Aproape o treime dintre romani (31%) ar emigra definitiv daca ar avea aceasta posibilitate, ei fiind devansati in cadrul Uniunii Europene doar de britanici (33%), potrivit unui sondaj Gallup dat publicitatii marti si citat de Mediafax.

Numarul mare al britanicilor care vor sa emigreze nu poate fi atribuit crizei economice globale sau recesiunii prin care trece tara, acesta fiind la fel ca inainte de intrarea in recesiune, in 2008, potrivit sondajului.

Cu toate acestea, doar 2% dintre britanicii care au declarat ca ar emigra sustin ca intentioneaza sa faca acest lucru in urmatoarele 12 luni, un procent mult mai mic decat in alte tari europene. Procentul romanilor care sustin ca intentioneaza sa emigreze in urmatorul an este de 11%, ceea ce claseaza tara pe locul al optulea, la egalitate cu Irlanda.

Pe primul loc in intentia de a emigra in urmatoarele 12 luni se afla spaniolii (15%), urmati de portughezi (15%), unguri si luxemburghezi (13%), bulgari si lituanieni (12%).

Sondajul a fost efectuat pe un esantion format din aproximativ 1.000 de adulti, cu varste de peste 15 ani, in perioada mai-august 2010, in tarile membre UE. Marja de eroare variaza de la 3,5 la 4 puncte procentuale.