    
  Pentru prietenii mei comunisti (Miercuri, 15 decembrie 2010, 13:43)

  Ionel [anonim]

  Deoarece e posibil la CSM daca nu ai un mandat complect sa fi ales din nou, tot la fel va fi posibil si pentru Presedintele Basescu sa mai fie ales presedinte odata . Primul sau mandat a fost incomplect cu o luna cat timp a fost suspendat.
  Votati Basescu inca odata presedinte din 2014.
 • +7 (9 voturi)    
  Nedumerire (Miercuri, 15 decembrie 2010, 14:29)

  George [anonim]

  Ce cauta mafiotul asta de Alistar in CSM? CSM reprezinta una dintre cele mai importante frane in reforma justitiei. Rusine!!!!
  • +5 (7 voturi)    
   omul potrivit la...... (Miercuri, 15 decembrie 2010, 15:03)

   dan [anonim] i-a raspuns lui George

   Pai la cum a performat CSM-ul pana acuma,Alistar se potriveste la fix !
   • 0 (2 voturi)    
    ce este mai rau... (Joi, 16 decembrie 2010, 11:23)

    sami [utilizator] i-a raspuns lui dan

    este ca cica ne reprezinta in CSM. O mizerie de nedescris...astia ar trebui trimisi la munca silnica!
 • +7 (9 voturi)    
  M-am lamurit,Dan Sova este si prost si ingamfat. (Miercuri, 15 decembrie 2010, 17:22)

  mircea [anonim]

  Sper ca D-l Sova sa nu indrazneasca sa mai apara prin circa electorala.Nu avem nevoie de asemenea zei care considera ca legile sunt pentru prostime(pulime-vorba unui client vechi al justitiei mare sef PSD).
 • +1 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 16 decembrie 2010, 10:51)

  polonyca [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by