La consultarile de la Cotroceni cu liderii PDL, presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Emil Boc sa stabileasca un calendar si pentru un raspuns pozitiv la solicitarile justitiei in cazurile deputatilor democrat-liberali Pasat si Ridzi. Cele doua cazuri sunt inca blocate in Parlament: Ridzi de peste 10 luni iar Pasat, de 40 de zile.

“Poate puneti un calendar si pentru un raspuns pozitiv la solicitarile justitiei pentru doi membri chiar ai partidului democrat”, a declarat presedintele Traian Basescu la consultarile cu liderii PDL, UDMR si UNPR. Premierul Emil Boc a declarat urmatoarele: “Aaaa...sunt pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Biroul Permanent National al PDL a luat decizia clara, fara echivoc. De fapt, o continuitate a politicii clare pe care am avut-o de fiecare data in acest caz sau in aceste cazuri”, a răspuns Boc.

Cazul Dan Pasat, deputatul PDL acuzat de DNA de santaj si acte de violenta, este blocat la Comisia Juridica de 40 de zile. In urma cu aproape o luna, pe 16 noiembrie, Comisia juridica a decis sa ii acorde deputatului 30 de zile pentru a studia dosarul. Potrivit acestei decizii, deputatul ar trebui a fie audiat joi, 16 decembrie. Cazul nu se regaseste pe ordinea de zi a Comisiei juridice din 16 decembrie. Contactat de HotNews.ro, deputatul Dan Pasat a declarat ca nu a reusit sa studieze dosarul si ca, cel mai probabil, va solicita o noua amanare. Reamintim faptul ca la sedinta comisiei din 16 noiembrie in favoarea amanarii dosarului, s-au pronuntat deputatii juristi ai PDL si PSD. Vezi detalii aici

Cazul Ridzi este blocat in Parlament de peste 10 luni. Marti, 7 decembrie, Comisia juridica a votat in sedinta secreta respingerea solicitarilor DNA de extindere a urmaririi penale si de perchezitie informatica. Decizia Comisiei juridice este una consultativa; votul final urmeaza sa fie dat in plenul Camerei Deputatilor. Pe 9 decembrie, Roberta Anastase a declarat ca cererile DNA in cazul Ridzi vor fi supuse votului in acesta saptamana. Pana in prezent, nu a fost stabilita data la care cererile DNA in cazul Ridzi vor fi supuse votului.

Vezi mai jos relatarile HotNews.ro despre cum a fost tergiversat dosarul Ridzi in Comisia juridica:

Marţi, 6 iulie: Cum il acuza Monica Iacob Ridzi pe Nastase ca se ascunde de justitie si cum se fereste fostul ministru al Tineretului de DNA cu o scutire medicala, dar se sacrifica pentru partid si interviuri tabloide.

Vineri, 29 octombrie: Deputatul PDL Daniel Buda: Dosarul de coruptie al fostului ministru Ridzi a fost blocat de legea micii reforme in Justitie. Vezi si de ce spune deputatul PDL ca nu vrea sa o aiba pe constiinta.

Marţi, 16 noiembrie: Cum s-a transformat presedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda PDL in avocatul deputatilor Dan Pasat si Monica Iacob Ridzi, acuzati de DNA de coruptie.

Marţi, 7 decembrie: Cum au protejat-o deputatii-juristi pe Monica Iacob Ridzi de urmarirea penala si perchezitia DNA.

Deputatul PNL, Alina Gorghiu i-a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor Roberta Anastase sa supuna cazul Ridzi la vot cat mai repede. "Lipsa de soluţii în dosarele de mare corupţie din România este menţionată anual, în fiecare raport pe justiţie. Luând act de această realitate, vă rog să solicitaţi, în calitatea dumneavoastră de preşedinte al Biroului Permanent, introducerea de urgenţă, pe ordinea de zi a plenului, a solicitărilor formulate de Parchet privind extinderea urmăririi penale şi încuviinţarea percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.", a mentionat deputatul PNL intr-o scrisoare deschisa. Citeste aici integral

Ce contin dosarele Pasat si Ridzi

  • "In perioada 2009 - 2010, invinuitul Pasat Dan, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa, SC PROD INVEST SRL, pe care o controla si o conducea in fapt. Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta.
  • La data de 18 februarie 2010, fata de PASAT DAN s-a dispus urmarirea penala in legatura cu doua infractiuni de santaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Pasat Dan si sub aspectul celorlalte infractiuni sus mentionate in cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive", sustin procurorii anticoruptie.
  • Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor, in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.
  • Mai mult, cererea de oferta privind organizarea evenimentelor a fost trimisa de catre MTS catre trei firme, din care doua (Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL) aveau actionari comuni si sediul in acelasi apartament. Potrivit mass media, onorariile formatiilor care au concertat in cadrul evenimentului sau costurile scenelor utilizate au fost mult supraevaluate.
  • Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.
  • Totodata, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile."

Detalii despre cazul Ridzi in sectiunea Dosare Anticoruptie