Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

VIDEO Csaba Asztalos, presedintele CNCD: Salut punctul de vedere al presedintelui. Imaginea noastra nu se va schimba in bine daca noi de pe o zi pe alta vom folosi apelativul de "tigan" in loc de "rom"

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 13 decembrie 2010, 17:35 Actualitate | Esenţial


Csaba Asztalos
Foto: HotNews.ro
Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat la intalnirea online cu cititorii HotNews.ro ca saluta punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu care a declarat ca nu va promulga "niciodata" legea de schimbare a denumirii de rom in tigan: "Este extrem de important ca seful statului sa aiba un punct de vedere foarte clar si ca refuza acest demers. Noi am dat un aviz negativ acestui proiect de lege, astfel cum am facut si in 2007 si 2008. Nu este prima oara cand exista un astfel de act normativ care nu are nici cap, nici coada. Imaginea noastra, repet, a noastra a cetatenilor romani, nu se va schimba in bine daca noi de pe o zi pe alta vom folosi apelativul de tigan in loc de rom."

Presedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre fenomenul discriminarii in Romania. Cele mai interesante intrebari vor fi reluate in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.
Reporter: Astazi a aparut informatia in Financial Times ca presedintele Basescu a declarat ca nu va promulga niciodata legea de schimbare a denumirii de rom in tigan. Academia Romana considera ca termenul de "tigan" reprezinta "numele corect al acestei populatii transnationale". Termenul de "tigan", de altfel, apare si este folosit in mai toate tarile europene sub diverse forme (gitano, cigano, zingaro, zigeuner etc). Care este pozitia dumneavoastra si a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pe problema inlocuirii termenului de "rom" cu cel de "tigan"?

Csaba Asztalos: In primul rand eu salut punctul de vedere al presedintelui Traian Basescu. Este extrem de important ca seful statului sa aiba un punct de vedere foarte clar si ca refuza acest demers. Noi am dat un aviz negativ acestui proiect de lege, astfel cum am facut si in 2007 si 2008. Nu este prima oara cand exista un astfel de act normativ care nu are nici cap, nici coada. Imaginea noastra, repet, a noastra a cetatenilor romani, nu se va schimba in bine daca noi de pe o zi pe alta vom folosi apelativul de "tigan" in loc de "rom". Avem alte probleme, nu romii sunt tapi ispasitori pentru imaginea noastra. Dincolo de acest lucru termenul de "rom" este cel corect pentru ca orice minoritate are dreptul sa-si aleaga propria identitate, inclusiv apelativul. Termenul de "rom" exista in limba romani, termenul de "tigan" nu exista. Termenul de "tigan" are un profund caracter peiorativ, un continut puternic peiorativ care este folosit si in diferite circumstante in viata cotidiana pentru a desemna elemente negative, raul, tot ce este reprobabil itnr-o societate democratica. Ca atare, nu putem sa fim de acord cu aceasta modificare. Este o falsa problema si un fals patreiotism din punctul meu de vedere.

Rep: Se va ajunge in situatia in care pronuntarea cuvantului "tigan" sa fie interzisa si cei care vor numi persoanele de etnie roma "tigani" sa fie sanctionati?

Csaba Asztalos: Nu in roice situatie. Nu intodeauna se foloseste cuvantul de tigan cu intentia de a jigni, cu un continut peiorativ. Daca eu am un prieten rom si am o discutie cu el si el imi mai spune "mai tigane" sau.... Noi folosim astfel de apelative, inca o data, care caracterizeaza o relatie de prietenie... Nu o sa spunem muschiului tiganesc, "muschi rom"...  sau Tiganiadei, "Romaniada". Putem sa facem distinctia atunci cand unui maghiar ii spunem "maghiar" cu intentia de ungur pentru ca nu-l jignim, dar daca ii spunem "bozgore" cu siguranta are alt caracter. Si la romani din nou pot sa traduc situatii diferite in care pot sa jignesc o persoana sau sa utilizez un apelativ care exprima o relatie de simpatie, prietenie...
Rezultatele complete ale ultimului sondaj de opinie prezentat de CNCD care trateaza fenomenul discriminarii in Romania pot fi citite aici.
 • 87% dintre respondenti sustin ca in tara noastra lucrurile merg intr-o directie gresita
 • 85% au declarat ca nu merg deloc la teatru/opera/filarmonica; 81% nu merg deloc la film; 55% nu utilieaza deloc internetul, iar 88% sustin ca se uita la televizor zilnic
 • 44% cred ca fenomenul discriminarii in Romania este des intalnit, 18% spun ca este foarte des intalnit, in timp ce 26% sunt de parere ca discriminarea este rar intalnita la noi in tara
 • 45% dintre cei chestionati cred ca fenomenul discriminarii a ramas la fel dupa aderarea tarii noastre la UE, 31% spun ca a crescut, in timp ce doar 10% sunt de parere ca discriminarea a scazut
 • In ceea ce priveste discriminarea anumitor categorii de persoane: 45% cred ca persoanele infectate cu HIV/SIDA si tiganii sunt discriminati intr-o mare masura; 40% considera ca homosexualii sunt discriminati intr-o mare masura, iar 38% sustin ca tot intr-o mare masura sunt discriminate si persoanele cu handicap
 • Dupa aderarea Romaniei la UE, 47% dintre respondenti cred ca gradul de discriminare a populatiei de etnie roma a ramas la fel, in timp ce 36% considera ca a crescut
 • Stereotipurile si prejudecatile fata de tigani sunt tipice unor situatii de reprezentare si raportare la minoritatile marginale si cu un status scazut: lene, agresivitate, necinste, lipsa de respect fata de lege
 • Reprezentarile sociale ale maghiarilor de catre romani tind catre apreciere pozitiva in sfera socio-economica (muncitori, harnici, uniti), dar in ceea ce priveste unele trasaturi cu caracter comunitar ei sunt reprezentati ca: intoleranti, agresivi, zgarciti
 • Grupul minoritatilor sexuale este cel mai stereotipizat, putandu-se vorbi de un important potential de homofobie in randul populatiei din Romania. Luand in considerare diferite aspecte care vizeaza toleranta fata de homosexuali, observam ca: 55% din populatie resimte un anumit discomfort cu privire la interactiunea cotidiana cu un homosexual; 56% nu ar lua masa cu un homosexual; 85% nu ar dori sa bea din acelasi pahar din care a baut un homosexual, 85% dintre respondenti ar fi deranjati daca o persoana de acelasi sex le-ar face avansuri.
 • 23% dintre romani sustin ca n-au auzit despre Holocaust
Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.


