Guvernul si-a asumat marti in Parlament raspunderea pe Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi pe cea privind salarizarea în 2011 a acestei categorii de personal, prin care salariile de baza vor fi majorate anul viitor cu 15%, iar salariul minim brut va creste de la 600 la 670 de lei. Premierul Emil Boc a declarat ca efectele sacrifciilor financiare facute in ultimii doi ani se vor vedea incepand cu anul viitor, cand Romania va inregistra crestere economica.

"Anul 2010 a fost anul constrangerilor bugetare, anul 2011 va fi anul dezvoltarii, cresterii economice," a declarat premierul.

Prin acest proiect de lege, Executivul a decis ca salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei. Reprezentantii sindicatelor se declara nemultumiti ca executivul nu a tinut cont si de propunerile lor pe marginea legii.

PNL si PSD vor depune impreuna o motiune de cenzura pe Legea salarizarii unice, obiectivul declarat fiind ca legea sa nu fie adoptata pana la 31 decembrie, astfel incat, de la inceputul anului viitor, salariile sa fie majorate cu 25%, a declarat luni liderul social-democratilor, Victor Ponta.

In cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul. Luni dimineata, in cadrul unei sedinte fulger, Executivul a aprobat sase amendamente dintre cele 24 depuse de parlamentari la proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si la proiectul legii de aplicare pentru 2011.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat ca in cazul in care motiunea de cenzura nu va trece, liberalii nu exclud posibilitatea de a ataca acest act normativ la Curtea Constitutionala.