Omul de afaceri Catalin Chelu, arestat in urma unui scandal privind o presupusa tentativa de mituire a chestorului Dan Valentin Fatuloiu, fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, a fost trimis in judecata, marti, alaturi de alti doi oameni de afaceri din anturajul sau.

Este vorba de Badea Stefan Nitache, Banu Antonel Cristi si Constantinescu Gabriel, oameni de afaceri apropiati ai lui Chelu Catalin Constantin, in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de dare de mita, informeaza DNA.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada august 12 noiembrie 2010, inculpatul Chelu Catalin Constantin a promis chestorului sef de politie Fatuloiu Dan Valentin (denuntator in cauza) suma de un milion de euro pentru ca acesta, in calitatea sa de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv, sa stopeze prelucrarea in sistem integrat a informatiilor din dosarele penale, avand ca obiect infractiuni comise de catre Chelu Catalin Constantin si persoanele apropiate acestuia. Prelucrarea datelor respective se efectua in cadrul cooperarii interinstitutionale cu Ministerul Public, in legatura directa cu punerea in aplicare a Planului National Comun de Actiune, in domeniul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale.

Inculpatul Chelu Catalin Constantin a facut promisiunea mentionata atat personal, cat si prin intermediul inculpatilor Badea Stefan Nitache, Bunu Antonel Cristi si Constantinescu Gabriel si a unei alte persoane (denuntator in cauza).

De asemenea, inculpatul Chelu Catalin Constantin i-a transmis denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin ca, in situatia in care nu este de acord sa accepte oferirea sumei de bani anterior mentionata, va porni impotriva sa o ampla campanie de denigrare prin intermediul mass-media, imprejurare care il va obliga sa-si dea demisia din functia de secretar de stat.

La data de 12 noiembrie 2010, Chelu Catalin Constantin a modificat promisiunea initiala, avansata prin intermediul complicilor sai si a oferit personal aceluiasi denuntator, in scopul mai sus aratat, suma de 50.000 euro si foloase materiale in suma de aproximativ 270.000 euro, constand intr-un teren pe care Chelu Catalin Constantin urma sa construiasca o casa, in valoare de circa 120.000 euro.

Cu ocazia aceleiasi intalniri din data de 12 noiembrie 2010, Chelu Constantin Catalin a oferit suma de 300.000 euro, in numerar, denuntatorului Fatuloiu Dan Valentin, pentru ca acesta, folosindu-se de influenta care deriva din functia de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, sa intervina pe langa directorii din conducerea S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A., in sensul de a-i determina sa faca demersurile necesare pentru inregistrarea oficiala a inculpatului in evidentele Registrului Comertului, in calitate de actionar al respectivei societati comerciale.

De asemenea, la data de 19 noiembrie 2010, in considerarea acestor promisiuni, Chelu Catalin Constantin i-a remis secretarului de stat Fatuloiu Dan Valentin, cu titlu de mita, suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru solutionarea favorabila a dosarelor penale in care cel dintai si complicii sai sunt cercetati, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu Catalin Constantin a fost ajutat de inculpatii Badea Stefan Nitache si Constantinescu Gabriel.

In vederea confiscarii speciale a sumei de 212.850 lei, data cu titlul de mita, precum si a sumei de 300.000 euro, promisa, pentru cumparare a influentei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile si sume de bani identificate in conturi, apartinand inculpatului Chelu Catalin Constantin.

La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea celor patru inculpati pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie 2010, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Chelu Catalin Constantin, Constantinescu Gabriel, Bunu Antonel Cristi si Badea Stefan Nitache pe termen de 29 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.