Citeste mai multe despre   
Comentarii alese de moderator

 • Homofobie? (Luni, 13 decembrie 2010, 19:26)
  Andrei Peter [anonim]

  55% din populatie resimte un anumit discomfort cu privire la interactiunea cotidiana cu un homosexual. Domnule Asztalos,
  1. putem vorbi de homofobie in Romania?
  2. ce credeti ca e necesar de facut ca fenomenul homosexualitatii sa fie privit cu ochi mai buni in Romania?

 • "Politically correct" sau adormirea simturilor (Luni, 13 decembrie 2010, 19:33)
  Teodor [anonim]

  Locuiesc in Anglia, tara "politically correct", unde nu e loc pentru atitudini discriminatorii. In aceasta categorie intra si glume ce in Romania inca se practica (glume cu americani, chinezi, somalezi, etc.).
  Orientarea sexuala nu mai este un subiect atat de dramatic, iar alte bariere cad una dupa alta (e.g. eutanasierea legala).

  Dpdv CNCD, cum se face diferentierea intre discriminari grosolane si atitudini bazate pe cultura si religia stramoseasca a romanilor. Cu alte cuvinte, cum poate CNCD lucra pentru rezolvarea problemelor discriminatorii, fara a neglija importanta invataturilor crestin ortodoxe ce ne-au definit secole si milenii.

  Multumesc

 • amenzi (Luni, 13 decembrie 2010, 19:35)
  Descriminatorul de serviciu [anonim]

  1.Cat de mari sunt amenizile pe care le poate da CNCD-ul si cum se stabileste cand se recurge la acordarea de amenzi?
  2.Cate amenzi au fost acordate pana acum oamenilor din functii publice (ministri, presedintele tarii etc.)
  Multumesc!

 • intrebari (Luni, 13 decembrie 2010, 20:04)
  dan c. [anonim]

  Buna ziua domnule Asztalos. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  1. Combaterea discriminarii se face deseori prin interdictii. Acest fapt nu intra in contradictie cu libertatea de expresie?
  2. Cine stabileste limitele interdictiilor pe care le puteti aplica?
  3. Daca o anumita exprimarea unei anumite gandiri sau idei este interzisa, asta inseamna ca ea dispare?

 • despre toleranta (Luni, 13 decembrie 2010, 20:35)
  Vasi [anonim]

  Dupa nume, pare ca ati fi etnic maghiar. In aceasta calitate, indraznesc sa va intreb: va considerati discriminat?

 • //// (Luni, 13 decembrie 2010, 21:14)
  teo [anonim]

  In ultimii 20 de ani in Romania s-au acordat extrem de multe facilitati etnicilor maghiari. Ce credeti ca se poate face pt romanii din Harghita si Covasna pt a nu fi discriminati in propria lor tara?

 • apel la sinceritate (Luni, 13 decembrie 2010, 21:20)
  florin [anonim]

  1. D-le Csaba Asztalos de unde e finantat direct si indirect acest CNCD
  2. daca rezultatele sondajelor ar indica ca in Romania nu exista probleme majore de discriminre si-ar mai justifica existenta CNCD? si de ce?

 • Toleranta (Luni, 13 decembrie 2010, 21:46)
  adib [anonim]

  Buna ziua,
  Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

  1. Sunteti sau nu de acord cu reintroducerea in documentele oficiale ale cuvintului 'tigan" pentru evitarea confuziilor aparute din folosirea cuvintului "rrom"?
  2.Marsul homosexualilor duce la imbunatatirea imaginii lor in rindul populatiei (si nu este vorba despre 'talibani")?
  3.De ce libertatea de expresie nu se aplica in toate cazurile (sa zicem ca nu sunt de acord cu teoria holocaustului - pentru asta pot primi amenda daca nu ma insel) dar nu este nici o problema daca spun ca in Rusia nu au murit romani in centrele lor de exterminare (pot doar parea nebun in ochii unora)
  4.De ce pentru un etnic tigan (nu conteaza statutul social) sunt locuri gratuite platite din bani publici in scoli, licee, facultati de stat, dar un roman trebuie sa dea X examene sa poata intra.


  Multumesc si sper sa primesc un raspuns din partea dvs.

 • In viitor (Luni, 13 decembrie 2010, 21:57)
  John Do [anonim]

  !.Aveti , sau doriti sa infiintati o campanie anti -discriminare , si ce perioada de timp estimati ca ar aduce niste rezultate pozitive in randul populatie ?
  2.Franta , tara care a promovat conceptul de "Egalite , Fraternite , Liberte " a luat acele decizi in legatura cu rromi , decizi care depasesc bariera etica , decizi care au adus critici la adresa lor , iar European Commissioner for Justice Viviane Reding a declarat public si citez : ' “Enough is enough,This I thought Europe would not have to witness again after the Second World War.Discrimination on the basis of ethnic origin or race has no place in Europe.”
  Trebuie sa recunosc sa peste tot vad numa discriminare , acasa , la facultate , pe strada , oare perioada comunista si-a pus amprenta atat de adanc un gandirea noastra sau este vorba de alt factor ? Oare Viviane Reding ar avea un motiv sa vina in Romania , gandindu-ma ca totusi la nivelul populatiei franceze rezultatele discriminari sunt mai mici dupa sursele citite de mine .

 • Discriminarea tatalui in spitalele pentru copii (Luni, 13 decembrie 2010, 22:27)
  Bogdan Draghici [anonim]

  De ce credeti ca Romania este singurul stat din UE unde tatii nu au acces in multe spitale ca insotitori ai propriilor copii bolnavi? Credeti ca doar sanctiunile CNCD au determinat spitalele sa renunte in buna parte la practicile discriminatorii si astfel fenomenul sa fie combatut cu succes? Va propuneti sa actionati in tandem cu Ministerul Sanatatii?

 • discriminarea tatalui in CODUL FAMILIEI (Luni, 13 decembrie 2010, 22:40)
  Alianta T.A.T.A. [anonim]

  Art. 1 din Codul Familiei stipuleaza ca "STATUL APARA INTERESELE MAMEI SI COPILULUI". Considerati ca este vorba de o discriminare a tatalui?

 • despre CNCD (Luni, 13 decembrie 2010, 22:44)
  argos [anonim]

  Domnule Asztalos, as vrea daca puteti sa imi explicati mai exact cu ce se ocupa CNCD-ul si mai ales cum. Adica, cum se poate sesiza CNCD-ul cu privire la un act de discriminare? In ce conditii se autosesizeaza consiliul? Cum se analizeaza faptele?
  Cat timp dureaza anchetarea unui caz? Cate cazuri sunt solutionate? Ce masuri concrete ia CNCD-ul in urma anchetarii unui caz de discriminare?
  Va multumesc.

 • Relevanta sondaj (Marţi, 14 decembrie 2010, 7:38)
  jony [anonim]

  1. Observ ca in acest studiu ati chestionat 1400 de persoane. Va permite acest esantion sa afirmati ca 87% din romani au parerea X sau Y
  2. Credeti ca un sondaj relizat pe un site gen hotnews care are mult mai multi vizitatori ar avea o relevanta mai mare?
  3. Cam cat se cheltuie cu un asemenea sondaj?

 • eficienta (Marţi, 14 decembrie 2010, 7:58)
  marcel [anonim]

  Considerati ca e corect si eficient sa cheltuim bani pt a coafa perceptia generala asupra tiganilor si a obiceiurilor lor. Nu ar fi mai eficienta o campanie orientata pe remodelarea a acestor obiceiuri in concordanta cu legislatia.

 • Discriminare: (Marţi, 14 decembrie 2010, 9:30)
  Roman. [utilizator]

  . Politică prin care un stat sau o categorie de cetățeni ai unui stat sunt lipsiți de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate. ♦
  Discriminare rasială = supunerea cetățenilor de o anumită rasă la tratamente deosebite, la persecuții.

  1) Avand la baza definitia discriminarii,cum considerati ca sunt discriminati tiganii,in conditiile in care refuza scolarizarea si munca?
  2) Nu considerati ca " combaterea discriminarii" este o arma periculoasa pe care minoritatile o folosesc pentru dobandirea unor drepturi
  necuvenite,alterand astfel raporturile dintre minoritati si cetatenii majoritari?
  3) Ati intalnit cazuri in care un etnic roman a fost discriminat de catre un etnic maghiar,si daca da,ce masuri ati luat?
  Va multumesc!

 • eficienta/cheltuieli (Marţi, 14 decembrie 2010, 9:56)
  tibi [anonim]

  Ma uitam cu mare uimire la structura CNCD , presedinti, vicepresedinti, secretar general, directori, .directori...secretari , resurse umane -> structuri teritorilale; un urias mecanism care cu siguranta inghite multi bani. Studii comandate la societati cu 5 angajati etc. Daca punem in balanta aceste cheltuieli in raport cu beneficiile concrete ale acestei institutii, nu considerati ca ar fi cazul sa restructurati aceasta institutie si sa deveniti ceva mai eficienti?

 • discriminare versus libertate de exprimare (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:05)
  capatu` satului [anonim]

  am cateva intrebari, legate de o pozitie recenta a presedintelui cncd fata de un interviu al lui Ilie Nastase, in care acesta a lansat ipoteza mutarii tiganilor expulzati din Franta in jud. Harghita si Covansa:
  1. pozitia presedintelui cncd in aceasta problema, respectiv aceea ca incepe o ancheta fata de Ilie Nastase si este posibila sanctionarea acestuia, are vreo legatura cu faptul ca este membru udmr ?
  2. presedintele cncd a primit vre`un ordin direct de la sefi sai pe linie de partid pt. a exprima o pozitie dura fata de interviul lui Ilie Nastase ?
  3. care este pozitia cncd fata de initiativa presedintelui republicii, votata de obositii din parlamentul Romaniei, prin care persoanele de sex feminin au posibilitatea de a se pensiona mai repede decat barbatii; nu este cumva vorba despre un caz grav de discriminare, astfel cum este definit acesta in legislatia actuala, ce face cncd in aceasta privinta ?
  4. intelege presedintele cncd care este diferenta dintre interviul lui Ilie Nastase si discriminarea produsa prin noua lege a pensiilor ?

  multumesc,

  suntem saraci, da` nu suntem prosti.

 • stimate invitat (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:10)
  Roman [anonim]

  Stimate invitat ,

  considerati discriminare sa nu fi de acord cu nenorocirile care le fac tiganii in tari straine (furt, prostitutie, cersetorie, violenta) cind ei sunt considerati ca cetateni Romani si beneficiaza de aceleasi drepturi ?

  considerati discriminare cind romanii cer ca maghiarii sa dea dovada de RESCPECT la adresa tarii si constitutiei si sa nu ceara autonomii practicand actiuni iredentiste ?

  Asupra celor care nu respecta constitutia dar nici demnitatea de Roman, cum comentati ?

