Functionarii publici parlamentari vor avea dreptul sa lucreze in sectorul privat, inclusiv in regii autonome si societati comerciale, ocupand functii care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate potrivit fisei postului, a decis Guvernul printr-un amendament aprobat luni, informeaza Mediafax. Amendamentul modifica Legea statutului functionarului public parlamentar si, implicit, proiectul legii salarizarii unitare promovat de Guvern prin angajarea raspunderii in Parlament.

Legea actuala a statutului functionarului public parlamentar, republicata in 2009, prevede in forma actuala ca statutul de functionar public parlamentar este incompatibil cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.

De asemenea, aceeasi lege interzice functionarilor publici parlamentari sa detina functii ori sa desfasoare alte activitati, remunerate sau neremunerate, inclusiv in cadrul regiilor autonome sau al societatilor comerciale din sectorul public sau privat.

In sedinta de luni, Guvernul a acceptat insa si un amendament care modifica aceste prevederi, stabilind ca aceasta calitate de functionar public parlamentar este incompatibila cu orice alta functie publica - fara referire la functia privata - cu exceptia functiilor si activitatilor didactice din invatamantul superior, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, dar si "cu exceptia functiilor exercitate in domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public parlamentar potrivit fisei postului".

Prin aceasta modificare, Guvernul a stabilit si ca functionarii publici parlamentari au interdictia la a lucra doar in regii autonome si societati comerciale din sectorul public, nu si din cel privat ca in prezent.

Amendamentul a fost propus de catre deputatul PDL Sulfina Barbu.

Proiectul legii salarizarii unitare permite doar functionarilor publici si celor cu statut special sa ocupe functii in sectorul privat fara legatura cu atributiile stabilite prin fisa postului.

Un alt amendament acceptat de Guvern, propus de catre deputatul PDL Adrian Gurzau si deputatii PNL Eugen Nicolaescu, Victor Paul Dobre, Cristina Pocora, Ludovic Orban si Nini Sapunaru, introduce angajatii din cadrul operelor, teatrelor lirice sau muzicale in categoria salariatilor remunerati pe baza legii salarizarii unitare, alaturi de cei din cadrul filarmonicilor, Corului National de Camera Madrigal, centrele de cultura, din institutiile de spectacole si concerte din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si din alte institutii de spectacole sau concerte.

Aceeasi procedura a fost aplicata, la propunerea deputatului PDL Adrian Gurzau, si pentru personalul din Institutul Diplomatic Roman, inclus in categoria angajatilor remunerati intr-un mod similar membrilor corpului diplomatic si consular.

Guvernul a mai decis, la propunerea deputatului PDL Sulfina Barbu, ca fondurile constituite pentru acordarea de stimulente catre salariati, incluse in salariul de baza, sa reprezinte venit atat la bugetul de stat sau bugetele locale, cat si la bugetul asigurarilor sociale de stat ori, dupa caz, la bugetele fondurilor speciale.

Intr-o sedinta convocata luni, Guvernul a aprobat 6 amendamente dintr-un total de 24 propuneri formulate de catre parlamentari la proiectul legii salarizarii unitare, pentru care Executivul isi va angaja raspunderea.

Din totalul celor sase amendamente aprobate, cinci se refera la Legea cadru de salarizare, iar un amendament la legea de aplicare.

Prin proiect de lege al salarizarii unitare, Guvernul a decis recent ca salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei.

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, pe 14 decembrie, pe Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si pe cea privind salarizarea in 2011 a acestei categorii de personal.

Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Executivul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata.