A patra runda de negocieri bilaterale cu Statele Unite pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta incepe marti la Bucuresti - anunta Ministerul de Externe, intr-un comunicat dat publicitatii. Delegatia romana - care are o componenta inter-institutionala - este condusa de secretarul de stat Bogdan Aurescu, iar delegatia Statelor Unite va fi condusa de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Cele doua delegatii vor continua, pe fondul rezultatelor pozitive ale rundelor anterioare, negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterala in domeniul apararii antiracheta. De asemenea, cei doi sefi de delegatii vor aborda, intr-o intrevedere, aspectele de securitate de interes bilateral.

Pe 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat acceptarea invitatiei partii americane, transmisa de Presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la dezvoltarea abordarii adaptive in etape a sistemului de aparare antiracheta din Europa. Procesul de negociere a fost precedat de doua runde de consultari, la 4 februarie si 11 mai 2010.

Negocierile au fost declansate oficial la 17 iunie 2010, odata cu vizita la Bucuresti a unei delegatii conduse de doamna Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala. A doua runda si a treia runda de negocieri au avut loc la 26-27 iulie si 17 septembrie 2010, la Bucuresti.