 • intrebare (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:13)
  Mihai [anonim]

  considerati legaturile homosexuale normale ?

  considerati discriminare cerinta romanilor ca homosexualii sa nu se afiseze , se ne lase copii in pace , sa nu incerce sa ne invete copii pe aceasta cale ?

  multumesc.(editat de hotnews.ro)(editat de HotNews.ro)

 • firme din Transilvania (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:13)
  victor [anonim]

  Exista un "trend" in numeroase firme din Transilvania care nu angajeaza decat vorbitori de limba maghiara desii acestia cunosc si limba romana. Considerati ca acesti angajatori fac sau nu o discriminare si ce masuri legale s-ar putea lua importiva lor?.

 • discriminare? (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:06)
  flope [anonim]

  Stimate invitat pe fondul participarii UDMR la guvernare si a tolerantei romanilor s-a creat si incurajat in randul etnicilor maghiari o puternica si nejustificata tendinta de separatism pe criterii etnice. Aceasta tendinta a fost incurajata in special de liderii acestei etnii dar si de politicienii statului vecin. Ca roman nu pot sa nu protestez impotriva acestor practictici si nici sa privesc cu ochi buni pesonajele care incurajeaza aceste tendinte. Considerati ca e vorba de un act de discriminare?


4081 vizualizari

 • Homofobie? (Luni, 13 decembrie 2010, 19:26)

  Andrei Peter [anonim]

  55% din populatie resimte un anumit discomfort cu privire la interactiunea cotidiana cu un homosexual. Domnule Asztalos,
  1. putem vorbi de homofobie in Romania?
  2. ce credeti ca e necesar de facut ca fenomenul homosexualitatii sa fie privit cu ochi mai buni in Romania?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:59)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Peter

   Persoanele apartinand comunitatii homosexuale sunt printre cele mai marginalizate in Romania. Putem sa admitem ca exista un grad ridicat de homofobie in Romania.
   Pentru acceptarea comunitatii homosexualilor este necesar ca acest subiect sa nu mai fie unul tabu. Trebuie sa discutam public despre acest subiect dar din pacate noi suferim la capitolul dezbateri publice obiective si decente.
 • "Politically correct" sau adormirea simturilor (Luni, 13 decembrie 2010, 19:33)

  Teodor [anonim]

  Locuiesc in Anglia, tara "politically correct", unde nu e loc pentru atitudini discriminatorii. In aceasta categorie intra si glume ce in Romania inca se practica (glume cu americani, chinezi, somalezi, etc.).
  Orientarea sexuala nu mai este un subiect atat de dramatic, iar alte bariere cad una dupa alta (e.g. eutanasierea legala).

  Dpdv CNCD, cum se face diferentierea intre discriminari grosolane si atitudini bazate pe cultura si religia stramoseasca a romanilor. Cu alte cuvinte, cum poate CNCD lucra pentru rezolvarea problemelor discriminatorii, fara a neglija importanta invataturilor crestin ortodoxe ce ne-au definit secole si milenii.

  Multumesc
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:03)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Teodor

   Invatatura religioasa nu este incompatibila cu sistemele democratice. Trebuie sa existe o reala demarcatie intre stat si biserica in toate domeniile vietii publice. Trebuie sa existe un respect reciproc intre stat si culte.
   In subiectul egalitatii si al interzicerii discriminarii statul este cel care stabileste si implementeaza principiile de baza.
   Consider ca cetateanul trebuie educat sa devina independent in evaluarile si optiunile pe care le face.
 • amenzi (Luni, 13 decembrie 2010, 19:35)

  Descriminatorul de serviciu [anonim]

  1.Cat de mari sunt amenizile pe care le poate da CNCD-ul si cum se stabileste cand se recurge la acordarea de amenzi?
  2.Cate amenzi au fost acordate pana acum oamenilor din functii publice (ministri, presedintele tarii etc.)
  Multumesc!
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:05)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Descriminatorul de serviciu

   Cuantumul amenzii este intre 400 si 6000 RON atunci cand discriminarea vizeaza o persoana fizica si de 600 si 8000 RON atunci cand discriminarea vizeaza o comunitate.
   Am avut multi oameni politici sanctionati cu avertisment si amenda.
   Cred insa ca persoanele aflate in functii publice trebuie convinse sa promoveze principiul egalitatii si al nediscriminarii.
 • intrebari (Luni, 13 decembrie 2010, 20:04)

  dan c. [anonim]

  Buna ziua domnule Asztalos. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  1. Combaterea discriminarii se face deseori prin interdictii. Acest fapt nu intra in contradictie cu libertatea de expresie?
  2. Cine stabileste limitele interdictiilor pe care le puteti aplica?
  3. Daca o anumita exprimarea unei anumite gandiri sau idei este interzisa, asta inseamna ca ea dispare?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:09)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan c.

   Libertarea de exprimare este un drept fundamental in orice societate democratica dar nu este un drept absolut. Nu putem invoca libertatea de exprimare pentru a incalca alte drepturi fundamentale, de exemplu dreptul la demnitate umana.
   Exista criterii consacrate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului dupa care se apreciaza de la caz la caz cand se depasesc limitele libertatii de exprimare.
   Eu cred ca nu putem sa admitem libertatea de exprimare in cazul in care exista o incitare la ura de orice fel si cand se creaza o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare la adresa unei persoane sau a unei comunitati.
   Cred ca libertatea de exprimare este un semn de noblete al omului si ca orice drept trebuie exercitat cu responsabilitate, altfel vorbim de anarhie.
   Sa exercitam libertatea de exprimare avand in vedere cei sapte ani de acasa.
 • despre toleranta (Luni, 13 decembrie 2010, 20:35)

  Vasi [anonim]

  Dupa nume, pare ca ati fi etnic maghiar. In aceasta calitate, indraznesc sa va intreb: va considerati discriminat?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:09)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasi

   Da, am fost discriminat in calitatea mea de etnic maghiar si cateodata mai sunt dar am invatat sa le gestionez.
 • //// (Luni, 13 decembrie 2010, 21:14)

  teo [anonim]

  In ultimii 20 de ani in Romania s-au acordat extrem de multe facilitati etnicilor maghiari. Ce credeti ca se poate face pt romanii din Harghita si Covasna pt a nu fi discriminati in propria lor tara?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:12)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui teo

   Masurile afirmative acordarte comunitatii maghiare din Romania nu sunt facilitati, ci drepturi care vin sa sprijine demersul acestora de pastrare a identitatii nationale.
   Noi am constatat fapte de discriminare savarsite impotriva romanilor in Harghita si Covasna, am aplicat si sanctiuni.
   Cred ca trebuie sa gasim un echilibru in acest subiect si trebuie depolitizat. Nu pot sa nu remarc ca aceste petitii sosesc doar de la anumite persoane sau organizatii. Mai mult nu am primit nici o petitie care de la aceste persoane sau organizatii care sa reclame fapte de discriminare savarsite si asupra altor comunitati.
 • apel la sinceritate (Luni, 13 decembrie 2010, 21:20)

  florin [anonim]

  1. D-le Csaba Asztalos de unde e finantat direct si indirect acest CNCD
  2. daca rezultatele sondajelor ar indica ca in Romania nu exista probleme majore de discriminre si-ar mai justifica existenta CNCD? si de ce?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:15)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   CNCD este finantat doar direct, si doar de la bugetul statului. Suntem o institutie publica iar deciziile de constatare sau neconstatare a unei fapte sunt luate de un colegiu director format din 9 persoane. Eu am doar un singur vot.
   Ratiunea existentei unei institutii nu se stabileste doar in functie de sondaje. Nu puteti sa identificati nici un stat democratic care sa nu se confrunte cu probleme de discriminare si care sa nu aiba mecanisme de reglare in acest sens.
   CNCD a fost o institutie solicitate de UE, mai mult fiecare stat membru al Uniunii are o astfel de institutie.
 • neconcordanta sondaj (Luni, 13 decembrie 2010, 21:29)

  viorel [anonim]

  In celalat articol din hotnews, cel in care publicati rezultatele sondajelor majoriatea comentatorilor sugereaza faptul ca acest sondaj nu are nici o legatura cu relitatea. In ce masura se pot considera aceste reactii "n mic sondaj care arata lipsa de incredere a cititorilor in aceste sondaje sau in CNCD?
 • Toleranta (Luni, 13 decembrie 2010, 21:46)

  adib [anonim]

  Buna ziua,
  Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

  1. Sunteti sau nu de acord cu reintroducerea in documentele oficiale ale cuvintului 'tigan" pentru evitarea confuziilor aparute din folosirea cuvintului "rrom"?
  2.Marsul homosexualilor duce la imbunatatirea imaginii lor in rindul populatiei (si nu este vorba despre 'talibani")?
  3.De ce libertatea de expresie nu se aplica in toate cazurile (sa zicem ca nu sunt de acord cu teoria holocaustului - pentru asta pot primi amenda daca nu ma insel) dar nu este nici o problema daca spun ca in Rusia nu au murit romani in centrele lor de exterminare (pot doar parea nebun in ochii unora)
  4.De ce pentru un etnic tigan (nu conteaza statutul social) sunt locuri gratuite platite din bani publici in scoli, licee, facultati de stat, dar un roman trebuie sa dea X examene sa poata intra.


  Multumesc si sper sa primesc un raspuns din partea dvs.
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:22)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui adib

   Nu sunt de acord cu reintroducerea termenului de tigan in locul celui de rom.
   Marsul homosexualilor este o forma de exprimare a drepturilor acestei comunitati si trebuie sa admit ca nu intotdeauna exprima identitatea reala a homosexualilor.
   Libertatea de exprimare se aplica in toate cazurile. Negarea holocaustului este o fatpa reprobabila pentru ca vorbim de un fapt istorice de necontestat. Raportat la Rusia eu nu am auzit astfel de puncte de vedere. Gulagul a fost condamnat in istorie.
   Un etnic rom este intr-o situatie profund diferita fata de un majoritar. Etnicul rom se confrunta cu o marginalizare pronuntata in societate datorita diferentelor identitare, datorita culorii pielii.
   Ei sunt dezavantajati istoric si nu au avut acces la resursele societatii.
   Pot sa va mai indic alte multe argumente dar statul trebuie sa le asigure acces la educatie.
   Daca etnicul rom se afla pe o pozitie de inegalitatea cu majoritarul, statul este obligat sa il trateze diferit. Etnicul rom nu rezista acum intr-o competitie de acces la educatie cu majoritarul care are avantaje nete.
   Ca atare nu putem sa asezam in competitie persoane aflate in situatii diferite.
 • In viitor (Luni, 13 decembrie 2010, 21:57)

  John Do [anonim]

  !.Aveti , sau doriti sa infiintati o campanie anti -discriminare , si ce perioada de timp estimati ca ar aduce niste rezultate pozitive in randul populatie ?
  2.Franta , tara care a promovat conceptul de "Egalite , Fraternite , Liberte " a luat acele decizi in legatura cu rromi , decizi care depasesc bariera etica , decizi care au adus critici la adresa lor , iar European Commissioner for Justice Viviane Reding a declarat public si citez : ' “Enough is enough,This I thought Europe would not have to witness again after the Second World War.Discrimination on the basis of ethnic origin or race has no place in Europe.”
  Trebuie sa recunosc sa peste tot vad numa discriminare , acasa , la facultate , pe strada , oare perioada comunista si-a pus amprenta atat de adanc un gandirea noastra sau este vorba de alt factor ? Oare Viviane Reding ar avea un motiv sa vina in Romania , gandindu-ma ca totusi la nivelul populatiei franceze rezultatele discriminari sunt mai mici dupa sursele citite de mine .
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:23)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui John Do

   Educatia permanenta este instrumentul cel mai util pentru a promoca principiul egalitatii si interzicerii discrimininarii.
   Campaniile sunt necesare dar nu cred ca sunt solutia magica intr-o societate democratica.
 • Discriminarea tatalui in spitalele pentru copii (Luni, 13 decembrie 2010, 22:27)

  Bogdan Draghici [anonim]

  De ce credeti ca Romania este singurul stat din UE unde tatii nu au acces in multe spitale ca insotitori ai propriilor copii bolnavi? Credeti ca doar sanctiunile CNCD au determinat spitalele sa renunte in buna parte la practicile discriminatorii si astfel fenomenul sa fie combatut cu succes? Va propuneti sa actionati in tandem cu Ministerul Sanatatii?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:24)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Draghici

   Domnule Draghici,

   cunoasteti foarte bine pozitia CNDC. Am sanctionat toate cazurile in care spitalele nu au internat copii insotit de tati.
 • discriminarea tatalui in CODUL FAMILIEI (Luni, 13 decembrie 2010, 22:40)

  Alianta T.A.T.A. [anonim]

  Art. 1 din Codul Familiei stipuleaza ca "STATUL APARA INTERESELE MAMEI SI COPILULUI". Considerati ca este vorba de o discriminare a tatalui?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:25)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alianta T.A.T.A.

   Nu, mama si copilul se afla intr-o situatie diferita de tata.
   Ceea ce nu inseamna ca dupa caz tatal nu poate fi discriminat.
 • despre CNCD (Luni, 13 decembrie 2010, 22:44)

  argos [anonim]

  Domnule Asztalos, as vrea daca puteti sa imi explicati mai exact cu ce se ocupa CNCD-ul si mai ales cum. Adica, cum se poate sesiza CNCD-ul cu privire la un act de discriminare? In ce conditii se autosesizeaza consiliul? Cum se analizeaza faptele?
  Cat timp dureaza anchetarea unui caz? Cate cazuri sunt solutionate? Ce masuri concrete ia CNCD-ul in urma anchetarii unui caz de discriminare?
  Va multumesc.
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:30)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui argos

   CNCD-ul se ocupa de preventia si combaterea faptelor de discriminare.
   Prin combatere intelegem solutionarea petitiilor inregistrate la CNCD.
   Prin preventie intelegem organizarea de campanii, cursuri si parteneriate pentru promovarea principiului egalitatii si al nediscriminarii.
   Orice membru al Colegiului director se poate autosesiza cu privire la o fapta de discriminare. Autosesizarea se fundamenteaza pe anumite indicii si este libertatea membrului colegiului director sa demareze aceasta procedura.
   In toate cazurile citam partile, organizam audieri, dupa caz investigatii. Dupa procedura preliminara, plangerea intra in sedinta de plen a Colegiului director pentru dezbateri. In urma dezbaterilor se adopta o decizie cu o majoritate de minim 5 voturi. Se pot formula opinii concurente sau separate.
   Solutionarea unei petitii dureaza in medie 3 luni dar in functie de complexitatea cazului acesta perioada poate fi mai scurta sau lunga.
   Pe an solutionam in medie 800 de petitii si emitem catre instantele de judecata aprox. 3500 de puncte de vedere consultative.
 • discriminat ca sunt roman (Marţi, 14 decembrie 2010, 0:25)

  crank [anonim]

  Am o intrebare. In urma cu cateva luni ma aflam in judetul Covasna. Aveam nevoie de niste indicatii si am abordat un agent din cadrul Politiei Rutiere. Dupa ce l-am intrebat in romaneste unde vroiam sa ajung, acesta a inceput sa rada, mi-a raspuns pe ungureste si a plecat zambind.

  Ce pot face eu concret intr-un astfel de caz ca sa nu ma simt discriminat ca sunt roman la mine in tara? Cui trebuie sa ma plang si cum s-o fac?

  Va multumesc.
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:32)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui crank

   Daca a ajuns si agentul de politie sa raspunda in maghiara in Covasna inseamna ca exista o autonomie locala accentuata. In fine.
   In astfel de cazuri va rog sa faceti o plangere la politia judeteana, la cncd sau in instanta. Va rog sa nu uitati de probe.
 • Relevanta sondaj (Marţi, 14 decembrie 2010, 7:38)

  jony [anonim]

  1. Observ ca in acest studiu ati chestionat 1400 de persoane. Va permite acest esantion sa afirmati ca 87% din romani au parerea X sau Y
  2. Credeti ca un sondaj relizat pe un site gen hotnews care are mult mai multi vizitatori ar avea o relevanta mai mare?
  3. Cam cat se cheltuie cu un asemenea sondaj?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:35)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui jony

   Sondajul este extrem de complex, peste 150 de pagin cu analize interesante, a caror digerare solicita timp.
   Fiecare cerere de sondaj este postat pe sistemul electronic de achizitii - SEAP - si in fiecare an a fost castigat de o alta firma.
   Sondajul a costat in jur de 10 mii de EUR.
   Sondajul este relevant si este confirmat de alte sondaje realizate.
 • eficienta (Marţi, 14 decembrie 2010, 7:58)

  marcel [anonim]

  Considerati ca e corect si eficient sa cheltuim bani pt a coafa perceptia generala asupra tiganilor si a obiceiurilor lor. Nu ar fi mai eficienta o campanie orientata pe remodelarea a acestor obiceiuri in concordanta cu legislatia.
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:35)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui marcel

   Nu putem vorbi de coafare. Instrumentele sunt complementare.
 • Discriminare: (Marţi, 14 decembrie 2010, 9:30)

  Roman. [utilizator]

  . Politică prin care un stat sau o categorie de cetățeni ai unui stat sunt lipsiți de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate. ♦
  Discriminare rasială = supunerea cetățenilor de o anumită rasă la tratamente deosebite, la persecuții.

  1) Avand la baza definitia discriminarii,cum considerati ca sunt discriminati tiganii,in conditiile in care refuza scolarizarea si munca?
  2) Nu considerati ca " combaterea discriminarii" este o arma periculoasa pe care minoritatile o folosesc pentru dobandirea unor drepturi
  necuvenite,alterand astfel raporturile dintre minoritati si cetatenii majoritari?
  3) Ati intalnit cazuri in care un etnic roman a fost discriminat de catre un etnic maghiar,si daca da,ce masuri ati luat?
  Va multumesc!
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:39)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roman.

   Operati cu un stereotip negativ potrivit caruia romii nu doresc sa isi trimita copii la scoala si nu doresc sa munceasca. Nu stiu pe ce va bazati aceste afirmatii si nu este corect sa generalizati pornind de la un caz particular.
   Responsabilitatea familiilor de romi pentru educatie este mare. In acest moment avem peste 260 de mii de copii romi in sistemul educational.
   Combaterea discriminarii este un instrument eficient si necesar in orice democratie autentica. Nu putem vorbi de o arma.
   La ultima intrebare am raspuns.
 • eficienta/cheltuieli (Marţi, 14 decembrie 2010, 9:56)

  tibi [anonim]

  Ma uitam cu mare uimire la structura CNCD , presedinti, vicepresedinti, secretar general, directori, .directori...secretari , resurse umane -> structuri teritorilale; un urias mecanism care cu siguranta inghite multi bani. Studii comandate la societati cu 5 angajati etc. Daca punem in balanta aceste cheltuieli in raport cu beneficiile concrete ale acestei institutii, nu considerati ca ar fi cazul sa restructurati aceasta institutie si sa deveniti ceva mai eficienti?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:41)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui tibi

   Structura este foarte redusa raportat la necesitati. Functiia de vicepresedinte nu implica cheltuieli in plus.
   Studiul a fost licitat in fiecare an potrivit unui caiet de sarcini, pe sistemul public de achizitii electronice.
   In acest an au concurat 7 societati.
   Ne straduim sa fim mai eficienti, multumesc pentru sugestii.
 • discriminare versus libertate de exprimare (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:05)

  capatu` satului [anonim]

  am cateva intrebari, legate de o pozitie recenta a presedintelui cncd fata de un interviu al lui Ilie Nastase, in care acesta a lansat ipoteza mutarii tiganilor expulzati din Franta in jud. Harghita si Covansa:
  1. pozitia presedintelui cncd in aceasta problema, respectiv aceea ca incepe o ancheta fata de Ilie Nastase si este posibila sanctionarea acestuia, are vreo legatura cu faptul ca este membru udmr ?
  2. presedintele cncd a primit vre`un ordin direct de la sefi sai pe linie de partid pt. a exprima o pozitie dura fata de interviul lui Ilie Nastase ?
  3. care este pozitia cncd fata de initiativa presedintelui republicii, votata de obositii din parlamentul Romaniei, prin care persoanele de sex feminin au posibilitatea de a se pensiona mai repede decat barbatii; nu este cumva vorba despre un caz grav de discriminare, astfel cum este definit acesta in legislatia actuala, ce face cncd in aceasta privinta ?
  4. intelege presedintele cncd care este diferenta dintre interviul lui Ilie Nastase si discriminarea produsa prin noua lege a pensiilor ?

  multumesc,

  suntem saraci, da` nu suntem prosti.
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:45)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui capatu` satului

   Nu am primit ordine politice de la nimeni si nici nu voi primii. Apartenenta mea la o minoritate etnica nu are legatura cu interpretarea unui caz. Repet sunt minoritar in colegiul director, mai sunt alti 8 colegi care voteaza.
   Daca acceptati ca ai mei colegi romani pot fi obiectiv, si sunt, atunci eu de ce nu pot sa beneficiez de acelasi tratament. Vorbim oare de discriminare.
   Legea pensiilor in cazul femeilor are efecte discriminatorii. Legea trebuie sa ofere dreptul femeilor de a alege daca doresc sa se pensioneze mai repede decat barbatii. Astfel cum a fost adoptata legea, femeile sunt lasate la mana angajatorului daca doresc sa ramana in campul muncii.
   Va las pe dvs. sa apreciati daca pot sa fac diferenta in aceste subiecte.
 • stimate invitat (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:10)

  Roman [anonim]

  Stimate invitat ,

  considerati discriminare sa nu fi de acord cu nenorocirile care le fac tiganii in tari straine (furt, prostitutie, cersetorie, violenta) cind ei sunt considerati ca cetateni Romani si beneficiaza de aceleasi drepturi ?

  considerati discriminare cind romanii cer ca maghiarii sa dea dovada de RESCPECT la adresa tarii si constitutiei si sa nu ceara autonomii practicand actiuni iredentiste ?

  Asupra celor care nu respecta constitutia dar nici demnitatea de Roman, cum comentati ?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:48)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roman

   Etnicizarea infractiunii este o forma de discriminare. Condamnarea unei comunitatii pentru faptele unei persoane apartinand acelei comunitati nu poate fi acceptata. Nu cautati tapi ispasitori pentru imaginea noastra in strainatate.
   Nu stiu ce intelegeti prin respect fata de tara si constitutie. Eu cred ca maghiarii nu trebuie zilnic sa fie testati cu privire la loialitatea lor fata de Romania. Cred ca fiecare cetatean are obligatia de loialitate.
   Eu ma simt cetatean roman si in masura in care pot sa-mi pastrez identiatea minoritara, drept oferit de Constitutie.
 • intrebare (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:13)

  Mihai [anonim]

  considerati legaturile homosexuale normale ?

  considerati discriminare cerinta romanilor ca homosexualii sa nu se afiseze , se ne lase copii in pace , sa nu incerce sa ne invete copii pe aceasta cale ?

  multumesc.(editat de hotnews.ro)(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:49)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Orice persoana are dreptul sa isi aleaga liber orientarea sexuala. Nu putem sa vorbim de normal si anormal in acest caz.
 • firme din Transilvania (Marţi, 14 decembrie 2010, 10:13)

  victor [anonim]

  Exista un "trend" in numeroase firme din Transilvania care nu angajeaza decat vorbitori de limba maghiara desii acestia cunosc si limba romana. Considerati ca acesti angajatori fac sau nu o discriminare si ce masuri legale s-ar putea lua importiva lor?.
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:51)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui victor

   Un angajator poate sa impuna cerinte de limba straina doar daca fisa postului si activitarea ce urmeaza sa fie desfasurata impune astfel de cunostinte.
   In toate cazurile putem sa efectuam investigatii si daca constatam conditii de limba la angajare nejustificate putem sa aplicam sanctiuni.
 • discriminare? (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:06)

  flope [anonim]

  Stimate invitat pe fondul participarii UDMR la guvernare si a tolerantei romanilor s-a creat si incurajat in randul etnicilor maghiari o puternica si nejustificata tendinta de separatism pe criterii etnice. Aceasta tendinta a fost incurajata in special de liderii acestei etnii dar si de politicienii statului vecin. Ca roman nu pot sa nu protestez impotriva acestor practictici si nici sa privesc cu ochi buni pesonajele care incurajeaza aceste tendinte. Considerati ca e vorba de un act de discriminare?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:56)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui flope

   Nu stiu ce intelegeti prin tendinte de separatism pe criterii etnice.
   Daca vorbim de scolile cu predare in limba maghiara atunci nu putem sa admitem ca este vorba de separatism pe criteriul etnic. Scolile nu se formeaza pe criteriul etnic, ci pe criteriul de limba. Maghiarii au o traditie istorica indelungata in infiintarea si functionarea unitatilor de invatamant in limba materna.
   Aceste unitati nu sunt impotriva cuiva, ci sunt parte a identitatii comunitatii maghiare. Vorbim de cultura maghiara si de o forma a pastrarii si dezvoltarii identitatii maghiare.
   Scolile cu predare in limba maghiar nu sunt un pericol pentru nimeni. Oricine se poate inscrie in aceste scoli, indiferent de etnie, predarea se face in limba maghiara.
   Nu putem sa vorbim de o discriminare in aceste situatii.
 • Atei și ireligioși (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:06)

  Bez [anonim]

  Cum credeți că este percepută minoritatea ireligioasă la nivelul țării, având în vedere faptul că deseori canale TV precum ProTV utilizează sintagme precum „un om fără nici un dumnezeu a făcut X și Y” iar politicieni precum William Brânză susțin deschis la televizor că „ateii sunt periculoși” iar Alexandru Athanasiu, membru PSD și profesor universitar a declarat la Sinteza zilei de pe 22 septembrie 2010, min. 53:10 că atunci „când jură ateul jură diavolul”. Ce s-ar putea face pentru descurajarea unor asemenea derapaje?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:58)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bez

   Aceste declaratii sunt judecati de valoare, exprima credinta autorilor. Nu putem sa identificam elemente de incitare la ura pe criteriul credintei.
   Totusi nu incurajam astfel de declaratii. Oamenii politici sau formatorii de opinie trebuie sa fie atenti atunci cand fac declaratii pentru a nu promova stereotipuri negative si a nu incitat la ura de orice fel.
 • Discriminare (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:54)

  Raluca [anonim]

  Buna ziua Dl Presedinte,

  Citesc cu mare interes comentariile dvs. dar raman totusi cu senzatia ca sunteti partinitor.

  Ne-ati vorbit de discriminare pozitiva pentru maghiari care nu consta in facilitati pentru comunitate maghiara ci de drepturi pentru pastrarea identitatii nationale. Ma nelamureste un singur lucru, identitatea mea natioanala cum este pastrata cand in jud. Harghita nu pot cumpa paine deoarece nu vorbesc maghiara?

  Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs. Toate cele bune,

  Raluca
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 12:01)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Exista o legenda a cetateanului care tot timpul solicita paine in limba romana in Harghita - Covasna si nu este servit. Eu am fost si merg in aceste judete (sunt de loc din Baia Mare) vorbesc limba romana cu aceasta ocazie, am cerut produse (adevarat ca nu paine) in limba romana si am fost intotdeauna servit, chiar daca mi s-a raspuns in romana si cu un accent specific. Dar am fost servit.
   Va rog sa vorbim de cazuri concrete: ziua, ora si locul in care s-a intamplat.
   Daca se poate sa lasam legendele deoparte.
   Secuii doresc sa vanda orice si oricui doar sa vanda. Va asigur de acest lucru.
 • Sesizare Partidul Conservator (Marţi, 14 decembrie 2010, 11:55)

  ioana_stoicaa1292319654218 [utilizator]

  Ati auzit de faptul ca Partidul Conservator a facut o sesizare, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, referitor la reducerea acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului?
  • raspuns (Marţi, 14 decembrie 2010, 12:02)

   Csaba Asztalos [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana_stoicaa1292319654218

   Inca nu am auzit de aceasta petitie. Fiind vorba de o lege, competenta de solutionare a acestor petitii revine Curtii Constitutionale.
 • Discriminare pe baza de varsta (Marţi, 14 decembrie 2010, 13:55)

  Sandra [anonim]

  Discriminarea pe baza de varsta este atat de comuna incat se pare ca nimeni nu o observa. Si totusi oamenii sunt discriminati pe baza de varsta in toate domeniile - ca si angajat, ca si consumator, ca si client. Care este punctul Dvs de vedere in aceasta privinta? Multumesc anticipat.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version